Sorozatok

Évadkritika: A Bridgerton család

Korábban már bemutattuk a Netflix új sorozatát, amely Julia Quinn regényeiből készült. A Bridgerton család 2020 karácsonyán mutatkozott be a nézők számára és hamar sokakat a képernyő elé ültetett, amely meghozta az elismerést az alkotók számára.

Julia Quinn nyolc részes regényének első kötetéből készült el a Netflix által bemutatott adaptáció. A herceg és én címet viselő alkotás a Bridgerton család legidősebb lányának szerelmi életét mutatja be. Bepillantást nyerünk az 1813-as évek londoni elit életébe, ahol a bálok, a csillogás és a kérők keresése a legfontosabb.

Lássuk, hogy milyen volt a Bridgerton első évada?

Daphne, legidősebb lányként a családban megkezdi a szezonját a bálozók között. Ez azt is jelenti, hogy ismerkedhet, fogadhat kérőket és végül majd választhat az őt ostromló férfiak közül. A Bridgerton család tagjaként Daphne jó közegből származik, hét testvérével él együtt és édesanyjával. Az édesapja pár évvel korábban meghalt, emiatt fivére, Anthony tölti be a családfő szerepét. Az első est alkalmával Daphne találkozik Hastings hercegével.

Mivel a szezon kezdetekor felbukkantak az újságban Lady Whistledown írásai, aki az elit családok botrányait teregeti ki, Daphne és Simon herceg úgy döntenek, hogy félrevezetik az írót és mindenki mást. Daphne, bátyja minden kérőt elüldöz mellőle, óvja és félti, ezért a két fiatal úgy tesz, mintha Simon udvarolna a lánynak. Hastings hercegét nem zaklatják a férjvadász édesanyák, Daphne körül pedig legyeskedni kezdenek a kérők.

Az udvarlás tettetése túl jól sikerül, hiszen elkezdenek egymáshoz vonzódni, de nem vallják be érzéseiket. Simon ráadásul egy eskü miatt egyáltalán nem akar nősülni.

Daphne próbálja kihasználni a lehetőségeit, hiszen a porosz herceg udvarol neki. Egy óvatlan találkozó változtatja meg Daphne és a herceg életét, majd sor kerül az esküvőre.  A heves érzelmek, a vágy felülírják az ellenállást, ám Simon továbbra is ragaszkodik az esküjéhez. A boldog, felhőtlen pillanatokat felváltja a felismerés, a gyermekkori sérelmek felszínre kerülnek és a friss házasok egyszeriben rideggé válnak egymáshoz. Azonban Daphne rávilágít a jelenre, az együtt töltött időre, arra, hogy közösen megoldhatnak mindent.

Nézzük a főbb szereplőket

Daphne Bridgerton bájos, jó családból származik, emiatt minden kérő álma lehetne. Phoebe Dynevor által megformált karakter, mondhatni, hogy beillik a kosztümös sorozatok világába, ám személy szerint nekem nem volt annyira kiugró az ő játéka. Kétségtelen, jól hozta a tudatlan, gazdag, kifinomult arisztokratát, akit a házasság intézménye érdekel a legjobban.

Simon, Hastings hercege számomra a sorozat kiemelkedő alakja. A gyermekkori traumák miatti sértettséget remekül bemutatja, miközben dacol a vággyal, a szerelemmel. Daphne felkeltette a férfi figyelmét és egészen másképp kezdett el gondolkodni a házasságról, gyermekvállalásról, noha apja halálos ágyán megesküdött, hogy vele kihal majd a Hastings vonal. A színész olyan áthatóan alakítja Simon herceget, akit az apja gyermekkorában alázott, megvetett és kitagadott, hogy Simon apja iránt érzett bosszújából egyáltalán nem gondolkozik a családalapításon. A Bridgerton lánnyal aztán a  szexualitás is megmutatkozik, hiszen az óvatos és romantikus kéz érintéseket felváltották a gyakori együttlétek. Simon karaktere viszont nem ezektől a tényezőktől lesz jó, a Netflix által készített sorozatban. Hiába fekete bőrű, a néző nem érez semmiféle kirekesztettséget vagy negativizmust a személye kapcsán, sőt, eltekintve attól, hogy akkoriban milyen volt a színes bőrűek élete, Simon teljesen beleillik a londoni elit világába.

Regé-Jean Page játssza el a romantikus, mégis karizmatikus férfit, aki ragaszkodik elveihez, mégis a szerelem mennyire befolyásolni tudja az életét. Karaktere ment át talán a legnagyobb fejlődésen.

Lady Bridgerton amolyan jó szándékú tündérkeresztanya, aki gyermekeinek él és elkövet mindent, hogy azok a helyes döntést hozzák minden esetben. Hasonló, a Hastings hercegét felnevelő Lady Danbury, hiszen elhunyt barátnője fiát karolta fel, hogy támogassa, és biztosítsa számára a megfelelő jövőt, apja helyett. Igyekszik rávilágítani a fiatalok hibáira ugyanakkor remek kerítőnő is. Akárcsak a királyné. Golda Rosheuvel által megformált karakter – Simonhoz hasonlóan színes bőrű -, szeret beleavatkozni az elit társadalom szerelmi ügyeibe.

Eloise pedig egyáltalán nem olyan, mint a korabeli lányok, teljesen más dolgok iránt érdeklődik. Nekem ez a női karakter volt a legszimpatikusabb, talpraesett és ellentéte volt nővérének. A Bridgerton fiúknak is megvan a maguk története, de talán a legidősebbét, Anthony-ét, a következő évadban láthatjuk.

