Sorozatok

Évadkritika: Sisi 2. évad

Az utóbbi években az alkotók több történelmi karakter életét mutatták be egy-egy sorozat által, ez nem volt másként 2021-ben sem. Viktória és Erzsébet királynő után, az osztrák-magyar császárné történetét is megismerhetik a nézők, ugyanis az első évadot követően, a második is rengeteg izgalmat hozott.

2021-ben mutatták be a német gyártásban készült Sisi sorozat első szezonját. A hat részes epizódban megismerhettük a bajor hercegnő családját, majd megtapasztalhattuk milyen az, amikor egy szabad szellemű fiatal lány egyszer csak a bécsi udvarban találja magát, mint a császár választottja. Ferenc József azonban nem veti meg az életet, szeret nők társaságában mulatozni, de hamar megakad a szeme Sisi-n, aki egy kurtizántól kér segítséget a nászéjszakához. Fanny viszont barátnőjévé vált az ifjú császárnénak,  akit örömmel visz magával Bécsbe. A mindennapokat a háború, a magyar problémák, a rebellisek forrongása árnyékolta be a császári pár életét, ami olykor komoly éket vert kettejük közé. A tragédiákkal beárnyékolt első évad végén Sisi és Ferenc ismét egymásra találtak.

A forrongások hatással lesznek a császári pár életére a második évadban

Sisi és Ferenc elveszették gyermeküket, a császárné a barátnőjét is, akinek egyetlen kérése az volt, hogy a lányát fogadja magához. Marie viszont hasonlít az anyjához. Hamar bajba keveredik, kiáll magáért, így Sisi úgy dönt, hogy magához veszi és az internátusból a Hofburg falai közé viszi a lányt. Marie viszont nem elégszik meg a bécsi udvarral, az etikettet nem tartja, sőt követeli, hogy mondják el neki, mi történt az anyjával. Sisi azonban próbálja megkímélni a lányt mindattól, ami a múltjához tartozik. Ferenc közben egy háború küszöbén áll. Próbálja elrendezni, hogy a porosz elnök, Otto von Bismarck ne támadja meg az országot, ám ehhez segítségeket kell szereznie. Napóleon és a magyarok jöhetnek szóba, ám amikor feleségét Magyarországra küldi, ő Andrássy gróffal komoly veszélybe kerül. A közös napok a császárné és Andrássy közt azonban elindítanak valamit, amire talán egyikük sem számított.

Marie elfordul Sisi-től, és inkább Ferenc József mellé áll, mert meg van róla győződve, hogy Sisi áruló és hazug. A lány bármire képes, hogy kiderítse anyja halálának körülményit és a császár mellett lehessen, ezért aljas terveket szövöget és növeli a távolságot az amúgy is rossz viszonyban lévő császári pár között. Ferenc teljesen Marie befolyása alá kerül, aki mindent elárul, amit a császárnéval kapcsolatban megtud és kihallgat. Tudja, hogy fontosak a támogatók, azonban féltékenysége miatt a háborút egyáltalán nem akarja elkerülni, így veszélybe sodorva az országát, Bismarck ellen vonul.

Ferenc elveszti önmagát, Sisi szabadságot akar

Nagyon vártam az új évadot, főképp amiatt, mert az előző is izgalmas volt. Azonban meg kell említeni, hogy az első szezonban akadtak olykor olyan pontok, amelyek nem valószínű, hogy fedték a valóságot, ez viszont nem vett el semmit a sorozat nézhetőségéből. A most levetített hat rész alatt is ezt éreztem. Minden nap alig vártam a következő részt, mert nagyon izgalmas, fordulatos és élvezhető évadot készítettek az alkotók.

Az epizódok most leginkább a császári pár civódására épültek. Hiába a hatalmas szerelem, a bizalom egy pillanat alatt el tud illanni, amelyben a felek egyáltalán nem akarják megoldani a problémájukat, sokkal hamarabb dugják homokba a fejüket. Itt viszont még Marie ellenszenves megjelenése is borzolta a kedélyeket, és tulajdonképpen nagyobb ellenséggé vált, mint a porosz elnök maga. Marie ugyanis félelmetes tekintetével, borzalmas húzásaival, gyűlölettel átitatott pillanatai, mind-mind rettenetes érzésre adtak okot. Egyrészt belegondol az ember, hogy egy fiatal tinédzserben hol bújik meg ennyi gyűlölet, másrészt azért valahol meg is lehetett érteni őt, ahogy az epizódokat nézte az ember. Ettől függetlenül nem lett a kedvenc karakterem.

