Könyvek

Dolly Alderton – Szellemek

Dolly Alderton Szellemek című könyvére azt hittem valamiért, hogy egy jó kis szatíra lesz, vagy nem is tudom. Egy görbe tükör, amely megmutatja, hogy mennyire elcseszett ez az online világ, amelyben a napunk nagy részét töltjük. Hiszen valljuk be, a nap huszonnégy órájából nagyon-nagyon sokat email-ek pötyögésével, a Facebook, Instagram és online társkeresők böngészésével töltjük. De nem. Ez egy tök őszinte regény arról, milyen lehet harminc felett szinglinek lenni a 21. században.

A történetről

A kötet főszereplője Nina, aki a harmincas évei elején jár. Nemrég vette meg első önálló lakását, éppen második könyvének kiadására készül és látszólag minden rendben van körülötte. A barátai szeretik, mindenki hívogatja meg az esküvőjére, még az exe is, akivel olyan jó kapcsolatban vannak, hogy időről-időre még közös programokat is szerveznek. A szerelem azonban hiányzik az életéből.

Ninában ott a feszültség, hogy le van maradva, elmúlt harminc és továbbra is szingli, míg mindenki más házasodik és babákat szül. Zavarja a tény, hogy már a legrégebbi barátnőjével is csak a gyerekekről lehet beszélni. Hogy úgy viselkednek vele, mintha neki nem lenne semmi dolga, ezért nem szabadna elkésnie, hiszen ők maguk sietnek haza a családhoz. Ezért aztán regisztrált egy társkereső oldalra, ahol egyből találkozik egy sármos férfival, aki már az első randin közli vele, ők össze fognak házasodni. Picit gyors, nem?

Már az első oldalakon meglepődtem azon, hogy mennyire valósághű. Egy pillanatig sem éreztem benne költői túlzást – talán csak Nina édesanyját illetően -, abszolút bele tudtam magamat képzelni a regénybe. Egyrészt Nina nagyon szerethetőre sikeredet. Reálisan látja a dolgokat, számomra elfogadható döntéseket hozott elejétől a végéig és tetszett a nyíltsága és az, ahogy felfogta a dolgokat. Ehhez sokat hozzátett az is, hogy Alderton stílusa igazán könnyed és közvetlen. A történet és az írásmód is modern, laza.

Karakterek, akik akár mi is lehetnénk

Ez a modernség pedig nemcsak abban jelenik meg, hogy Nina randiappot használ, hanem abban is, hogy felbukkannak azok a tipikus karakterek, akik a való életben körbevesznek minket. A roppant elfoglalt édesanya, aki másról sem bír beszélni. Az örök szingli barátnő, aki fiatalabbnak akar tűnni a koránál és egyik randiból csöppen a másikba, és a bunkó pasi is, aki hol volt, hol nem. Csak hogy párat említsek. A legmeglepőbb pedig, hogy ezek közül egyikre sem tudunk fújni, egytől-egyig szerethetők, mivel az írónő annyira igazinak festi le őket. Együtt tudunk érezni mindegyikkel.

Vegyük például Ninát, aki egy hosszú kapcsolat után először az életét szeretné rendbe tenni, mielőtt egy újabba csöppen. Ezt meg is teszi, azonban rá kell jönnie, hogy ez a 21. században már nem olyan könnyű. Így kerül a kezébe egy randiapp, ahol bemutatja, még a WC-n ülve is lehet párt találni. Valljuk be, ez sajnos ma már tényleg így van. Aztán ott van Lola, aki szintén lehetnél, ha te az a típus vagy, aki egyszerűen nem tud megállapodni, viszont nyitott vagy az újdonságokra és tele vagy élettel. Vagy az édesanya, aki már abba a korba lépett, hogy fél az öregedéstől és az egyedülléttől. Vagy az a férfi/nő, aki egyszer csak lelép, mert meggondolja magát. Mert ilyen is van, ó de még mennyi!

A ghosting jelenség

Többször említettem már, hogy nagyon szeretem az olyan könyveket, amik tanítanak is valamit. Nos, a Szellemek egy új kifejezést tanított, ami nem más, mint a ghosting. Ezt azon személyek esetében használja a könyvben az írónő, mikor valaki fogja magát, és egyszerűen csak eltűnik az éterben. Végülis nagyon találó kifejezés. Sok pasira (és bizony nőre is) jellemző, hogy mikor bepánikolnak, rájönnek, hogy mégsem azzal a hölggyel (vagy férfival) találkoztak, akit ők elképzeltek, egyszerűen csak eltűnnek. Nem reagálnak a hívásra, az sms-re, sokszor le is tiltják a másikat.

Az online társkeresők világában egyre többet találkozhatunk ezzel mi is, így nem csoda, hogy Nina is az áldozatául vált ennek az esetnek. Habár emiatt nyilván sajnáljuk főszereplőnket mégis úgy éreztem, kellett ez a kötetbe ahhoz, hogy igazinak érezzem az egészet. Aki használt már ilyen alkalmazást, az biztos megjárt már legalább egy ilyet.

Nagyon izgatottan vártam a könyvet és egyszerre kaptam többet és kevesebbet a vártnál. Ahogyan az elején írtam, én valamiért egy vicces regényre számítottam és részben ez be is jött, mert tényleg jó a kötet humora, de nem erre számítottam. Ez egy őszinte és életszerű könyv, ami pont emiatt üt nagyot. Tökéletesen bemutatja a mai kor randizási lehetőségeit és folyamatát, ami egyszerre szuper és elkeserítő.

Fontos kiemelnem, hogy azért a randizás mellett szó van arról, hogy az évek során hogyan alakulnak az emberi kapcsolatok, legyen az baráti vagy családon belüli viszony. Mennyire mély tud lenni egy gyermekkori barátság, milyen az, ha két teljesen különböző ember anya és lánya.

Összességében nekem bár tetszett a könyv, hiszen nagyon mély gondolatokat vetett papírra, de picit azért sajnáltam, hogy nem azt kaptam, amit vártam, ami talán azért volt, mert kicsit talán az a barátnő vagyok, aki hosszú ideje van kapcsolatban. Bár igaz, ami igaz, én is megjártam ugyan ezeket a köröket, mint Nina.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

21. század Kiadó: Jól vagyok! – Kreatív inspirációs napló

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?