Kultúra

Cserepontos szolgáltatást indít a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár!

A járvány sok területet érintett hátrányosan, sajnos ezen területek közé tartoztak a kulturális intézmények, így a könyvtárak is. A korlátozás visszavonásáig az intézmények egyáltalán nem fogadhatnak olvasókat. Több könyvtár élt azzal a lehetőséggel, hogy előzetes egyeztetés után juttatott ki könyveket az olvasóinak, de sajnos ez a megoldás volt a ritkább. Most azonban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is emellett a felfogás mellett tette le a voksát és elindította a „cserepontos” módszerét!

A módszer lényege, hogy, mivel az olvasók nem léphetnek a könyvtár területére, így az előzetesen kikért könyvek átadása ajtókon, ablakokon keresztül valósulhat meg. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár az egyre növekvő olvasói igényekre való tekintettel 2021. február 10-én indította el ezt a fajta kölcsönzési rendszert.

Itt természetesen az időjárást is figyelembe kell venni, ugyanis a kölcsönözni vágyók csak az utcán várakozhatnak. Ám ebben az esetben is mindenkinek be kell tartania a járványügyi előírásokat, vagyis a másfél méteres távolságot és az orrot- és szájat eltakaró maszk viselését.

Mivel ez esetben csak előjegyzett könyveket tudnak kiadni az olvasóknak, a FSZEK ideiglenesen újra ingyenessé tette az előjegyzést: egy alkalommal nyolc könyv igényelhető. Az előjegyzési szándékot a katalógusban lehet jelezni, az „Előjegyzés” ikonra kattintva, emellett e-mailben is adható le igénylés.

A Könyvtári Cserepontokon a következő szolgáltatásokat lehet igénybe venni:

  • az olvasóknál lévő dokumentumok visszavétele,
  • kizárólag előre megrendelt, előjegyzett könyvek kölcsönzése,
  • új beiratkozás, és a zárvatartás előtt lejárt tagságok hosszabbítása,
  • tartozások rendezése.

A Könyvtári Cserepontok listája és további információ a FSZEK központi oldalán érhető el.

Hozzászólások