Sorozatok

Évadkritika: Sisi

Az elmúlt években nagyon népszerűvé váltak a kosztümös történelmi sorozatok. Ott van például a számtalan díjat nyert The Crown, amely II. Erzsébet angol királynő életét bemutató széria, vagy Viktória uralkodásának történetét is láthatjuk. Úgy tűnik továbbra is közkedveltek az efféle drámák, hiszen most az Osztrák – Magyar Monarchia császárnéjának, Sisi életébe kaphatunk betekintést egy hat részes sorozatban, amit reményeink szerint folytatnak is.

Sisi történelmi alakja máig kedvelt Magyarországon, de hazájában is. Kultusza olyan szintűvé emelkedett, hogy számtalan könyv, film jelent meg róla. Portrékon, kiállításokon, kastélyokban lehet megcsodálni milyen is lehetett ő valójában. A leghíresebb róla készült film amelyben Romy Schneider 1955-ben alakította a császárnét. Igaz, eléggé romantikusra, sziruposra sikerült, de a mai napig nagy sikernek örvend. Ezzel ellentétben a Sisi sorozat korántsem hozza a mézes-mázas, csodálatos császári pár életét, sokkal inkább kezd közelíteni Sisi és Ferenc József valódi kapcsolatához.

Átok, kicsapongás és erotika

Sisi sorozat Bajorországban indít, amikor a lány még szabad szellemű, bohém, keresi az állatok közelségét, ismerkedik a testével, álmodozik. Testvérét, Ilonát, az osztrák császárhoz szánják. Ferenc József a látogatásakor szemet vet Sisire és a lány sem érez közömbösen a férfi iránt. Ferenc ugyan dacol az etikettel és a szívével. Továbbá egy átokkal, amelyet Aradon egy nő szórt rá, amikor fiát a császár kivégeztette. Ez a jelenet a sorozat több epizódjában is felelevenedik a császárban. Ferenc József végül a bálon nem Ilonát választja. Itt aztán már felgyorsulnak az események, hiszen betekintést nyerhetünk az osztrák császári udvar és a pár életébe.

Ismét ugorjunk vissza egy kicsit az idealizált Sisi filmre, ahol minden olyan gyönyörűen alakult Ferenc József és a fiatal lány életében. Szerelem, esküvő, gyerek. Azonban, aki kicsit is hallott már a pár életéről, vagy esetleg olvasott, sokszor korántsem volt minden fenékig tejfel Erzsébet és Ferenc József között. Talán kezdetben úgy alakult az életük, ahogy a nagykönyvben meg van írva, ám Ferenc József kicsapongó életét ez az új sorozat sokkal inkább visszaadja. Ugyanis a császár szívesen hált feleségén kívül más hölgyekkel, látogatott bordélyokba, ez pedig most is megjelent. Olvasmányaim alapján Sisi sokáig nem volt tisztában testével, a nászéjszakára édesanyja készítette fel, hiszen a 19. században egy kamasz lány, aki még gyermeklelkű nagyon keveset tudhatott a szexualitásról. Esetünkben épp azzal a hölggyel ismerkedett össze, akivel Ferenc József hált, majd felkérte komornának és magával vitte Fanny-t az udvarba. Az esküvői szertartás idilli volt, ám a császár felesége fiatal kora miatt a nászéjszakát nem úgy képzelte, ahogy a lány. Mivel tudta, hogy másnap az egész cselédgárda figyelni fogja a lepedőt, megvágva a kezét tett úgy, mintha valóban megtörtént volna a együttlét. Sisi kezdetben próbál beleszokni az udvari protokollba, ami nem mindig sikerül, hiszen komoly szabályoknak kell megfelelnie, ha kell órákat kell állnia.

Sisi fontos szerepet töltött be a császárság életében

Kezdetben Ferenc József olykor-olykor ridegen bánt nejével, önfejű és makacs természete végett, kedvére jött-ment, hagyta ott a nászúton Sisit. A nő egyre inkább próbált közeledni férjéhez, akiben aztán a szeretet mellett a szenvedélyt is sikerült felébresztenie irányába, így a császárnak nem volt szüksége örömlányokra, egészen neje állapotossá válásáig. Ugyanis egy trónörökös nemzése nagyon fontos volt egy uralkodói pár életében. Esterházy grófnő és a szolgálók pontosan figyelték a császárnő havi baját, naptárban vezették, így azonnal tudomást szereztek arról, hogy Sisi várandós.

Ferenc József közben folyton harcol. Makacsul ragaszkodik elveihez, amelyeknek megváltoztatásában az édesanyja, Zsófia sem tudja befolyásolni. Tanácsot ugyan ad, de fia véghez viszi mindazt, amit eltervezett. Hiába a népe, sok áldozat. Viszont Sisi határozottan tudja férjét támogatni, olyan lépésekkel, amellyel a császárt is meglepi. Eleinte megalázásnak véli Ferenc József, később belátja, hogy felesége sokat tud tenni országa bővítése és a béke érdekében.

