Kultúra

Dél-Koreában az élet

Mostanában egyre több helyen lehet olvasni Észak-és Dél békekötéséről, azonban hogy ebből mi lesz az csak a jövő zenéje. A konfliktus a két ország között már több mint 50 éves. Előzménye az, hogy a második világháború után a Szovjetunió bevonult az ország északi részébe, a nyugati hatalmak pedig a déli országrészt vonták irányításuk alá. Ezért az ország egyik részén diktatórikus, míg a másikon kapitalista rendszer alakult ki. , hogy mi befolyásolta a békekötésre a rossz hírnévnek örvendő Kim Jong Un-t,  nem tudni biztosan. Véleményem szerint, észrevette népe sanyarú helyzetét, és tanult felmenői hibáiból. Egy biztos, beköszönt a változás szele, de hogy merre fújja a tünékeny sorsokat, az mindenki részére még talány.

Látnivalóban gazdag, mindig nyüzsgő fővárosa Szöul. Az élet itt mindig pezseg, számos lehetőséget nyújtva a bulizó fiataloknak, vagy az ide látogató turisták számára, esetleg a világutazóknak.  Az ország azoknak is kedvez, akik egy fárasztó nap után kikapcsolódásra vágynak vagy kirándulást terveznek, mert a család  minden tagja megtalálja a neki kedvező programot. Legkedveltebb helyeik közé tartozik például a Purjongsza-völgy. A mesébe illő táj mellet láthatunk itt egy kisebb vízesést, tavat, és rengeteg természeti kincset.

A shopping szerelmesei sem unatkozhatnak, ugyanis ha ellátogatnak Busan-ba (ejtsd: Puszan), kedvükre vásárolgathatnak a világ legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Shinsegae City Centerben. Megtalálható drogéria, női-férfi ruha boltok, könyves bolt, éttermek.

Nem csak vásárolni lehet az ország  második legnagyobb városában, hanem strandolni, napozni vagy épp fürödni a tengerben. A település legnépszerűbb strandjai a Heunde és a Kwangalli. Ami a legszembetűnőbb a más országbeliéktől az a tisztasága, ugyanis nem található szemét a partján vagy a vízében.

A koreai konyhát mondják a világon a legegészségesebbnek.  Alapja a rizs, illetve a különböző tésztafélék, amihez zöldséget, tenger gyümölcsét – többek között polipot, rákot és kagylót – és húst fogyasztanak. Előszeretettel használnak ételeik ízesítésére csili krémet és fokhagymát. Hagyományos ételük a kimchi (ejtsd: kimcsi) ami egy kínai kelből készült gyömbérben érlelt zöldségbefőtt, aminek 200 változata ismert.

Dél-Korea zenei világa is egyre ismertebb. A K-pop, a koreai hullámnak köszönhetően már számos országba betette a lábát, többek között kis hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Egyik korábbi bejegyzésünkben foglalkoztunk is már ezzel a témával. A hang és látványvilágban gazdag videó klipek mellé gyors ütemű zenei alap és szemet gyönyörködtető férfi vagy női előadó társul. Különlegessége, hogy a szövege obszcén szavaktól, videója pedig megbotránkoztató utalásoktól mentes. Persze kivétel mindig akad, de az még a józan ész határait súrolja nem úgy mint pár amerikai énekesé.

Korea hagyományos népviselete a hanbok, a történelmi doramák rajongóinak ismerős lehet a filmekből, ami csodás színeivel és lélegzet elállító mintáival ejt minket ámulatba. A Joseon – korban(ejtsd:Csoszon) a ruha anyaga, színe jellemző volt a viselője társadalmi helyzetére. A modern időkben a hanbokot csak különleges eseményeken, ünnepek alkalmával, esküvőkön, temetéseken hordják a koreaiak

 

Összességében, ha nyaralást vagy nászutat tervezünk, vegyük fontolóra Dél-Koreát is, ugyanis pazar élményben részesülhetünk, ha ebbe az országba utazunk.

képek forrása: x x x x

Hozzászólások