Dean Koontz – Az éjszakai ablak (Jane Hawk 5.)

Múlt hónapban jelent meg Az éjszakai ablak, mellyel befejezéséhez érkezett Dean Koontz Jane Hawk sorozata, amely egyszerre tölt el örömmel és szomorúsággal. Egyrészt borzasztóan vártam már a folytatást és izgatottan vettem kezembe a kötetet, másrészt viszont mindig lehangol, ha befejezek egy szériát. Ezúttal sem volt másképp, de legalább ott volt végig bennem az érzés, hogy méltó lezárást kapott a történet, ugyanis ezúttal sem volt egy perc nyugtom se olvasás közben, hiszen folyamatosan zajlottak az események.

Jane Hawk története 2018-ban kezdődött a 21. Század Kiadónál. Azóta a Sötét zónában megismert ex-FBI ügynök hosszú utat tett meg. Jane, férje öngyilkossága után kezdett nyomozni, halálát ugyanis nem akarta elfogadni. Hamar rá is jött, hogy az önkezűség által elkövetett halálozási arány igen megnövekedett az utóbbi időben, melyek mögött, nem egy magas hatalmi pozícióban álló ember áll. Hawk így hát elhatározta, hogy kideríti ki áll az egész hátterében, ki mozgatja a szálakat és leszámol az összeesküvőkkel, akik nem egy ártatlan és jó ember halálát okozták.

Jane tehát az elmúlt részek során kiderítette, hogy dr. Bertold Shenneck kifejlesztett egy agyi implantátumot, mellyel ha beoltják az embereket, képesek őket irányítani. Bár Jane végzett a doktorral és feleségével, bőven akadtak még célpontok, akik tovább folytatják az öldöklést a Hamlet-lista szerint, melyen a kiiktatandó személyek szerepelnek. Jane-nek ráadásul nem csak önmagát kell életben tartania, hanem kisfiát is, akit ugyan olyan elszántan keresnek, mint őt magát. Az előző részben, ami A tiltott ajtó címet viseli, talán a legizgalmasabb mind közül, ebben ugyanis Travis élete igazi veszélyben forgott, rátaláltak búvóhelyükre, ami miatt neki és gondviselőinek menekülniük kellett. Bár utóbbiak életüket vesztették, Travisnek sikerült elbújnia, helyzete mégis az utolsó pillanatig kétséges. Vajon Jane-nek sikerül időben odaérnie? És emiatt a kérdés miatt vártam végig izgatottan Az éjszakai ablakot. Travis ugyanis nem számíthat ott többet Gavinékre, így vajon mit fog csinálni a renegát ügynök?

Ez végül az egyik legizgalmasabb szál lett számomra, hiszen végre tovább üldözik a kisfiút, ezzel több szerephez juttatva őt is és az egyik új kedvenc karakteremet, a számos fóbiával rendelkező Cornellt. Ebben a részben a férfi olyan oldalát ismerhetik meg az olvasók, amin garantáltan elcsodálkoznak. Persze Jane sorsa is érdekesen alakul. Csatlakozik hozzá egy régi-új szereplő, aki eddig csak elvétve bukkant fel a kötetek során, legutóbb például A görbe lépcsőben. Jane neki köszönhetően új erőre kap és habár félti régi barátját, mégis számtalan izgalmas percet okoz, és kétségtelenül hatalmas segítséget nyújt a nőnek.

Dean Koontz neve a legtöbb könyvespolcon ott figyel és úgy érzem, jogosan reklámozza úgy a kiadó ezt a sorozatot, hogy a Jane Hawk-sorozattal újra a legnagyobbak közé emelkedett és felülmúlja régi, klasszikus önmagát. Elképesztően izgalmas, akciódús és feszültséggel teli volt ez a széria, ami garantáltan felkerült a kedvencek közé. A szerző mesterien szőtte a szálakat, alkotta, valamint formálta meg a karaktereket és azok múltjait, abszolút élővé téve őket az olvasók számára. Mindenféle túlzás nélkül. A kötetek során Koontz számtalan karaktert sorakoztatott fel, melyeket mind a legapróbb részletekig felépített, melyek közül nem egy elképesztően furcsa, már-már beteges. Mégis tökéletesen illeszkednek a történetbe, ezért talán még groteszknek sem mondhatók ebben a köntösben. Az éjszakai ablak során például Wainwright Hollister volt a legdurvábbnak mondható, aki azért, hogy gazdag apjával maradhasson, saját magát kínozta, hogy aztán azt anyjára foghassa. És ez még csak egy szelet az őt körülvevő furcsaságok közül.

Ugyanakkor ez a kötet, valahogy mégse lett a kedvencem, ugyanis több karakternél úgy érzem, túl hamar lezárta a sorsukat, hogy újakat hozhasson a helyükre és bár ez jellemző a sorozatban, mégis itt-ott összecsapottnak tűnt. Az elején még túl abszurdnak is, amit tényleg nagyon de nagyon sajnáltam itt a finisben. Annyi mindent ki lehetett volna még hozni egy-két szereplőből és a kötet végéből is! Igaz, utóbbinál nem lehet okom panaszra, mert kellőképp eseménydús lett.

Mindennek ellenére hatalmas Koontz rajongó lettem és már most várom, hogy a kezembe foghassam a Kötődést, mert őszintén kíváncsi vagyok arra, mi lakozik még a szerző tarsolyában Jane Hawk mellett. Ezzel a történettel ugyanis teljesen megvett magának, mégha az utolsó könyv során hiányoltam is még plusz ötven oldalt. Igaz ez nálam nem meglepő, mivel ritkaság számba megy, hogy nekem teljes mértékben tetszik egy történet lezárása.

A recenziós példányét köszönet a 21. Század Kiadónak!

Ernest Hemingway – Az öreg halász és a tenger

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?