Nagy hangsúlyt kapott még Andrássy Gyula, a magyar gróf, aki nagyon megkedvelte a gyönyörű császárnét, miközben a saját honfitársai árulását is át kellett élnie. Andrássy a történelmi források szerint is nagy szimpátiával volt Sisi iránt, de hogy a valóságban kapott e rá biztatást, azt nem tudni. A sorozatban mindenesetre Andrássy Sisi szabadságát jelentette. Azt az érzést, amikor igazán önmaga lehet, visszacsöppenhet azokba az időkbe, amikor ő még a bajor hegyekben kirándult és állatok vették körül. Ez volt az, ami a bécsi udvarból számára hiányzott. Ott ő Erzsébet volt, az osztrák császárné. Lépéseit többen követték mindig, míg Magyarországon nem kellett az etikettnek megfelelnie, Andrássy-val pedig visszakaphatta ezt az oldalát is.

Ferenc karaktere alapvetően nagy kedvencem, viszont volt egy-két jelenet, amikor kifejezetten dühös voltam. Olyanná vált, mint egy hisztis tinédzser és nem, mint egy felelősségteljes császár. Arról nem beszélve, hogy nagyobb hitelességet adott egy gyereknek, mint a saját feleségének. Önfejű és makacs természete miatt, belekergette az országát egy felesleges háborúba, amit felesége akkor is igyekezett megoldani, amikor ő az alkoholt vedelte. Biztos vagyok benne, hogy a háború megterhelte a férfiakat, de Ferenc József teljesen elvesztette a kontrollt és emiatt mindenkit elmart maga mellől.

Ausztria császárnéja nem dobja el a kötelességeit

Ami biztos, Sisi a bajor tájról került egy olyan palotába, ahol  mindenki lesi a kívánságát, egyedül sehova sem mehet. Katonák, grófnők követik, (a) cselédlányok folyton a nyomában vannak, így egyedüllétre nagyon kevés esélye maradt. Egy olyan nőnek, aki a természetbe vágyott mindig, s szabadon nevelték. Sisi próbál beilleszkedni a palota életébe, átvenni a szokásokat férje, Ferenc kedvéért, sőt képes taktikákat bevetni annak érdekében, hogy Ferenc Józsefet kedvezőbb helyzetekbe hozza, ami a politikát illeti. Érthető talán az ok, amiért országunk, a magyar föld annyira megtetszik a császárnénak. Távol Bécstől minden más, és kicsit visszanyerheti önmagát.  Ferenc József a háború elvesztése után próbál talpra állni, békét kötni és megtartani azokat, akiket lehet. Sisi-t bízza meg, hogy rendezze a magyar politikát. A császárné elkövet mindent férje kedvéért, sőt többet is ahhoz, hogy végül a királya és királynéja lehessenek Magyarországnak. S itt jön az, amikor talán Ferenc képes áldozatot hozni felesége kedvéért, ő azonban rájön mindarra, amire az elmúlt időkben nem gondolt. Érthetővé válik minden számára, sőt, bizonyosságot kap arról, hogy örökreFerenc József mellett van a helye.

A színészek megértek a karaktereikre

A színészek továbbra is remekül alakítanak. Jannik Schümann nagyon jól hozza az önfejű császárt, aki hamar kibillenthető, magába forduló, ugyanakkor szüksége van a támogatásra, amit olykor nehezen akar belátni. Kell egy esemény, ami felnyitja a szemét mindarról, amit gyorsan el akart dobni magától. Schümann megérett Ferenc József szerepére. Akárcsak Dominique Devenport kiváló Sisivé vált, játékát öröm volt nézni. Visszatért az évadra Esterházy grófnő, aki korábban sokkal inkább volt minden lében kanál és kicsit ellenszenves, mint most. Összeszoktak a császárnéval, megkedvelték és segítették egymást. Így voltam Ferenc édesanyjával, Zsófiával is. Kezdetben egy rideg asszony volt, bár sokkal kellemesebb megjelenésű és személyű, mint az 1955-ös Sissi filmben lévő anyacsászárné. Azonban Zsófia karaktere is sokkal simulékonyabb lett, továbbra is a segítő szándék volt benne. Grünne gróf, Ferenc jobb keze is visszatért. A karaktere azért is szimpatikus, mert mindig próbálja a császárt jobb belátásra bírni, illetve támogatni a családot.

Az évadban számtalan meglepő fordulat akadt, kiváló jelenetekkel. Mindez pedig a rendező munkáját dicséri, hiszen látványilag teljesen átadta a kor hangulatát, akárcsak a veszélyek alkalmával, de a palotai pillanatok is teljesen hűek voltak a 19. századhoz. A kosztümös sorozatokban mindig a legfőbb, hogy visszakapja az ember mindazt, ami akkoriban történhetett, ez pedig a ruhákat, a berendezéseket is érinti. Minden része aprólékosan kidolgozott volt.

Hozzászólások