Könyvek

Erős női karakterek regényekben

Manapság nagyon nagy divat lett erős női karaktereket írni, vagy egyenesen főszereplőként szerepeltetni őket. Sőt nemcsak az irodalomban, de már a filmekben is egyre többször jut érvényre a feminista vonal. Mi ennek pedig csak örülünk, hiszen felüdítő dolog végre olyan női karakterekkel is találkozni, akik nemcsak a férfi főszereplő kiegészítőjeként vannak jelen, hanem önálló gondolatokkal rendelkeznek és nem ijednek meg a veszélytől sem. Az alábbiakban összeszedtünk nektek pár ilyen karaktert a teljesség igénye nélkül.

Celaena Sardothien (Sarah J. Maas – Üvegtrón)

Igazából kiemelhettük volna az írónő másik regénysorozatának, a Tüskék és rózsák udvarának főszereplőjét, Feyre-t is, hiszen ő sem a gyávaságáról és a visszafogottságáról híres, mi mégis inkább kedvenc orgyilkosunkat választottuk. El is mondjuk miért: Celaena-t képtelenség megtörni. Kezdve azzal, hogy Távolvég sóbányáiban szenved évek óta, majd a király bábként használja, és folyamatos fizikai megterheléseknek van kitéve próbái miatt, ennek ellenére egy pillantra sem hátrál meg . Ami pedig külön becsülendő benne: mindezen megpróbáltatások ellenére sem veszíti el nőies, humoros énjét, vagy könyvek iránti szeretetét. Szerintünk minden megvan benne, ami egy szereplőt igazán badass főhősnővé tehet.

 

Nombeko Mayeki  (Jonas Jonasson – Az analfabéta aki tudott számolni)

Jonasson nagysikerű, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regénye után is tudott újat mutatni, méghozzá úgy, hogy elhozta nekünk Nombeko-t, aki színesbőrű az 1960-as évek Dél-Afrikájában, mégis ő a legokosabb az összes történtbeli szereplő közül. Persze ezt kezdetben csak úgy tudja kamatoztatni, hogy mérnök főnökének segít minden matematikai műveletben, habár csak takarítónőnek alkalmazzák. Később azonban, ténylegesen saját története főszereplőjévé válik és bármilyen kalamajkába is keverednek kis csapatával, ő az, aki hideg logikájával mindig kihúzza magukat a bajból.

 

 

Katniss Everdeen (Suzanne Collins – Az éhezők viadala)

Nem hagyhattuk ki a felsorolásból azt a főszereplőt sem, akinek megjelenésével nagyon sok fiatal fejében gyökeret vert a feminizmus. Ez pedig nem más, mint az Éhezők viadalának, Katniss Everdeen-je. Suzanne Collins-nak sikerült az elsők között olyan főhősnőt alkotnia, akivel nemcsak, hogy nagyon sok fiatal tudott azonosulni, de emellett el is tanulhatták tőle a bátorságot, a család iránti felelősségvállalást, az állhatatosságot. Mindezt tette úgy, hogy közben nem emelte isteni magasságokba a szereplőt, hanem ugyanúgy felruházta jó pár alapvetően rossz emberi tulajdonsággal is, mint például a makacsság.

 

Hermione Granger (J.K. Rowling – Harry Potter)

Még egy szereplő, aki nem várja tétlenül a mentőexpedíciót, hanem saját maga tesz érte, hogy kikeveredjen a bajból. Hermionénak minden tulajdonsága megvan, amivel egy erős főhősnőnek rendelkeznie kell: rendkívüli intelligencia, állhatatosság, folyamatos tudásvágy, kalandvágy, de emellett az elővigyázatosság is.

Szerintünk nyugodtan kijelenthetjük: ha ő nem lett volna, nem biztos, hogy Harry eléri a végső célját. Ezért pedig nagy elismerés jár Rowling-nak, aki maga is megküzdött az előítéletekkel. Írói nevét is azért választotta meg, mert kimutatták, hogy a férfi szerzők művei jobban kelnek, mint a nők nevével fémjelzett regények. Ezért lett a Joanne Kathleen Rowling-ból, J. K. Rowling.

 

Kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is! Ti kikkel bővítenétek még a listát? Írjátok meg kommentben! 

 

Hozzászólások