A Featherington családból a legkiemelkedőbb a kis molett Penelope, aki testvérei árnyékába kényszerül, a férfiak pedig rá sem néznek, mint feleségjelölt. Ezzel szemben segít barátnőjének, családjának, de szerelme Colin Bridgerton felé egyoldalú. Ezzel szemben a család többi tagjának már van mit takargatnia, hiszen Mr. Featherington komoly anyagi gondokkal küzd, ezt pedig a végletekig akarja húzni.

Hogy kerül Billie Eilish vagy Ariana Grande 1813-ba?

A sorozat beharangozója önmagában még nem hozta meg a kedvem, bár a kosztümös, romantikus stílus közel áll a szívemhez. Túlzott felhajtást éreztem a szériával kapcsolatban, hiszen már a bemutatása után óriási rajongótábort tudhatott magáénak. Nem is csoda, hiszen az epizódok beszippantanak és a néző kíváncsi arra, mi lesz a szereplőkkel. A részek alatt, egyre jobban megkedveltem a karaktereket és magát a történetet. Daphne tudatlansága betudható a kor szokásainak, hiszen akkoriban, jó ha a lányokat az esküvő előtt felkészítették a nászéjszakán történő dolgokra. Mivel nem volt szokás beszélni a szexualitásról, a fiatal lány számára, a kérők keresése volt a  legfontosabb. Talán emiatt is, de az ő karaktere nekem kissé szürke maradt, vagy talán Phoebe Dynevor nem volt teljesen szimpatikus. Ugyanakkor nem mehetünk el amellett, hogy Phoebe és René-Jean Page közötti kémia kifogástalan.

A karakterek közül – akármilyen szerepet töltött be- mindegyikben volt valami, amit kedvelhetett a néző, ezáltal én is. Megemlíteném akár Colint a kedvességéről, Anthony-t, az óvó, féltő tulajdonságáról, akárcsak Lady Danbury segítőkészségét.

A 19. századi életérzést abszolút visszaadja a sorozat. Ugyanakkor nagyon is jól áll az epizódoknak, akár Billie Eilish, Ariana Grande vagy a Maroon 5 zenéje, természetesen a kor zenei ízlésének megfelelően. A bálok, az épületek és a berendezések is kifogástalanok, tehát nem arról van szó, hogy valahol bátran merítettek a jelen tárgyaiból, egy az egyben elhelyezhető korban a történet. Akárcsak a konfliktusok, hiszen akkoriban a titkos viszonyok, leplezendő terhességek jócskán akadtak, ahogy anyagi problémával küzdő jómódú családok is. Izgalmas és feszültségkeltő volt, ahogy az alkotók ezeket a társadalmi problémákat is beleszőtték a történetbe.
Daphne és Simon kapcsolatából azt hiszem a lehető legtöbbet kihozták. S mivel kettejük viszonya a sorozat mozgatórugója, nekem nagyon tetszett a köztük alakuló kémia, az óvatos érintések, összenézések. Picit még talán húztam volna az ismerkedési időszakot, jól állt nekik az amikor felszabadultan álltak egymáshoz. Ugyanakkor Simon ragaszkodása apjának tett esküjéhez valahol érthető volt, ám tudta, hogy Daphne sokat jelent számára. Kicsit sokat hajtogatta a fogadalmát, bár aki nehezen tud elvonatkoztatni hasonló elvektől hasonlóképp tett volna.
Az egymásra találásuk megható volt. Daphne monológját az esőben megkönnyeztem. Ott éreztem inkább, hogy karaktere felnőtt a szerephez.

Tulajdonképpen számomra Eloise és a jóságos Colin vitte a prímet a sorozatban, illetve Lady Danbury, akik nagyon jó tulajdonságokkal vannak felruházva. Ha kedvencet kellene mondani, mindenképpen Hastings hercege volt az, aki kiemelkedett.

Lady Whistledown a 19. századi Pletykacica  

A Netflix ezzel a szériájával inkább könnyedebb vizekre evezi a 19. századi arisztokraták világát, nem hasonlítható a Büszkeség és balítéletben látottakkal. Modernebb elemek is megjelennek benne, miközben próbálják ötvözni azt a világot, ami az 1800-as évek sajátosságai. A ruhák, a szokások, épületek, berendezések, a társadalmi kapcsolatok. A modern jellemzőkhöz sorolhatjuk, hogy például Ariana Grande – Thank you next vagy Billie Eilish- Bad Guy dala is felcsendülhetett a báli jelenetek alkalmával. Ahogy azt is, hogy kísértetiesen hasonlít Lady Whistledown rovata a Gossip Girl  Pletykacicájához, aki hasonlóképp teregette ki a manhattani elit botrányos dolgait.

Az első évadot, nyolc epizódban mutatták be. Lendületes, könnyed, romantikus sorozat. A kezdeti izgalmakat, és egy kis feszültségkeltést, végül felváltotta a szerelmesek kálváriája a családalapítást illetően. Ugyanakkor több szemszögből láthatjuk a kor problémáit, főbb eseményeit. A drámaibb jelenetek mellett, nevetésre, barátságokra, új szerelmek lángra lobbanására, majd konfliktusokra is lehet számítani. Meg persze sok báli pillanatra.

Aki szívesen belekezdene egy kosztümös sorozatba, érdekli, a 19. századi elit élete, bátran kezdjen bele. 

Hozzászólások