Érdekességek a nagyvilágból

Érdekességek, amiket nem, tudtál vagy épp nem hallottál.  Amiket a barátaidnak, családtagjaidnak is bátran elmondhatsz.

1, A piros tinta

Míg a magyar diákok a piros tollról a dolgozatukon levő jegyre asszociálnak, addig vannak országok, ahol rossz ómenként tekintenek rá.  Koreában például régen a halottak nevét írták ezzel, és ezt használták a démonok elűzésére is. Portugálban pedig kifejezetten illetlenség valakinek piros tintával írni, mert ez egy kapcsolat végét szimbolizálhatja.

2, A távirányító és a baktérium

A legtöbb ember ha nyilvános mosdóban jár kifejezetten ügyel a  bacilusokra. Kevesen tudják azonban, hogy ezekkel az egysejtűekkel még a legtisztább helyiségekben is összefuthatunk.  Minden háztartásban, hotelben a tévé távirányítón van a legtöbb baktérium.

3, Gyík vagy kígyó?

Létezik egy állat a Földön, ami még a biológiában jártas embereket is képes megtéveszteni. Magyar nevén “lábatlan gyík”, ami bár gyík, de a kinézete és a mozgása is pont olyan, mint egy kígyóé. Lábak híján kúszik.

4, A ketchup, mint orvosság

Mielőtt a ketchupot a hot dogra öntöttük volna, régen gyógyszerként árusították.  Dr  John Cook Bennet úgy gondolta hogy a paradicsom, nagyon jó hatással lesz a hasmenésre. Azonban épp az ellenkezőjét érték el vele, mint amit eredetileg szerettek volna, ugyanis  nem tartalmazott paradicsomot, sok mást viszont igen, mint például gomba, dió, osztriga

5, Vidrák és az alvás

A tengeri vidrák alvás közben “fogják egymás kezét”, hogy ne sodródjanak el egymás mellől. Pihenéskor pedig csoportokba gyűlnek, azonos nemű társaikkal.

6, Automata és a majom

Japánban szinte mindenre van már külön automatagép, hogy megkönnyítsék az emberek dolgát. Ha megéheznek, pár yen ellenében ételeket vehetnek, vagy ha esik az eső és nincs náluk ernyő, erre is van külön gép. Azonban, ezt nem csak emberek veszik igénybe, hanem a makákók is.  Ezen majmok ugyanis megtanultak bánni a pénzérmével, és automatából élelmet vásárolni. Nem ez az egyetlen ügyességük, hógolyózni is szoktak, az idősebbek és a fiatalok egyaránt, pusztán csak a móka kedvéért.

7, Panda macska

Kínában a pandákat “medvemacska” jelzővel illeték. Nevét onnan kaphatta, hogy a pupillája rés alakú, mint a macskáknak, nem pedig kerek mint a többi medvének

 

https://www.telegraph.co.uk/news/earth/earthpicturegalleries/6840710/Animal-pictures-of-the-week-18-December-2009.html?image=1
https://giphy.com/gifs/sea-otters-love-wOfXw4XVNPtqE 
https://www.alltop.com/viral/20-great-diy-condiment-recipes
https://www.helles-koepfchen.de/magersucht/ein_tag_aus_tanjas_leben.html
https://hu.pinterest.com/pin/238057530287268029/
 https://hu.pinterest.com/pin/742108844821728437/
 https://hu.pinterest.com/pin/373306256605165183/

 

 

Hozzászólások