Történelmi hitelesség itt-ott meginogni látszik

Azért az egyértelmű, hogy igyekeztek kicsit más megvilágításból is bemutatni a császárnő életét. Az ’55-ös filmhez képes azért jóval hűebbnek érzem ezt a sorozatot, a tekintetben, hogy láthatjuk Ferenc József kicsapongását, Sisi koránt sem könnyű életét az udvarban. Ugyanakkor Fanny karaktere meg sem közelíti az eredeti személyt, tehát a fiatal császárné biztosan nem vitt örömlányból lett komornát az udvarba. A magyarok bemutatása is kicsit kedvezőtlen kis hazánkat tekintve, viszont Sisi felkészültsége országunkról szimpatikus. Napóleon ábrázolása kicsit viccesre sikerült, ráadásul a feleségek oldják meg a francia és osztrák fronton kialakult helyzetet.

Sisi tökéletes császárnévá válik

Sisi karakterét nézve, egyértelműen fejlődésről lehet beszélni, hiszen egy kislányból érett uralkodóné lesz. Sisi számtalan dologban támogatja férjét, tesz annak érdekében, hogy a császár békét kössön egy-egy országgal. Titkos találkozókra megy, meggyőzi szüleit, hogy a befolyásukkal álljanak Ferenc József mögé. Tárgyalóképessége talán még jobb is lesz, mint az uralkodóé. Ugyanakkor gyakran naivan áll férjéhez, aki képes bármikor mérlegelés nélkül eltűnni, félrelépni, agresszívan fellépni felesége ellen. Sisi végig szeretettel fordult felé. Kevéssé zavarta, ha az örömlányokkal szemtől -szembe találta magát. Ez egy kicsit furcsának tűnhet, hiszen elvileg a pár szerette egymást, mégis, Sisi ennyire elnéző volt Ferenc Józseffel szemben?

A császár sorozatban lévő munkabírása vitathatatlan. A bécsi kirándulásom során, ahol Sisi életét lehetett nyomon követni, elmondták, hogy Ferenc József mindig korán kelt és későn feküdt, a munka volt a fő számára. Ezt a sorozat is bemutatja, hiszen nagy hangsúlyt kap Napóleonnal vívott harca, a stratégiák, a magyarokkal való kapcsolata és békekötése. Azonban ő sem bírta mindig, alkoholhoz nyúlt, elvesztette a kontrollt, más nők felé fordult, elvonult egy másik  kastélyba. Szimpatikus volt viszont uralkodó szerepben, illetve, amikor kapcsolata kiegyensúlyozott volt feleségével. Együtt erősek voltak.

Ferenc József édesanyja, Zsófia eddig mindig egy kőkemény asszony karakterében tetszelgett. Aki mindig mindenbe beleártja magát, gonosz módon bánt menyével, és aki hatalmas befolyással bírt nem csak a császár, hanem egész Ausztria életében. Zsófia most is nagy szerepet kap, ugyanakkor kicsit közelebb érezhetjük magunkhoz őt. Ugyan elvárja a protokoll betartását, de segít Sisinek beilleszkedni az udvarba.

Aki számomra a legszimpatikusabb volt, az Ferenc József jobbkeze, Grünne gróf, aki képes volt minden áron megvédeni a császári párt. Egy olyan férfi, aki teljes mellszélességgel állt Ferenc József mellett, habár ő kevéssé becsülte őt, néha elég keményen bánt vele.

Kezdetben kevéssé lehet rokonszenves a minden lében kanál Esterházy grófnő, aki minden lépését követte Sisinek, később viszont karaktere is jó irányba változik. A legjobban Fanny – Sisi komornája és barátnője – életébe kaphatunk bővebb betekintést. Kettejük találkozása sorsdöntő volt, hiszen a császárné lehetőséget biztosított neki a kastélyban, kilépve örömlányi hivatásából.

A színészek alakítása vitathatatlan

Sisi szerepét a 25 éves Dominique Devenport kapta. A háttérmunkásoknak köszönhetően visszahozták a korabeli divatot, Sisi alakját, akár a haj vagy a ruházat tekintetében. A 29 éves Jannik Schümann kiváló volt Ferenc Józsefként, külseje, alkata, kiállása jól illett a császáréhoz.

Úgy vélem, hogy egész jó epizódokat láthat az, aki belenéz a Sisi című sorozatba, amely úgy próbálja közelebb hozni hozzánk a császárnét, amely a valóságban is lehetett. Hiszen Sisi élete nem volt egy romantikus szappanopera, sokkal inkább lett később magányos. Kevés időt töltött Bécsben, mindig kereste a természet közelségét, menekült Schönbrunnból. Ferenc József sem az idealizált, romantikus, hős szerelmes képében tetszeleg, szerintem próbáltak bennünket közelebb vinni az igazsághoz. Ajánlom azoknak, akik szeretik a történelmi, kosztümös sorozatokat, ahol drámából, akcióból és erotikából sem lesz hiány.

Hozzászólások