Könyvek

Cristina Alger – A ​bankár felesége

Ha egy olyan thrillert szeretnél olvasni, ami egyáltalán nem átlagos, akkor A bankár feleségét neked találták ki. A 21. Század kiadó jóvoltából megjelent regény bemutatja a magánbankok sötét titkait. Megmutatja nekünk, hogy az igazán befolyásos emberek mennyi mindent meg nem tesznek azért, hogy a lehető legkevesebbet veszítsensek.

A történet két, de tulajdonképpen három nőről szól, akik valamilyen kapcsolatban vannak bankár férfiakkal. Marina egy bankár jegyese, aki hamarosan politikai pályára lép, Annabel férje pedig a svájci Swiss United-nál dolgozik. Egy magánbanknál, ahol olyan veszélyes alakok rejtegetik a pénzüket offshore számlákon, mint a szíriai Bassár Al-Aszad. A harmadik nő pedig maradjon rejtély, hogy a kedves olvasót is érje valami meglepetés.

Marina éppen Franciaországban nyaral, mikor egy telefonhívást kap felettesétől, aki Morty Reiss ügyét nyomozza. Állítása szerint Reiss a világ egyik legagyafurtabb pénzügyi bűnözője lehet és Duncan, a Press magazin főszerkesztője még betegszabadsága alatt is ezt a férfit próbálja lenyomozni annak ellenére, hogy a férfi évek óta eltűnt. Duncan megkéri Marinát, hogy találkozzon egy titkos hírforrással és vigye el neki a kiszivárogtatott információkat. Ám másnap hírt kapnak, hogy Duncan meghalt, pont ugyanazon a napon, mikor Matthew Werner, Annabel férjének gépe lezuhan. Véletlen lenne csupán?

Marina úgy érzi, hogy nem, valami kapcsolat van Duncan és a Swiss United alkalmazottjának halála között, illetve aközött is, hogy a két férfi mellett további emberek is életüket vesztették, akiknek valami közük van a magánbankokhoz.

Nem is jár olyan messze az igazságtól, ugyanis néhány ember valóban azon dolgozik, hogy számos hatalmas offshore számlára fény derüljön, hogy csőbe húzzák azokat a banki fejeseket és bankárokat, akik bűnözőkkel, adócsalókkal üzletelnek. De vajon kik azok? Kik lehetnek olyan tökösek, hogy újságírók elé tárjanak számos milliárdos piszkos ügyeit? Vajon Marinának és Anabellnek, akik nem nyugszanak bele szeretteik halálába, sikerül kideríteniük, hogy kik ölték meg Matthew-t és Duncan-t?

Nagyon tetszett mindkét nő karaktere. Mindketten eltökéltek és elhivatottak voltak az iránt, hogy fény derüljn a titokra, hogy kiderítsék mi történt. Elszántságuk ösztönzött engem is arra, hogy mélyebbre ássam magam egy-két témában, ami érdekel engem. Pont ezért sajnáltam a regény során, hogy Marina ezt a szenvedélyt, ami közte és az írás, valamint a nyomozás között van, el akarta dobni magától, pusztán azért, mert a szerelme megkérte rá. Eleve milyen ember kér ilyet a kedvesétől és legfőképpen, miért?

A történet során szépen lassan haladtunk előre, szinte már-már csepegtette nekünk az írónő az információkat és egyenként kellett összetennünk a mozaikdarabkákat, akárcsak az újságíróknak. Igazi játszma volt nekünk is. Az  olvasás közben nekünk olvasóknak is rá kell jönnünk ki az akiben bízhatunk a cselekmény során is ki az akiben nem. Ez a regény teljesen összezavarja az elménket, bámulatos! Fordulatokban és cselekményekben teli történet, ami nem hagy nyugodni.

Egyetlen dolog nem tetszett benne, hogy rengeteg volt a szereplő, és sokszor nem tudtam ki kicsoda, vissza kellett lapoznom. De igazándiból ezzel sem volt komolyabb bajom, egy idő után még segített is abban, hogy jobban megértsem a dolgokat. Amíg olvastam, végig ott volt bennem az a tipikus feszültség, hogy tudni akartam, sikerül-e leleplezni a bankokat, életben maradnak-e a főszereplők és ki az, aki emögött az egész mögött áll.

A legjobb az egészben pedig az, hogy a regényből TV sorozat készül a Holtodiglan főszereplőjével, Rosamund Pike-al! A rendező Lesli Linka Glatter lesz, a forgatókönyvíró pedig Meredith Stiehm, akivel a rendező együtt dolgozott már a Homeland kapcsán.

Tehát ha a cikk nem is, a sorozat majd biztos meghozza a kedved az olvasáshoz, ugyanis tényleg egy remek könyvről van szó. Izgalmas karakterek, még izgalmasabb cselekmény, annál is izgalmasabb témával. Az év eddigi legjobb pszichothrillere.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század kiadónak!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?