Könyvek

Elle Cosimano – Finlay Donovan ölni tudna

Ha szereted a krimiket, de azért a humoros könyvek is közel állnak a szívedhez, akkor valószínűleg te is imádni fogod Elle Cosimano regényét, amely a Finlay Donovan ölni tudna címet viseli. A kötet laza, egyszerű, mégis zseniális. Hogy miért? Mert lehetetlenség nem megszeretni ezt a kreatív, bolondos családanyát, aki a történet főszereplője!

Miről szól a regény?

Finlay Donovan egy egyedülálló családanya, akit a férje aközben hagyott el, miközben második gyermekükkel volt terhes. Az élet pedig nem egyszerű, érthető módon el van havazva, a pénze pedig rég elfogyott, mivel a regénnyel, amin éppen dolgozik nos, sehogyan sem áll. A gyerkőcök és a lelki nehézségek miatt elakadt az írásban, szabadideje egy perc sincsen, ráadásul történetünk elején késésben van, mivel exférje még a bébiszitterét is felmondta. Mikor végre eljut a várva várt találkozóra úgy alakul, hogy bérgyilkosnak nézik, ami igazán kecsegtetően hangzik a nő számára, látva a végösszeget. A történet innentől kezdve válik igazán izgalmassá és bohókássá. Vajon a kétgyermekes, szétzuhant családanya elvállalja az ügyet vagy hagyja az egészet a csudába?

Nos, kétség sem fér hozzá, hogy a félreértés, ami az elején kirobbantja a sztorit valószínűtlennek tűnik, azonban ez közel sincsen így. Az asszony bűnügyi regényeket ír és még a testvére is rendőr, így a lehetőségek adottak. A kérdés csupán csak az, hogy elég bátor és tettre kész-e hozzá? Vajon ér annyit a pénz, hogy ilyenre vetemedjen? Talán nem árulok zsákba macskát, ha azt mondom, van halott ember ebben a regényben, azonban szándékosság Finlay részéről egyáltalán nincs, csupán a balszerencsének köszönhető itt minden. Ez pedig, nagyon tetszett nekem!

Lebilincselő és érdekes karaktereket sorakoztat fel.

Finlay szórakoztató és vicces személyiség, amitől pedig abszolút szimpatikus az egész karakter azaz, hogy olyan őszinte! Mint családanya, egyszerre tűnik aranyosnak és igaznak. Valóban felismerem benne a megfáradt nőt, aki szeretne jól kinézni és tökéletes édesanyának lenni, azonban segítség nélkül ez egyszerűen lehetetlen. A törekvés persze ott van, de egyedül nehéz, pláne ha a férjed még taccsra is tett.

Vero felbukkanása tette a habot a tortára, ugyanis ha  főszereplőnk nem lenne már önmagában is elég komikus, akkor ez a lány majd tesz róla. Furcsa volt és meglepő, igazi minden lében kanál, aki nem tököl a feladatok elvégzése kapcsán. Tette amit tennie kellett, határozott volt és céltudatos, ami egyszerre volt zseniális és idegesítő. Sokszor elgondolkodtam az ő személyiségén az olvasás alatt, hogy vajon elfogadtam volna-e a segítségét vagy leráztam volna? Érdekes és elgondolkodtató döntései voltak, amitől még így a kötet végén sem tudtam eldönteni, szimpatikus karakter lett-e végül számomra.

A pikantériát bár egyértelműen a karakterek jelentették, nem mehetünk el szó nélkül a vonalvezetés mellett sem. Nem ismerem az írónőt, de az biztos, hogy engem levett a lábamról. Könnyedén és érdekesen építette fel az egész regényt az elejétől fogva. Függetlenül attól, hogy mennyire komikus az egész, végig odaszögezett maga elé és kíváncsian vártam, hogy mi fog következni. Vajon Finlay tényleg ennyire szerencsétlen? Tényleg ő tette vagy sem? Vero normális? Sorra merültek fel bennem a kérdések, és habár sejtettem, hogy ki volt a valódi elkövető, mindenkit is meggyanúsítottam a kötet során, a vége pedig teljes meglepetés volt számomra.

Annak is élvezetes történet lehet, aki nem szereti a krimiket.

Úgy gondolom tehát, hogy a Finlay Donovan ölni tudna egy szórakoztató és kreatív olvasmány volt, amin könnyedén és gyorsan lehet végig haladni Ami pedig talán a legfontosabb, hogy szerintem az is élvezheti ezt a könyvet, aki nem szereti a vérengzős gyilkosságról szóló sztorikat vagy krimiket, mert egyáltalán nem megterhelő olvasmány. Nem azt mondom, hogy nincsen benne semmi durva jelenet, de egyáltalán nem sokkoló, mivel a körítés elveszi az élét.

Ha te is kíváncsi vagy arra, hogy a leterhelt édesanya vajon ki tud-e keveredni ebből a félreértésből, vagy hogy sikerül-e megírnia a várva-várt könyvét, akkor ne habozz elolvasni. Én nagyon élveztem, úgyhogy  a második részét kíváncsian fogom várni, ez ugyanis egy sorozat első része!

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

A Kaidzsú Állatvédő Társaság

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?