Könyvek

Érkezik a Szegény párák könyvváltozata!

Az Álomgyár Kiadó a napokban jelentette be, hogy hamarosan elhozzák nekünk a négy Oscar-díjat nyert filmet ihlető Szegény párák című Alasdair Gray regényt!

Godwin Baxter minden álma, hogy tökéletes társat alkosson önmagának, ehhez pedig semmitől sem riad vissza. A lehetőség ráadásul szinte az ölébe hullik, amikor rátalál a gyönyörű Bella holttestére a vízparton, akit aztán egy tudományos kísérlet keretein belül életre kelt. A gépezetbe azonban egy kis porszem is belekerül; ugyanis dr. Archibald McCandless rögtön szerelembe esik a nővel.

De vajon mi járhat a feltámasztott Bella fejében?

Ebből az alapötletből aztán egy meglepően mély, humoros és helyenként kissé groteszk történet rajzolódik ki, mely egyszerre szól a férfiak vágyairól és ezzel szemben a női függetlenségért vívott harcról.

A megjelenésre sajnos még egy kicsit várnunk kell, az Álomgyár ugyanis 2024. július 8-ra ígéri nekünk a kötetet. Viszont ha szeretnék, akár már most előjegyezhetjük a kiadónál 25% kedvezménnyel!

Alasdair Gray – Szegény párák

Szabadság ​nélkül nem érdemes élni.

Godwin Baxternek az a tudományos ambíciója, hogy egy tökéletes társat alkosson önmagának. Álmai akkor látszanak beteljesedni, amikor rátalál a szépséges Bella holttestére a vízparton, akit egy Frankensteinhez méltó tudományos kísérlettel életre kelt. Nagyratörő terveit azonban meghiúsítani készül dr. Archibald McCandless, aki féltő szerelembe esik a teremtménnyel.

De vajon mit gondolhat az egészről maga Bella?

Ez a merész kísérletezőkedvvel és igaz szerelemmel átszőtt történet forgószélként sodorja olvasóját a Viktória királynő korabeli Skóciába. A kor klasszikus regényeinek szatírájaként megírt műből a végére szórakoztató politikai allegória kerekedik, amelyben a férfiúi vágyakozás és a függetlenségükért küzdő nők gondolatébresztő összecsapását tárja elénk az író.

A Whitebread-díj és a Guardian szépirodalmi díj nyertese, Alasdair Gray talán egyik legzseniálisabb könyve egy kajánul vicces, posztmodern alkotás. A könyvből készült film világsiker lett. Hogy a legfontosabbakat említsük: 2 Golden Globe-díjat, 5 BAFTA-díjat és 4 Oscar-díjat nyert el az adaptáció, utóbbi két elismerésben részesült a filmen dolgozó magyar berendező is.

„Gray megtalálta a módját, hogy tökéletesen lefesse a megrepedt, kissé kibillent valóságérzetet.” – Newsweek

„Csodálatosan eleven, szórakoztató, szabadszájú és eszes történet.” – London Review of Books

„Jövőbe látó, pompás nyelvezetű, ám botrányos mese.” – The Independent

„A briliáns írói technika, az intellektuális képesség és a művészet ritka találkozása.” – Kirkus Reviews

Hozzászólások