Könyvek

Ernest Cline – Ready Player Two

Pontosan tíz éve Ernest Cline megajándékozta a világot a Ready Player One-nal. Mondhatni, szupererőt adott a kockáknak, akiknek a popkultúra minden szegletéről tudnak mondani olyan érdekességeket, amiket más nem. Könyvek, sorozatok, amiket még a tévében adtak le, esetleg az a bizonyos banda vagy énekes, akiről azt hiszed, a környezetedben senki sem hallott róla. Ismerős?

Miután a regény felkapott lett, 2018-ban a szerző Steven Spielberg segítségével vászonra vihette Wade és barátai történetét. Noha az adaptáció nem lett tökéletes – tudjátok, a könyv jobb volt, a könyvben nem ez történt –, annyira borzalmas sem lett, hogy a könyvmoly közösség a falat kaparja tőle. Ugyanolyan varázslatos, pörgős és kocka volt, mint az elődje, így elérve, hogy már ne csak azok imádják, akik olvasták a regényt.

-Ő a múltban ragadt, mi pedig már a jövőben éljük az életünket, barátom.

Most pedig kikerült a boltokba a második – és egyben befejező kötet. Őszintén szólva én személy szerint féltem tőle. Olvastam egy cikket, ami azt boncolgatta, mennyire ugyanaz a koncepció és mennyire nem eredeti. Valaki más, akinek érdekelt a véleménye, azt mondta, neki nem tetszett, csalódott benne. Szeretni akartam a Ready Player Two-t, nem akartam, hogy az utolsó oldal után negatív dolgokat kelljen mondanom róla.

A Happy End után

Való igaz, maga a koncepció nem változott. Wade, akinek immár végtelen hatalma van az OASIS fölött és az anyagi gondjai is megszűntek, a többi nyesttel együtt videóüzenetet kap Halliday-től, a szerver megalkotójától. Feladatuk megtalálni a Szirén Lelkének Hét Szilánkját és életre kelteni a Szirént – Kira Underwoodot, a Gregorius Simulation System harmadik alapítóját. Azonban most nem tudni, mit kap a győztes. Csak a nyomok vannak. Most is évek telnek el, mire Wade – az egyetlen, aki Halliday szerint megszerezheti a szilánkokat – eljut a második nyomig. És természetesen ismét szembe kell szállnia egy gonosszal, aki, ha nem vigyáznak, az egész emberiséget elsöpörheti a Föld felszínéről.

Az első fejezetek csak előkészítik a terepet az utána következő hajszának. Bepillantást nyerhetünk a Tökös Ötös mindennapjaiba. Mind multimilliomosok lettek – mit kezdenek az ölükbe hullott pénzzel? Mi a helyzet a valóságban? Energiaválság, magas bűnözési statisztikák, éhínség? Milyen hatással van Wade-re a végtelen hatalom? Nemcsak válaszokat kapunk ezekre, hanem figyelemmel követhetjük, Parzival hogyan próbálja a maga módján helyrehozni a hibáit és jó ember lenni – még akkor is, amikor több ezren utálják azért, amit elért. Mindemellett még többet megtudhatunk Halliday-ről és a GSS megalakulásáról – egészen addig a pontig, amikor Og és Kira kiléptek a cégből és a hegyekbe vonultak.

Az emberi elme elemzése

Minden spoiler nélkül a Ready Player Two a korábbinál átfogóbb popkultúrális utalások mellett leginkább erkölcsi kérdésekre helyezi a hangsúlyt. Mesterséges intelligencia, a való- és a virtuális világ közti egyensúly, a Föld, mint bolygó megmentése. Ezen kívül az emberi kapcsolatok, az emberi elme is előkerül, mint téma – sokkal nagyobb befolyását képezve az eseményeknek, mint hinnénk.

… (Nem sokkal korábban fedeztem fel, hogy ha az ember halálosan szerelmes valakibe, akkor a másik gyakorlatilag bármire rá tudja venni.)

Imádtam a Ready Player One-t. Kivételesen olyan utalások voltak benne, amit nem sokan értettek a környezetemben. Előfordultak benne a kedvenc sorozataim és azok a művészek, akik szerves részét képezték a művelődésemnek. De a Ready Player Two új szintre emelte a karakterek iránti szeretetemet, mert nemcsak a digitális világról szólt. Sokkal árnyaltabb, komplikáltabb helyzetet és szereplőket tárt elém. Emberibb volt. A koncepció csak egy dolog – az, hogy mit hozunk ki belőle, egy másik, de végén az utóbbi dönt.

Személytől függ, de én mindenkinek ajánlom, aki szerette az első könyvet – a második kötet méltó folytatása és lezárása a srácok kalandjainak. Érdemes elolvasni, ha többet akarsz abból a kocka-hullámból, amit egyszer már megtapasztaltál, vagy ha többet akarsz jó és rossz karaktereknél. A Ready Player Two elődjéhez hasonlóan remek módja annak, hogy az ember ismerkedni kezdjen a sci-fi műfajával. Csatoljátok be magatokat és irány a jövő!

A recenziós könyvért köszönet az Agave Könyveknek!

Könyvmolyhírek – érdeklődtetek a Molyon májusban

Hozzászólások