Filmek

Életrajzi film készült Marilyn Monroe-ról

Már életében is ikon volt, öltözködését, frizuráját nők százezrei másolták, ám magánélete koránt sem volt fényes. A 21. században is hatalmas népszerűség öleli körül a nevét, mi több, most életrajzi drámafilm is készült Joyce Carol Oates, Blonde című regényéből. 

A Netflix Andrew Dominik rendezésében és írásában készítette el, Marilyn Monroe történetét bemutató Blonde című drámáját. Már 2010-ben is felmerült, hogy a híres színésznő és fotómodell életrajzát vászonra viszik, ám a gyártás csak 2019-ben kezdődött meg.

Marilyn Monroe, a filmcsillag

Monroe karrierje hiába tűnt csodásnak, magánélete azonban nem volt tökéletes. Norma Jeane Mortenson néven született Los Angelesben 1926. június 1-én. Hányattatott sorsa volt. Édesanyja skizofrén volt, emiatt másoknál nevelkedett, de sajnos később onnan is mennie kellett.  Árvaházakban élt, mígnem tizenhat éves korában férjhez ment. Egy gyárban dolgozott, ekkor készültek róla az első fotók, és itt kezdődött modell pályafutása. Mivel címlaplányként felfigyeltek rá mellékszerepet kapott a 20th Century Fox és a Columbia Pictures filmstúdiónál. Marilyn hamar a legkeresettebb színésznő lett, filmjei a legjövedelmezőbbek lettek. A Szőkék előnyben, valamint a Hogyan fogjunk milliomost? című vígjáték megalapozta a beskatulyázását a buta szöszi szerepbe. Ezt hamar megunta, emiatt vita robbant ki közte és a stúdió között. Hiába a megegyezés, úgy döntött saját céget alapít, Marilyn Monroe Productions névvel. Hamar meg is jött a siker, hiszen 1959-ben a Van, aki forrón szereti vígjátékban nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat.

A hírnév és a kudarcba fulladt kapcsolatai csak azt eredményezték, hogy Monroe szorongóvá, depresszióssá vált. Drogok, gyógyszerek és az alkohol rabjává vált. Ezt az újságok is figyelemmel kísérték és nem hagyták békén őt. Amit lehetett, mindent lehoztak a magazinokban. Háromszor ment férjhez, egyikük Joe DiMaggio baseballjátékos, aki bántalmazta. Randizott Frank Sinatra-val, de a Kennedy testvérekkel (Robert és John) is volt kapcsolata. Többek szerint ez vezethetett halálához is. 1962. augusztus 5-én hajnalban találtak rá, de már előző este halott volt. Túladagolta magát, ezért öngyilkosságot állapítottak meg. Később azonban számtalan összeesküvés-elmélet látott napvilágot, miszerint meggyilkolták a színésznőt. Ami biztos, hogy Marilyn vágya egy boldog családról, sajnos beteljesületlen maradt.

Ana Armas alakítja majd Marilyn Monroe-t

Az ígéret, miszerint még idén bemutatásra kerül a Blonde, tulajdonképpen megvalósulni látszik, ám nyáron fixálták, hogy a film szeptember végére tolódott. A forgatást sajnos a világjárvány is befolyásolta, ezért két év alatt készülhetett el a dráma.
A szereposztás sem ment zökkenőmentesen, mert Marilyn-t több színésznő is megkapta. Először Naomi Watts, aztán Jessica Chastain, de a végleges befutó Ana de Armas (007 Nincs idő meghalni) lett. A filmben olyan személyekkel találkozhatunk, akiknek közük volt Marilyn-hez. Ezért például Caspar Phillipson Kennedy elnököt, Adrien Brody egy drámaírót, Luke Whoriskey James Dean-t, Michael Masini pedig Tony Curtis-t fogja alakítani.

A Joyce Carol Oates bestseller-regényén alapuló Blonde merészen újragondolja Hollywood egyik legkitartóbb ikonjának, Marilyn Monroe-nak az életét. Láthatjuk a Norma Jeane-ként született nőt, ingatag gyermekkorától a sztárságig való felemelkedésén és a romantikus kapcsolatokon át. A Blonde összemossa a tények és a fikciók sorát, hogy feltárja a nyilvánosság és magánélete közötti egyre szélesedő szakadékot.

A Netflix a legkomolyabb besorolást adta

A Blonde nem fog szépíteni, hiszen a szolgáltató a legszigorúbb NC-17-es besorolást adta a filmnek. Ez azt jelenti, hogy  felülmúlja a tipikus R-besorolást. Dominik meglepődött azon a döntésen, hogy ilyen besorolást adtak a filmnek, de kitart a tartalom mellett. Az NC-17 besorolás a szexuális tartalom miatt lehet, de a megjelenésig várnunk kell, és akkor pontosan meglátjuk, miért kapta ezt a ritka minősítést a várva várt film.

Az előzetes meghozza a hangulatot

Minden bizonnyal Ana Armas méltó lesz Marilyn karakterének alakítása, ezt hiteti el velünk az előzetes is. A július végén bemutatott trailer már bevezet minket a film hangulatába, amelyben a pompa, a siker és a ragyogás mellett szembesülhetünk azzal, mit élt át Marilyn a kamerákon kívül. A bemutatásra már nem is kell olyan sokat várnunk, mert 2022. szeptember 28-án már látható lesz a Netflix-en.

borítókép forrása: netflix.com

Hozzászólások