Érdekességek a születésnapos Robert Downey Jr.-ról

A tehetséges és überszexi Robert Downey Jr. a mai napon ünnepli 55. születésnapját, aminek alkalmából 55 érdekességet olvashattok a színész életével kapcsolatban.

1. Robert 1965. április 4-én Manhattanben, New York City-ben született. Apja, Robert Downey Sr. színész és filmkészítő, édesanyja, Elsie Ann színésznő volt, aki férje filmjeiben szerepelt. Downey apja fele litván, egynegyede magyar zsidó és egynegyede ír származású, míg édesanyja skót, német és svájci származású. Robert eredeti családneve Elias volt.

2. Öt éves korában kezdődött karrierje, amikor kiskutyát játszott az apja által rendezett Pound című filmben.

3. Van egy testvére, Allyson, aki szintén színészkedéssel kezdte karrierjét, de később az írására fordította a figyelmét.

4. Robert 10 éves korában klasszikus balettot tanult.

5. Amikor szülei 1978-ban elváltak, Downey az apjával Kaliforniába költözött, de 1982-ben, 16 évesen kiiratkozott a Santa Monica Középiskolából, és visszatért New York-ba, hogy elindítsa színészi karrierjét és, hogy az édesanyja mellett éljen.

6. Karrierje első napjaiban a színész asztalokat készített egy SoHo étteremben.

7. 1985-től 1986-ig ő volt a Saturday Night Live műsorvezetője.

8. Gyerekként a “drogok vették körül”. Apja drogfüggő volt és hat éves korában megengedte Robertnek is, hogy marihuánát fogyasszon, később az apja azt mondta, hogy nagyon sajnálja ezt a döntését. Downey később kijelentette, hogy a kábítószer-használat érzelmi kötelékké vált az apja és közte:

Amikor apám és én együtt drogoztunk, olyan volt, mintha csak akkor mutatta volna ki a szeretetét.

Több ezer hívást kezdeményezett drogvásárlás céljából. Végül minden éjszakát alkoholfogyasztással töltött.

10. Első szerelme Sarah Jessica Parker volt, akivel megismerkedett, miközben Girls Just Want to Have Fun című sorozaton dolgoztak. A szerelmespár hét évig volt együtt, 1984-ben váltak el útjaik Robert szenvedélybetegsége miatt.

Megpróbált nekem segíteni. Annyira bosszant, hogy nem tudtam összeszedni magam. – mondta Robert.

11. Kedvenc színésze Peter O’Toole.

12. Imádja a napszemüvegeket, alig látható nélkülük.

13. Robert mindössze 42 napos randevú alatt feleségül vette az énekes Deborah Falconert. Született egy fiú gyermekük, Indio. Azonban útjaik hamar különváltak.

14. 1997-ben négy hónapot töltött börtönben, majd 1999-ben egy évet kábítószer-birtoklásért.

15. Soha nem fejezte be a középiskolát, de a diplomáját a börtönben töltött ideje alatt szerezte meg.

16. Nem könnyű a Hollywood Million Club tagjává válni (olyan csillagok, akik filmenként több mint 20 millió dollárt keresnek), de Robert ezt csak az Iron Man franchise sikerének köszönheti.

17. Úgy véli, hogy a Vasember szerepébe született.

18. Vannak, akik bélyegeket gyűjtenek; Robert autókat gyűjt. Van egy Corvette, Bentley, Volvo, egy Mustang, néhány Audi, Porsche, Mercedes és még sok más!

19. Nagyjából 75 millió dollárt keresett 2013. június és 2014. júniusa között.

20. 2003-ban találkozott jelenlegi feleségével, Susan Levin producerrel, a Gothika rövidfilm forgatásán. Úgy érzi, hogy ő segített neki józannak maradni. Két év eljegyzés után Susan és Robert 2005. augusztusában összeházasodtak Hamptonsban – Robert kedvenc nyaralóhelye – egy zsidó ünnepség keretein belül. Két gyermekük született 2012. február 7-én egy fia, Exton és 2014. november 4-én egy lánya, Avri.

21. Interjúkban Susan-t „asszonynak” hívja és a nevét a karjára tetováltatta.

22. Robert énekelni is tud. 2004-ben kiadta a The Futurist című jazz albumát. Sajnos a zenei karrierje nem ért el akkora sikereket, mint a színészi.

23. 2014-ben elhunyt az édesanyja, az iránta érzett szeretet mérhetetlen volt, és azt mondta a The Telegraphnak:

Ambícióm, kitartásom, lojalitásom, hangulataim, nagyszerűségem, alkalmankénti passzív agresszióom és hitem, ez minden, amit adott nekem.

24. Beceneve Rob vagy RDJ.

25. A Late Night with Seth Myers-ben Robert kijelentette, hogy szeretne részt venni a képregény konferenciákon, mondván:

Úgy érzem, hogy a Comic-Con polgármestere vagyok. Normál életem hihetetlenül unalmasnak és passzívnak tűnik, de amikor a Comic-Conban vagyok, istenség vagyok.

