Könyvek

Dean Koontz – A tiltott ajtó (Jane Hawk 4.)

Idén ősszel jelent meg a Jane Hawk sorozat negyedik része, A tiltott ajtó, ami azt jelenti, hogy végre folytatódik a fiatal renegát FBI ügynök utáni hajsza! Jane továbbra is szexi, ügyes és furfangos, a cselekmény meg továbbra is feszültséggel teli és akciódús, amit úgy szeretünk Dean Koontz-ban.

De mindenek előtt nézzük csak, hogy mi is történt eddig az előző három részben! Jane Hawk férje öngyilkos lett, amit a nő egyszerűen nem volt hajlandó elfogadni, hiszen Nick élete nagyszerű volt. A házassága kiegyensúlyozottan működött, boldog édesapja volt közös gyermeküknek, Travis-nek és a munkahelyén is remekelt. Így hát Jane nyomozni kezdett és rájött, itt valami nincs rendben, hiszen az öngyilkosságok száma meglehetősen túlnőtt a megszokotton, valamint igen sok olyan ember is meghalt, aki a férjéhez hasonlóan jó körülmények között élt és hozzátartozói szerint életvidám volt.

Jane tehát elkezdett kutatni, arra viszont egyáltalán nem számított, hogy ezzel a fiát is veszélybe sodorja. Miután megfenyegették Travis-en keresztül, a nő elbújtatja a barátainál és úgy folytatja a nyomozást. Bár időnként meglátogatja fiát, mégis próbál a lehető legkevesebbet kommunikálni vele, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyen. Jane így sokkal több időt és energiát tud az ügynek szenteli és így már számtalan dologra fény derült. Kiderült, hogy a világ nagyhatalmú emberei közül páran összeálltak és létrehoztak egy olyan irányítómechanizmust, ami az emberekbe injektálva összeáll az agyukban és ezáltal elvesztik önmaguk felett az irányítást és mindent megtesznek, amit parancsolnak nekik. Ahogyan arra is rájött, hogy a fő célpontok a Hamlet-listán szerepelnek, amit egy számítógépes program állított össze. Az idők során ehhez az összeesküvéshez még számtalan ember csatlakozott és bár Jane sokakkal leszámolt – köztük az implantátumok megalkotójával is –, még számtalan ember hátra van, hogy igazságot tudjon szolgáltatni. Most viszont a legfontosabb feladata az, hogy megmentse kisfiát, ugyanis az előző kötet úgy ért véget, hogy Gavin és Jessica Washington meghalt, Travis pedig ott maradt Gavin unokatestvérének búvóhelyén.

A görbe lépcső elég erős függővéggel zárult, így hát elég izgatottan vártam, hogy mikor érkezik a folytatás. A tiltott ajtó kétség kívül pörgősebb, esemény- és akciódúsabb lett mint az előző két rész, sőt, meg merném kockáztatni, hogy annyira izgultam alatta, mint az első kötetnél, ha nem jobban.

– Uram, minden tiszteletem, de amennyiben egy órán belül Killeenbe kell érnie, azt javasolnám, hogy dugjon fel egy propellert a seggébe, és fingja el magát odáig.

Ahogyan azt már megszokhattuk az előző részekből, itt is számtalan új karakterrel ismerkedhettünk meg, akik közül el is veszítettünk néhányat, azonban régi arcokból sem volt hiány. Jane és Travis mellett feltűnt Cornell, Gavin unokatestvére, Carter Jergen és Radley Dubose akik hajtóvadászatot indítottak Travisék ellen, na meg Luther Tillman és a jó öreg  Bernie is, akikkel még az előző kötetben találkozhattunk. Egytől egyig zseniálisak és jól kidolgozottak.

Ebben a részben nem Jane nézett ki új célpontokat, hanem az ellenség. Célba veszik a nő rokonait, és mi ezeket a hajtóvadászatokat izgulhatjuk végig a kötet során. Míg Travis nagyszülei szökésben vannak, addig a kisfiú bújdosik, Jane pedig mindent elkövet annak érdekében, hogy megmentse.

Minette Butterworth magasan és meztelenül állt a tornácon, és nem azt az öt embert bámulta, akik sóbálvánnyá váltak váratlan megjelenésétől, hanem a saját kezét, amit úgy emelt az arca elé, mintha megdöbbentené, hogy csupa vér.

Nagyon tetszett, hogy ezúttal mélyebben mentünk Jane családjának a szemszögeibe, sokkal több olyan jelenetet kaptunk, amiben Travis és barátja szerepelnek, illetve nagyon érdekes volt az a szál is, ami a beoltottakkal kapcsolatos. Itt ugyanis kiderül, hogy mi történik akkor, amikor a nagyon nem várt hatást gyakorolja az ember agyában az implantátum és ettől vált számomra igazán érdekessé a regény.

Itt a negyedik rész végén azt mondom, a sorozat egyáltalán nem laposodik, Dean Koontz közel sem ért még a végére és izgalmasabbnál izgalmasabb dolgok látnak napvilágot. Egyre több mindent tudunk meg, jobban átláthatjuk a beoltott emberek működését, egyre jobban ismerhetjük a gonoszt, Janet és a többieket, miközben egyre inkább szurkolunk főhősünknek.

Koontz-ban most sem kellett csalódnom, imádtam a regényt az elejétől a végéig. Mindamellett, hogy gyönyörűen néznek ki egymás mellett a kötetek, egy igazán jó sorozat közeledik a végéhez, ami egyszerre boldogít és szomorít. A 21. Század Kiadónak köszönöm szépen a recenziós példányt!

Jane Corry – Csak ​egy pillanat

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?