Könyvek

Erin Morgenstern – Éjszakai cirkusz

Nagyon régi vágyam volt, hogy elolvashassam Erin Morgenstern Éjszakai cirkusz című regényét, azonban sajnos egyik könyvesboltban sem találtam már hosszú ideje. Pontosan ezért csillant fel a szemem, mikor megláttam, hogy az Agave Könyvek új köntösben megjelenteti ezt a csoda regényt. Mert hogy ez az.

A Csillagtalan tenger című regénye után így tehát most megérkezett az Éjszakai cirkusz felújított kiadása, aminek a mind a borítója, mind pedig a belseje csodaszép. Ahogyan azt majd az Instagram képen is látni fogjátok, a kötet akárcsak az előbb említett regény, kemény borítót és könyvjelzőt kapott, belül pedig hangulatos, csillag mintákat helyeztek el, az egyes fejezetek kezdetén pedig mindig valami szép minta szerepel.

A történet – bármi meglepő – egy cirkuszról szól, amely csak éjjel nyitja meg kapuit. A fellépők között van illuzionista, állatidomárok, artista, sőt még kígyónő is, de mégsem ez a legérdekesebb benne. Sokkal inkább a két főszereplő, Celia és Marco, akiket gyermekkoruk óta arra képeznek ki, hogy egymás ellen fognak párbajozni. A párbaj során be kell bizonyítaniuk, hogy ki ura jobban saját erejének. Izgalmas mágia uralja ezt a regényt, amelynek kulcsa két mágus és az ő cirkuszuk, amit mindenkinek el kell olvasnia.

Maga az Éjszakai cirkusz története több évet ölel fel, amit csak bonyolít a több szálon futó cselekmény. Ettől függetlenül egyáltalán nem válik tömörré vagy esetleg hatalmas katyvasszá az egész, nagyon komplexen és alaposan lett kidolgozva. Az információkat morzsáról-morzsára hinti el Morgenstern, ami által tökéletesen a markában tudja tartani az olvasókat. Nincsen tele akcióval, váratlan fordulatokkal, ugyanakkor ezzel a lassú adagolással folyamatosan fokozza a feszültséget. Ráadásul jelenidőben íródik, ami olyan érzéssel tölt el, mintha mi is részesei lennénk ennek a varázslatos világnak.

Nagyon érdekessé tette a kötet az, hogy az egyik szál a századfordulóban játszódik, míg a másik a cirkusz bemutatására fókuszál. Folyamatosan járhatjuk a sátrakat, ismerhetjük meg az ott lakókat, ez pedig teljes egészében lenyűgözött és ellepett az érzéssel, hogy megérte erre a könyvre oly sok időt várni és vágyakozni.

Varázslatos olvasmány, amely kétség kívül magával repít egy felejthetetlen utazásra.

Erin Morgenstern fogalmazásmódja egyszerűen zseniális, olyan sejtelmes és egyedi, amellyel ritkán találkozik az ember. Igazi élmény  olvasni, nemcsak azért, mert gördülékenyen lehet vele haladni, hanem azért is, mert olyan olvasmányos és leíró, hogy szó szerint megelevenedik előttünk a cirkusz. Látszik rajta az alapos munka, mindent a legapróbb részletekig tár elénk az írónő. Nem a legpörgősebb olvasmány, ugyanakkor kétségtelenül hatalmas élményt nyújt az olvasónak. 

Ahány szál, annyiféle karakter.

Nem bántam volna azt sem, ha a két mágus rivalizálásába is kapunk egy kicsit nagyobb bepillantást. Ez a szál valamilyen oknál fogva nem igazán volt kifejtve, ami miatt kissé szomorú voltam.  Ugyanakkor nagyon érdekes karakterek, akik elképesztően izgalmas apafigurát töltenek be Celia és Marco életében.

Celia igazi nő, aki végtelenül kedves, határozott, erős és szerethető. Marcoban pedig az volt a legszimpatikusabb, hogy bármit megtett volna a szerelméért. Nagyon tetszett bennük – és a többi szereplőben is –, hogy mennyi és milyen motiváció rejlik bennük, hogy milyen ötletesek és jól felépítettek egytől egyig. Nagyon érdekes volt például Dixi és Pixi párosa, akik akárcsak a szüleik, ők is állatidomárok. A testvérpár, akárcsak Celia és Marco, a színházban nevelkedtek. De ugyan ilyen érdekes volt például Isobel története, illetve a cirkusz alapítóinak magánélete is.

Ha te is belecsempésznél a decemberi hidegbe egy kis varázslatot, akkor tökéletes olvasmány lehet ebben a nehéz időszakban. Ha pedig van olyan ismerősöd, aki szintén régóta keresi az Éjszakai cirkuszt, akkor akár karácsonyi ajándéknak is tökéletes lehet.

A különleges hangulatok szeretőinek bátran merem ajánlani, hiszen igazi álom az, ami ebben a “kis” kötetben megbújik, kezdve a vattacukorrózsával és a különleges hangulattal, amit áraszt magából Erin Morgenstern regénye. A recenziós példányt pedig nagyon köszönöm az Agave Könyveknek!

R. F. Kuang – Sárkányköztársaság (Mákháború 2.)

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?