Könyvek

Dean Koontz – Sötét zóna

A nyár szinte végig a thrillerekről szólt és ez alól nem volt kivétel Dean Koontz Jane Hawk sorozatának első része sem. A pszichothrillerek mestere ezúttal sem okozott csalódást olvasóinak.

A Sötét zóna főszereplője Jane Hawk, aki éppen fizetés nélküli szabadságon van az FBI-nál. Ezt az időt azzal tölti, hogy a megszaporodott öngyilkosságok után nyomoz, természetesen bejelentés nélkül, a lehető legjobban elrejtőzve a törvény és a bűnözők elől. Eldobható telefonokat használ, lopott Fordot, amit nem lehet nyomon követni és motelekben alszik, álnéven. Hogy miért választotta ezt az életvitelt? Fél évvel ezelőtt tökéletes házasságban élt férjével és fiúkkal, ám egy napon minden előjel nélkül Nick öngyilkos lett. Jane ezt nem bírta feldolgozni, illetve elfogadni a tényt, hogy férje csak úgy magára hagyta, minden előjel nélkül. Emiatt kutatni kezd, mígnem végül olyan adatok birtokába kerül, ami bizonyítja, hogy itt van valami a háttérben. Nick valami furcsa oknál fogva lett öngyilkos, Jane pedig elhatározta, hogy utána jár a dolognak.

Egyre több gazdag, jó létű és befolyásos ember lesz öngyilkos, tábornokok, tudósok, pedig mindannyian stabil mentális állapottal rendelkeztek. Jane olyan mélyen beleártja magát az ügybe, míg végül megfenyegetik. Ha nem vigyáz magára, a fia bánja a dolgokat. Így hát Jane eladja a házát és menekülőre fogja a dolgot. Az ő fiát ugyan nem bántják. Viszont minden igyekezet ellenére megtalálják őt és követik. Vajon kik lehetnek ezek? Milyen ügybe keveredett bele Nick, és általa ő is? Mi állhat a megmagyarázhatatlan, furcsán hasonló halálesetek mögött? Milyen szervezet?

A regény hat nagyobb egységre van osztva, azon belül pedig kisebb, akár oldalas fejezetekre. Nagyjából a könyv feléig csupán Jane életét követhetjük nyomon onnantól kezdve, hogy felébred egy motelban és meglátogatja Gwyn Lambertet, kinek férje Gordon alezredes volt, amíg szintén öngyilkos nem lett. A történet már itt kezdett érdekes lenni, ugyanis olyan események veszik kezdetét, amire nem számít az olvasó és felébred benne a gyanú, hogy Jane talán mégsem paranoiás, ahogy az elején gondoljuk, hanem tényleg van mitől tartania.

A könyv második részében viszont, ahonnan már van valami sejtésünk mi lehet az öngyilkosságok oka, Koontz egy újabb csavart tartogat nekünk. Bepillantást nyerhetünk további gyilkosságokba, amik egyszerre zavarnak össze és pörgetik fel az eseményeket.

Főszereplőnk gyakorlott ügynök lévén megannyi csalafintaságot hajt végre, amik egy egyszerű bűnözőnek eszébe sem jutna. Okosan kijátssza a biztonsági kamerákat, hackerektől kér információt, hogy ne kövessék le a saját laptopját, átveri a bűnözőket információszerzés céljából és betör egy erős biztonsági rendszerrel felszerelt házba. Mindeközben mégis elkövet egy apró hibát. Felhasználja a jelvényét, ami miatt az FBI is nyomozni kezd utána…

Jane személyisége teljesen magával ragadott a történet során. A kitartása, az elhivatottsága és a gyermeke iránti elkötelezettsége, stabil és erős jelleme egyből megkedvelteti magát az olvasóval. Igazi pörgős sztorit varázsol, amiben minden oldalon találni valami izgalmat.

Dean Koontz nem véletlenül lett népszerű. Nagyszerű fantáziájának köszönhetően az olvasó olyan szinten képes belemerülni a regénybe, hogy még munka közben is azon jár az esze, hogy tudna még hamarabb végezni, hogy újra belemerüljön a Sötét zónába. Nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz még ki ebből a sorozatból, hiszen már ez is fenomenálisra sikeredett, és több mint négyszáz oldal.

Aki szereti a thrillereket vagy ismeri Dean R. Koontz regényeit, semmiképpen se hagyja ki a történetet, melyben Jane Hawk FBI ügynökből egy körözött személy lesz. Ez a könyv garantáltan mindenkit levesz a lábáról.

Köszönjük a recenziós példányt a 21. Század Kiadónak!

http://www.ahmagazin.com/konyvek/jane-corry-vertestverek/

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?