Így vesszük semmibe a népesség felét az adatokra épülő világban

December elején érkezik Criado Perez Láthatatlan nők című könyve a GABO Kiadótól! A külföldön is idén megjelent kötet az angol Amazon kiemelkedően sikeres kiadványa volt, és többek között a Royal Society Science Book Prize-t is megnyerte.

Az újságíróként dolgozó szerző a nemek közötti adatszakadékot tárja fel, vagyis az ismereteinkben lévő hiányt, amely súlyos hatást gyakorol a nők életére: fő állítása szerint világunkban szisztematikusan semmibe vesszük őket, vagyis a népesség felét. A könyv rengeteg hétköznapi példán keresztül, s adatokkal alátámasztva mutat be megdöbbentő történeteket a világ minden tájáról, a várostervezéstől kezdve az orvostudományon át a média közegéig.

Caroline Criado Perez – Láthatatlan nők

Képzelj el egy olyan világot, ahol a mobilod nem fér el a kezedben; ahol az orvosod olyan gyógyszert ír fel neked, amely rosszat tesz a testednek; ahol rendszeresen előfordul, hogy a munkádat nem ismerik el eléggé. Ha ezek közül legalább az egyik ismerősen hangzik, nagy valószínűséggel nő vagy.

A Láthatatlan nők bemutatja, hogy ebben a többnyire férfiak által és férfiak számára tervezett világban szisztematikusan semmibe vesszük a népesség felét: feltárja a nemek közötti adatszakadékot, vagyis az ismereteinkben lévő hiányt, amely súlyos hatást gyakorol a nők életére.

Az újságíró Caroline Criado Perez a törvényhozástól a várostervezésig, az orvostudományi kutatásoktól a technológiai fejlesztésekig megdöbbentő történeteket és adatokat mutat be a világ minden tájáról. Az úttörő vállalkozásnak nevezhető Láthatatlan nők elolvasása után arra is más szemmel nézünk majd, amit magától értetődőnek tartottunk.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?