Könyvek

Cassandra Clare & Wesley Chu – A mágia vörös tekercsei

Cassandra Clare a 2007-ben megjelent első Árnyvadász regény, a Csontváros óta számtalan történetet írt egyre bővülő olvasótáborának. A Végzet Ereklyéi sorozat után nyomon követhettük például Simon Lewis kalandjait, és a Blackthorn család is kapott egy trilógiát. Sokak kedvence, Magnus Bane és Alec Lightwood, azaz Malec sem maradhatott ki, ugyanis Cassie róluk is ír egy trilógiát Wesley Chuval közösen. Magyarul A legősibb átkok címet viseli a sorozat, amelynek első részét, A mágia vörös tekercseit Kamper Gergely fordításában olvashatjuk.

A mágia vörös tekercsei egy kalandos európai nyaralás történetét meséli el. Magnus Bane, Brooklyn fő boszorkánymestere és az árnyvadász Alec Lightwood együtt utazzák be a világot. Magnus eltervezi, hogy egy tökéletes európai körutazást szervez a zárkózott Alecnek, csakhogy éppen megérkeznek nyaralásuk első állomására, Párizsba, amikor egy démonimádó szekta híre utoléri őket. Minden jel arra utal, hogy a Karmazsin Kezet Magnus alapította évszázadokkal ezelőtt, mert jó viccnek gondolta, de a boszorkánymester egyáltalán nem emlékszik erre. A nyaralásból természetesen hamar szektavadász hadjárat lesz. Magnus és Alec átutazzák Európát, hogy megtalálják és elfogják a Karmazsin Kéz vezetőjét, mielőtt még nagyobb kárt okozna. Útjuk során folyton démonokba ütköznek, és már azt sem tudni, valójában ki a barát és ki az ellenség.

Új Árnyvadász-könyvek esetén talán az a legfontosabb kérdés, hogy mikor játszódik a történet. Cassie már számtalan korba elkalauzolt minket – például a viktoriánus kori Angliába vagy Magnus életének egyes állomásaira -, de ezúttal maradunk a 21. században. A mágia vörös tekercsei az Üvegváros eseményei után, a Bukott angyalok városa idején veszi kezdetét. Bár a kalandos nyaralás története érthető az előzmények ismerete nélkül, én azt ajánlom, ha új vagy az Árnyvadász-univerzumban, akkor legalább A Végzet Ereklyéi sorozat első három részét olvasd el. Ezekből megismerheted Brooklyn fő boszorkánymesterét, Alec családi hátterét, az árnyvadászok és az alvilágiak zűrös viszonyát, és mindazt, ami a páros nyaralása előtt történt.

A mágia vörös tekercseiben felbukkannak más Árnyvadász regények ismert karakterei, mint például Tessa, Raphael, Malcolm Fade, de új karakterekkel – bosszúvágyó boszorkánymester, párizsi árnyvadászok – is találkozhatunk az utazás során. Miután Párizsban hallanak Magnus korábbi szektájáról, követik az első nyomokat Velencébe, ahol kiegészül társaságuk a szekta egyik áldozatával, a boszorkánymester Sinjunnal. Kalandjuk során felszínre kerül Magnus múltja, és Aleckel minden eddiginél jobban meg kell bízniuk egymásban.

Ha jártas vagy az Árnyvadász-univerzumban, akkor már biztosan észrevetted, hogy Magnus minden könyvben szerepel. Néha csak egy-egy jelenet erejéig hallhatunk felőle, máskor viszont fontos szerepet játszik az eseményekben. Szerintem valójában Magnus az, aki összeköti az Árnyvadász regényeket, hiszen mindig az aktuális szereplők segítségére siet, és ezzel maga is részesévé válik a kalandnak. Sokat megtudhattunk már róla, főleg a Bane krónikák által, de A mágia vörös tekercseiben még jobban megismerhetjük az élettörténetét és a gondolkodásmódját is.

Ha mindenki mást megnevettet, akkor nyilván neki is nevethetnékjének kellene lennie. Ha ilyen jó móka vele az élet, akkor sosem lesz egyedül, és ha úgy tesz, mintha semmi baja nem lenne, akkor nyilván idővel ez is lesz az igazság.

Jómagam nagy Malec rajongó vagyok, és Magnus a kedvenc karakterem az Árnyvadász világban, így nagyon élveztem ezt a könyvet. Fordulatos és lendületes a cselekmény, ahogy azt az írónőtől már megszokhattuk. Humorból sincs hiány, hiszen a boszorkánymesternek lételeme a viccelődés még a legveszélyesebb helyzetekben is. Magnus és Alec kapcsolata szépen fejlődik európai kalandjuk során, sikerül jobban megismerniük egymást, sőt önmagukat is.

Beszéljünk a lenyűgöző borítóról is! Eredetileg egy új stílusú borítót kapott a történet, amely teljesen eltér a korábbi Árnyvadász regények megjelenésétől. Ez a borító nagyon távol áll az én ízlésvilágomtól, így örültem, hogy külföldön készült egy második változat is, és a Könyvmolyképző Kiadó az utóbbi mellett döntött. Ezen a borítón Alec látható kedvenc fegyverével, íjjal, és előtte hevernek A mágia vörös tekercsei. A színek és az apró részletek varázslatosak, nem mellesleg ez a dizájn tökéletesen illik Cassie többi regényéhez.

Angolul már megjelent a trilógia második kötete is The Lost Book of the White címen. Magyarul várhatóan novemberben, de legkésőbb év végéig érkezik a Könyvmolyképző Kiadónál.

Malec rajongóknak kötelező olvasmány!

Emellett ajánlom természetesen Cassandra Clare és az Árnyvadász könyvek lelkes olvasóinak. Kiváló választás lehet továbbá a young adult és az LMBTQ+ történetek kedvelőinek is. Persze ha engem kérdeztek, nyugodtan olvassa el mindenki, aki egy fantasztikus kalandra vágyik.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Hozzászólások