Média

Emlékezzünk Kevin Conroy életére, munkásságára

A világ ismét elvesztett egy hatalmas tehetséget, a DC egyik ikonikus szinkronszínészét és csodálatos tehetségét Kevin Conroy személyében. A 66 éves legenda a múlt héten hunyt el, hosszas betegség után.

1. Kevin 1955. november 30-án a New York állambeli Westburyben született. Ír, katolikus családban nevelkedett.

2. 1973-ban New Yorkba költözött, amikor teljes ösztöndíjat kapott, hogy a Juilliard School drámaosztályára járjon, ahol John Houseman színésznél tanult. Továbbá Robin Williams-szel lakott, aki ugyanabban a csoportban volt Kevin Conroyjal és Kelsey Grammerrel.

3. Legtöbbször a DC Comics szuperhősének, Batmannek a hangjaként ismerhették az emberek, de megannyi filmben és sorozatban is remekelt.

4. Szappanoperákban, színházakban is játszott.

5. Batman hangjaként legalább 9 különböző televíziós sorozatban, 12 animációs filmben és 7 videójátékban hallhattuk. Ilyen sokáig egyetlen színész sem játszotta a Sötét lovagot.

6. Hosszú évekig szólalhatott meg Batmanként, mint szinkronhang, azonban 2019-ben debütálhatott is Bruce Wayneként a „Crisis on Infinite Earths” című Arrowverseben.

7. A nagynénje a Broadway híres sztárja, Susan Conroy volt.

8. A Batmant élőben alakító színészek közül Ben Affleck a kedvence.

9. Kevin Conroy volt az első szinkronszínész, aki két külön hangot adott Batmannek. Bruce Wayne hangja férfias és elbűvölő volt, míg Batman hangja kemény és karcos.

10. Kettős (amerikai és ír) állampolgársággal rendelkezett.

11. Kevin Conroy meleg volt, férje pedig Vaughn C. Williams volt.

12. A DC Comics 2022-es Pride-antológiájának részeként Conroy megírta a “Finding Batman” című történetet, amely elmeséli egy meleg férfi életét és tapasztalatait. A megjelenéskor a kritikusoktól elismerést kapott.

13. Kevin Conroy szeretett jótékonykodni. A 2001. szeptember 11-i New York-i támadások után részt vett a segélyakciókban azáltal, hogy önkéntesként főzött rendőröknek és tűzoltóknak. Volt, amikor Batman hangját használta arra, hogy felvidítsa az embereket.

14. Bár Batman szinkronmegtestesítőjeként ismerték, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy más híres televíziós sorozatokban is vendégszerepelt. Ezek közé tartozik a Murphy Brown, Matlock, Search for Tomorrow, Dynasty vagy a Cheers.

15. Kevin Conroy a New York-i Mount Sinai Kórházban bélrákban halt meg, 2022. november 10-én, 66 éves korában.

Batman hangja már sosem lesz a régi, sajnos elvesztettük az egyik legjobb szinkronszínészt, nyugodjon békében.

Hozzászólások