MédiaZene

Dalok a múltból I. – 5 sláger, amiért régen rajongtunk

Vannak bizonyos dalok, amelyeket csak örökzöld slágerekként emlegetünk, hisz olyannyira szívükbe zárták ezeket az emberek, hogy a mai napig nem merültek feledésbe. Cikksorozatunk első részében bemutatunk nektek öt dalt, melyek évekkel ezelőtt a toplisták élén kaptak helyet, de a népszerűségük a mai napig töretlen. 

The Calling – Wherever you will go (2001)

Az együttes munkássága sajnos nem hagyott mély nyomot a zeneiparban, és az évek múlásával egyre kevesebben emlékeznek a számaikra. Egy dallal viszont mégis sikerült beírniuk magukat a 2000-es évek legnagyobb slágerei közé, így szerencsére nem merültek teljesen feledésbe. A 2001-ben kiadott „Wherever you will go” – ami a banda bemutatkozó dala is volt egyben – megjelenését követően számtalan toplistára felkerült, és a különböző rádiók rendszeresen játszották, világszerte. Az Alex Band és Aaron Kamin által alakított zenekar 2000 és 2005 között volt aktív, majd több évnyi kihagyás után, 2013-ban tért vissza.

Daniel Powter – Bad day (2005)

Daniel Powtert napjainkban talán már nem annyira ismerik, ugyanakkor a kanadai énekes nevéhez szintén köthető egy világsláger. A „Bad day” – melynek szövegét maga az énekes írta – 2005 elején került először bemutatásra egy francia rádiónál, majd nem sokkal később meghódította mind az amerikai, mind az európai toplistákat. Csehországban, Íroszágban és az USA-ban az első helyet is sikerült megszereznie, de a sikerszéria ezzel nem ért véget, hiszen a számnak köszönhetően több díjat is bezsebelhetett. Powter dalát az „Alvin és a mókusok” című filmben feldolgozták, ami szintén nagyon sikert aratott.

Avril Lavigne – Sk8er boi (2002)

A 90-es évek szülöttei között szinte alig lehet találni valakit, akinek Avril Lavigne neve semmit sem mondana. A kanadai énekesnő a 2000-es évek elején a zeneipar egyik legnagyobb sztárja volt, a „Complicated” megjelenése után ugyanis milliók kezdtek el rajongani a dalaiért. A „Sk8er Boi” szintén pályafutásának korai szakaszában került kiadásra, nem sokkal a debütáló számának bemutatása után. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy több európai és amerikai toplistát meghódított, többek között például Romániában, Írországban és Olaszországban is előkelő helyeken végzett, de más országokban is kiemelkedően szerepelt. Bár napjainkban a toplistákon már nem találkozhatunk a dalaival, az énekesnő a mai napig jelentős személyiségnek számít a zeneiparban, és nemrégiben egy új száma is megjelent.

The Cranberries – Zombie (1994)

Bár a szám megjelenése óta hosszú idő telt el, a rádiók mai napig előszeretettel játszák az írországi együttes legismertebb dalát. A „Zombie” 1994. szeptember 19-én jelent meg, melyet a warringtoni bombatámadás emlékére írtak. Ausztráliában, Belgiumban, Franciaországban, Dániában és Németországban megszerezték a slágerlisták első helyét, majd egy évvel a szám bemutatása után, az MTV EMA legjobb dalának választották. A zenekar 1990 és 2003 között volt aktív, majd pár évnyi kihagyás után, 2009-ben újra összeálltak. 2018-ban az énekesnő, Dolores O’Riordan életét vesztette, ami az együttes végét is jelentette, ugyanis a tagok nem szeretnék nélküle folytatni.

Bon Jovi – Livin’ on a Prayer (1986)

Kevés olyan dal van, ami már több mint harminc éves, de mind a mai napig ugyanakkora sikernek örvend. Bon Jovi dala, a „Livin’ on a prayer” ezen kevesek egyike. A rádiók a mai napig előszeretettel játsszák az amerikai csapat slágerét, amely 1986 októberében került kiadásra, az emberek pedig napjainkban is imádják, és szinte mindenki felismeri a már örökzölddé vált slágert. Megjelenése után nem sokkal szinte a világ minden táján felkerült a toplistákra. Norvégiában, Új-Zélandon, Kanadában, USA-ban és még Dél-Afrikában is a legjobbak közé került, de számtalan más országban előkelő helyezést értek el. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal, a csapat a mai napig aktívan zenél, és még mindig milliók rajonganak a dalaikért.

Hozzászólások