Elstartolt az RTL új napi sorozata, a Bátrak földje

Ahogyan azt korábban már olvashattátok, az RTL Klub csatorna új telenovellát készített a nézők számára, ami páratlan a magyar televíziózás történetében, hiszen egy kosztümös napi sorozatot láthatnak, amely majd nyolcvan epizódon keresztül lesz látható a csatornán.

A 19. században, pontosan 1865-ben játszódó történet január elsején indult, amelyben megismerhettük a helyszínt, a szereplőket és a történet is elkezdődött. Rokoca egy dunántúli város, ahol a gazdag arisztokrata család áll szembe a városban élőkkel, miközben egy híd felrobbantása borzolja fel Rokocában lakók kedélyét.
Az első részben láthatjuk a balesetet, ahol a szabad szellemű bárókisasszony, Rokoczay Anna (Júlia Szász) lováról leesve eszméletét veszti, majd a helyi zsandárparancsnok siet a segítségére, mialatt megsebesíti a hidat felrobbantó fiatalt. Torzsa Sándor (Kenderes Csaba) emiatt bujkálni kényszerül, de segítségére van a bárókisasszony szobalánya, az árva Katica (Litauszky Lilla).
Anna hálás a zsandárhadnagynak, de nagyon szimpatikus is a lány számára. Ugyanígy érez Csizmadia Imre (Bárnai Péter), aki édesanyjával együtt  neveli fiát, felesége meghalt.


Az eddig bemutatott epizódok alapján a cselekmény fő mozgatórugója a robbantó kézre kerítése, miközben bemutatkozásra kerülnek a sorozat szereplői is. A szegény, gazdálkodó Torzsa család, a gazdag Habsburg szimpatizáns báró, hataloméhes felesége és örököseik, de megismerhetjük a boltot vezető Tulipán házaspárt, a zsandárhadnagyot, a szolgálókat és kocsmárost, illetve a cigány asszonyt is.  Torzsa Sándor rebellis alkat, forradalmár, aki nem szeretné, hogy a császári csapatok betegyék a lábukat Rokocára, ezért mindent megtesz, nézeteit pedig nem tartja magában. Természetesen ezzel ellentmond a báró, aki hűen képviseli a Habsburgok érdekeit és szeretné, ha a családja is szolgálná az Osztrák-Magyar Monarchiát és vagyona – amit a szabadságharc óta nőtt – a Rokoczayék birtokában maradna.

Megmutatkoznak a kor jellemző szokásai, épületei, ruházatai. A báró családjának lakóhelyéül a Nagytétényi kastélyt nevezték ki, miközben a falubeli felvételek a szentendrei skanzenban készültek. Kissé túl szép, hogy igaz legyen alapon nagyon óvatosan bánnak az alkotók a szereplők mindennapi életéhez szükséges használati tárgyakkal, hiszen kissé múzeumi hangulatot keltenek, nem olyanok, mint amik folyamatos használatban vannak. A forgatáson azért valószínűleg nem mindenre sikerült odafigyelni, mert egy-egy manapság használatos tárgy is bekerült a felvételbe.
A sorozat tulajdonképpen egy telenovella, akárcsak a Barátok közt, ugyanazzal a producerrel dicsekedhet. Kalamár Tamás régimódi, a 19. századi Magyarországot és annak viszonyait akarja visszaadni, de egy kis Rózsa Sándor és Jókai regények hangulatát hozza vissza.

Azonban aki szereti a kosztümös sorozatokat, a romantikus történeteket, ne hagyja ki az epizódokat, amelyeket 21 órakor láthatnak a nézők az RTL Klub csatornáján.

Hozzászólások