Könyvek

És boldogan éltek?

Személy szerint mi mindig is kíváncsiak voltunk arra, hogyan folytatódhatnának a klasszikus Disney-mesék, mi történhet a hercegnőkkel a látszólag boldog befejezés után. Pár szerzőnő, szám szerint 15+1, nemcsak, hogy eljátszott ezzel a gondolattal, de történeteiket papírra is vetették. Így született meg végül Szederkényi Olga szerkesztésében és a Cser Kiadó gondozásában az És boldogan éltek? (Mesehősnők utóélete) című kötet.

Kisgyerekként a legtöbben bizonyára álmodozva néztük a különböző meséket, sőt valószínűleg a kedvenc hercegnője is megvolt mindenkinek kislányként. De azon vajon elgondolkodtunk valaha is, vajon hogyan folytatódhatna egy-egy mese a látszólag boldog befejezés után? Valószínűleg nem. Gyermeki naivitásunkkal valószínűleg azt sem fedeztük fel, ha esetleg logikai baki, vagy a nők tárgyiasítása tárult elénk egy-egy ilyen mesében.

Pedig ha felnőttfejjel újranézünk-, vagy olvasunk egy-egy ilyen történetet rögtön láthatjuk a sokszor szomorú valóságot. Olyan kérdések is felmerülhetnek bennünk például, hogy meddig merészkedne el Ariel, hogy lábakat kapjon?, vagy hogyan dolgozza fel Piroska a farkassal való találkozást? Lehet ezt a mesét esetleg egy szexuális ragadozó áldozatául esésként értelmezni? Egyszóval: valóban véget ér a mese ott, ahol abbamarad?

A Cser Kiadó gondozásában megjelent kötet ezekre és az ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ. A nagyon szépen megszerkesztett, illusztrációkkal ellátott keményfedeles kiadás gyermekkorunk mesekönyveit idézi. Minden egyes novella előtt találhatunk egy rövid emlékeztetőt az adott meséről, így esetleg az olyanokat is értelmezni tudjuk, amiket esetleg korábban nem ismertünk. Külön érdekesség az is, hogy nemcsak a szerzők és a szerkesztő, de még az illusztrátor is egy hölgy volt, Szabó Imola Julianna.

Az írók között pedig olyan neveket találhatunk, mint például Boldizsár Ildikó, Rakovszky Zsuzsa, Molnár T. Eszter vagy éppen Kemény Zsófi. Az írások színvonala természetesen nem teljesen egyenletes, hiszen mindegyik szerző a saját szája íze szerint dolgozott és alkotta meg történetét, de ez csak még inkább olvasmányossá teszi ezt a könyvet. Érdekes arra is felfigyelnünk, hogy a hercegnők élete sok helyen párhuzamot mutathat a miénkkel, akár párkapcsolati problémákról, egy trauma feldolgozásáról vagy éppen munkahelyi nehézségekről van szó. Érdemes tehát az egyszeri, gyors átolvasás helyett időt hagyni magunknak a történetek értelmezésére, a rejtett utalások és apró bölcsességek megtalálására.

Összességében mindazoknak ajánlanánk ezt a rendkívül szép, a maga nemében hiánypótló kötetet, akik nem félnek tovább menni a happy end után, akik elég bátrak ahhoz, hogy belessenek a kulisszák mögé, vagy akik éppen, hogy elbizonytalanodtak az életük valamely pontján. Ez a könyv ugyanis mindannyiuk számára fontos tanulságokkal szolgálhat.

Hozzászólások