26. Az Iron Man filmek világszerte már több mint 2 milliárd dollárt zsebeltek be- ez a szám növekszik, főleg akkor, ha kijön a negyedik része.

27. Jon Favreau, aki az Iron Man rendezője azt mondta, hogy a haverja egyetlen hibája az, hogy „nem tud főzni.”

28. Szabadidejében sokat gyakorolja a Wing Chun harcművészetet.

29. Robert Downey Jr. becsült nettó értéke 260 millió dollár.

30. Gyermekeként óriási rajongója volt az Iron Man képregényeknek.

31. Vallási hovatartozását zsidó-buddhistaként írta le és az asztrológiát tanulmányozza. A múltban érdeklődött a kereszténység és a Hare Krishna ideológiája iránt.

31. Egyszer, amikor részeg volt belépett egy szomszédja Malibu-i otthonába, amelyről azt gondolta, hogy a sajátja, és elaludt a gyermekeik ágyában.

32. 1992-ben szerepelt a Chaplin című filmben, amely az egyik legnagyobb előadása volt. Ez egy életrajzi vígjáték a híres brit komikus, Charlie Chaplin életéről. Az Egyesült Királyság királynője, II. Erzsébet királynő is részt vett az előadás londoni premierjén a Leicester téren.

33. Véletlen egybeesés, hogy néhány évvel azelőtt vásárolta meg Charlie Chaplin korábbi otthonát, mielőtt a filmben szerepet kapott volna.

34. Három egymást követő évben, 2012-től 2015-ig a Forbes, Hollywood legjobban fizetett színészeinek listáján szerepelt.

35. Főszereplője volt a Guy Ritchie által rendezett Sherlock Holmes-ban (2009).

36. Biztos benne, hogy Oscar-díjat nyer.

Tudom, hogy ez meg fog történni. Még ha nem is kapok egyet közvetlenül, akkor majd kapok akkor, ha megöregszem. Tehát nem számít hogyan, de úgyis kapok egyet.

37. Felesége elmondása szerint szuper pelenkacserélő.

38. Kiefer Sutherland a legjobb barátja. 3 éven keresztül voltak szobatársak.

39. Jó humorérzékkel rendelkezik.

40. Szereti a macskákat.

41. Egy népszerű újságíró, Ben Falk könyvet írt neki, aminek a címe: Robert Downey Jr: The Fall and Rise of the Comeback Kid.

42. Amikor Japánba érkezett a „Vasember” című filmjének bemutatójára, a múltbeli jogi problémái miatt őrizetbe vették a Tokiói Narita Nemzetközi Repülőtéren, és hat órán keresztül kihallgatták.

43. Ő az első és eddig az egyetlen színész, aki Sherlock Holmes ábrázolásáért aranygömböt nyert. 2000-ben az Ally McBeal-ban végzett előadásáért is Golden Globe díjat kapott a Best Supporting Actor (Legjobb Támogató Színész) kategóriában.

44. Sok autentikus ruházatot megtartott a Chaplin film forgatásáról.

45. Sokak szerint Robert nagyon szerény és olyan típusú ember, akit mindenki nagyon szeret, amikor találkoznak vele.

46. Cipőboltban is dolgozott.

47. Egyszer elvállalt egy interjút Martin Bashir műsorában, viszont faképnél hagyta őt, amiért többet kérdezett a magán életéről, a rossz időszakáról, mint az Avengers filmről.

Bashir nem rossz fiú, de kicsit „Diane Sawyer” lett.

48. A börtönben sokat kellett harcolnia és sokszor ébredt a saját vérében. A végén már magáncellát kapott.

49. A „3000-szeresen szeretlek” kifejezést, amelyet Tony Stark mond a lányának, Morgannak a „Bosszúállók: Végjáték” című filmben, valójában a saját gyermeke mondta ezt neki. Osztotta meg Anthony Russo és Joe Russo rendezőkkel, akiknek tetszett és hozzáadták a filmhez.

50. Azt állítja, hogy Ron Underwood által rendezett 1993-as „Lelkünk rajta” volt az egyik kedvenc filmje, amelyben szerepelt.

51. Horológus, olyan óráknak van a birtokában, mint az Omega, Rolex, Breitling, Patek Philippe és LeCoultre. Ezenkívül a Baume & Mercier órájának is a tulajdonosa.

52. A „Bosszúállók: Végjáték” forgatása során állítólag elrejtette személyes snackjeit különböző helyszíneken. A film jeleneteit, amelyekben azt látjuk, hogy eszik vagy valakit megkínál állítólag csak improvizálta.

53. Van egyfajta ausztrál akcentusa.

54. Rob Lowe, Sean Penn, Charlie Sheen és Robert mind együtt jártak a Santa Monica Középiskolában és nagyon jó barátok voltak.

55. Egy 7 éves fiúnak bionikus kart ajándékozott.

Melyik érdekességen lepődtetek meg a legjobban és mi az, amivel tisztában voltatok? Melyik a kedvenc filmetek a színésztől?

Hozzászólások