Könyvek

Catherine Ryan Hyde – Vigyél magaddal

Catherine Ryan Hyde neve nem ismeretlen a magyarok számára. Az írónő korábbi írása, a Számíthasz rám!, szintén megjelent a hazai polcokon. Most azonban a Vigyél magaddal című kötetet vehettük kezeink közé az Alexandra Kiadó jóvoltából. Az alkotás egy nyarat ír le, amely során egy mindent megváltoztató utazáson vehetünk részt.

A Vigyél magaddal August Shroeder-ről szól, aki egy balesetben elvesztette a fiát. Felesége és ő túlélték a tragédiát, de mindkettejükre nagy hatással volt a történet. A férfi azonnal abbahagyta az ivást, a nő viszont még inkább elmerült benne. Pontosan ezért döntött úgy, hogy elhagyja őt és továbbáll. August tanárként dolgozik, így nyáron van lehetősége utazgatni. Ennek okán ismét elindult egy nagyobb felfedező útra, aminek a végén szeretne eljutni a Yellowstone Nemzeti Parkba. Persze akadnak bonyodalmak az autóval, így pénz híjján is lesz egy idő után.

“Fiam, sohase bánd meg, ha igazat beszéltél, különösen nem egy ilyen helyen, ami pont erre való. Úgy érzed magad, ahogyan érzed, és nem számít, hogy mit gondolsz arról, hogyan kellene érezned magad. Ezen nem tudsz változtatni. Vannak az áletben olyan dolgok, amiken lehet változtatni, és vannak olyanok, amelyeken nem lehet. Biztos vagyok benne, hogy August is ezt szokta mondani neked.”

Egy ponton, amikor az autója elromlott, a “világ végén” talált egy szerelőt, aki pár nap alatt megjavította a kocsiját. Wes azonban nem pénzt szeretett volna érte cserébe, hanem azt, hogy August vigye magával az útra a két fiát, Seth-et és Henry-t. Miután a férfi szinte azonnal elutasított a dolgot, Wes megkérte, hogy gondolkodjon el rajta, amíg el nem készül a jármű. Így is tett, és mondanom sem kell, hogy elvállalta a felügyeletet. Azt, hogy miért kérte tőle ezt az autószerelő, meghagyom a könyv rejtélyének.

Seth az idősebb, sokat beszél és imádja August kiskutyáját, Woody-t. Henry nyolc éves és nem kommunikál. Pontosan ezek miatt vált érdekessé már az első pár oldal után ez a kötet. Nem egy tipikus thriller, kaland vagy romantikus regény. Inkább egy kiszámítható, de annál inkább élvezhető, kellemes olvasmányt vehettem a kezeim közé. Kikapcsolt és olyan szinten éreztette velem azt, hogy én is ott vagyok, hogy szinte éreztem a hőséget, és az utazással járó fáradtságot, kellemes érzést és napsütést.

August-ról szép lassacskán kiderül, hogy miért látszik egy fásult középiskolai tanárnak, aki szinte csak zombiként éli életét. Sokat megtudhatunk a családjáról, feleségéről és fiáról és arról is, hogy miért egyedül indul útnak. Az ő háttértörténete a leghihetőbb és szinte ugyanazokat az érzéseket éreztem, amiket ő is, amikor apránként mesélt a fiúknak magáról.

A kötet két részből áll. Az első a nagy utazásról szól, míg a második során már nyolc évvel később járunk, ahol a fiúk felnőttek, August élete pedig szintén változásokon ment keresztül. A nagy utazást követően szinte azonnal ugrunk is az időben, így kevésbé érezhetjük magunkat kielégülve a következmények kapcsán. Persze az időugrás is valamelyest ezt mutatta be, de valahogy itt volt egy kis hiányérzetem.

Catherine Ryan Hyde története egy csoda, amelyet mindenkinek el kéne olvasnia. A férfi és a két fiú kapcsolata lapról-lapra mélyült el és vont bele minket az életük minden apró pontjába. Ez az utazás örökre megváltoztatta őket és összekötötte életüket. Nagyon megható és szerethető olvasmányról van szó, amely az emberi érzelmekbe, kapcsolatokba is egy hatalmas utazást jelent. 

“Nem akarom azt mondani, hogy mindent tudok. Bizonyos értelemben mind időt kaptunk, mert ma reggel is felébredtünk. Sok embert láttam már, akik sokféle úton jártak. Nem mindenki volt közülük boldog. Így válnak azzá, akik. Ha mindig elkapjuk azt, aki zuhan, hogy ne üsse meg magát annyira… nos, nem tudom, hogy olyan jót teszünk-e vele, mint ahogy képzeltük.”

Bátran ajánlom mindenkinek, aki kicsit is szereti az utazós és kikapcsolódást nyújtó köteteket. Hasonlóan a Vadon-hoz, szinte alig van mellékszereplő, mégis lekötött 350 oldalon keresztül. Kevés regény tudja ezt, és ha én így érzem, akkor az már nagy szó. Köszönöm az Alexandra Kiadónak ezt a lehetőséget! 

Ha további történeteket szeretnél olvasni az írónőtől, akkor ajánlom szíves figyelmedbe a Számíthatsz rám!, az Amikor rád találtam, illetve a Jövő kezdete című köteteket, hiszen hasonlóan érzelemdúsak és tanulságosak.

Hozzászólások