Könyvek

Cassandra Clare – Az árnypiac kísértetei

Ha ti is Cassandra Clare nagy rajongói vagytok, akkor biztosan tudjátok, hogy az Árnyvadász-univerzum történetei mennyire összekapcsolódnak. Minden könyvsorozatban felbukkan például a boszorkánymester Magnus Bane, illetve ugyanazon árnyvadász családok sorsáról olvashatunk különböző korokban. Az árnypiac kísértetei című kötetben pedig minden történetszál összeér. A tíz novellát tartalmazó könyv 2019-ben jelent meg a Könyvmolyképző Kiadónál, Kamper Gergely fordításában.

Az árnypiac az alvilágiak találkozóhelye, ahol gazdát cserélnek a különféle mágikus tárgyak, sötét üzletek köttetnek, és az árnyvadászok elől gondosan elrejtett titkok terjednek. Két évszázadon át azonban rendszeres látogatója volt a piacoknak Zakariás testvér, aki korábban Jem Carstairs néven élt. Néma testvérként feladata a nephilimek törvényeinek betartása, de szabadidejében sorra járja az árnypiacokat, egy relikvia után kutatva.

Jemet küldetése során a boszorkánymester Tessa Gray iránti szerelme és a Herondale család iránti szeretete motiválja. A novellákban követhetjük a különös Néma testvér útját, miközben olvashatunk például Matthew Fairchild nagy bűnéről, Tessa és Catarina világháború alatti életéről, valamint az elveszett Herondale leszármazottak meneküléséről. Találkozhatunk a rettegett Valentine Morgernsternnel, egy elhivatott Vasnővérrel, sőt egy kísértettel is.

Mikor olvassuk el Zakariás testvér könyvét?

Cassandra Clare történeteinél mindig fontos szempont, hogy hogyan illeszkedik az adott kötet az olvasási sorrendbe. Korábban készítettünk nektek egy útmutatót az Árnyvadász-univerzumhoz, abban részletesen megtaláljátok, hogyan érdemes haladni. Az árnypiac kísértetei valójában bármikor elkezdhető, hiszen minden novella más korszakban játszódik és általában csak Zakariás testvér, és a küldetése köti őket össze. Az utolsó három történet előtt azonban érdemes befejezni a Gonosz fortélyokat, mert komoly spoilereket tartalmaznak a trilógia lezárására. A számos karakter, helyszín és utalás miatt szerintem csak akkor éri meg elolvasni ezt a könyvet, ha alaposan ismeritek és szeretitek is az árnyvadászok világát.

A novellákban végigkövethetjük Jem életét Néma testvérként.

Jem Carstairsszal a Pokoli szerkezetek trilógiában ismerkedhettünk meg, amikor még egy súlyosan beteg fiatalember volt, aki számára az egyetlen megoldás a testvériséghez való csatlakozás volt. A Néma testvérekről keveset tudunk, de ezúttal jobban beleláthatunk a mindennapjaikba. Zakariás ugyan sokban különbözik tőlük, mégis egyre inkább elveszíti emberi mivoltát az idő múlásával. Számos veszteséggel kell megküzdenie az évszázadok során, persze azért szép emlékeket is bőven szerez. Szerencsére más történetekből már tudjuk, hogy az írónő megadja neki azt a boldog befejezést, amit megérdemel.

Zakariás testvér becsületes és lelkiismeretes főhős, aki mindig kész segíteni a bajbajutottaknak, így az alvilágiak elfogadják jelenlétét a nyüzsgő árnypiacokon. Sikerül néhány szövetségest és barátot szereznie, sőt rajongója is akad egy vámpír személyében. Mindez azonban nem tudja kárpótolni parabataia, szerelme és a régi családja elvesztéséért.

Kikkel találkozhatunk ebben a kötetben?

Röviden: szinte mindenkivel. Talán túlzásnak tűnik, de tényleg rengeteg szereplő jelenik meg a tíz történet során. Az első novellák a 20. század elején játszódnak, míg az utolsók szinte a jelenbe repítenek minket. Felbukkannak például Tessa és Will gyerekeinek barátai, A végzet ereklyéi hősei, jól ismert boszorkánymesterek és vámpírok, illetve Jem új családjáról is olvashatunk. Emellett megismerjük az elveszett Herondale-eket, akik persze hamar eltűnnek szem elől, mert folyton menekülnek az őket üldöző tündérek elől.

Ez a történet valójában nemcsak Zakariás testvérről és a kutatásáról szól, hanem a boldogsághoz vezető útját is bemutatja. Tessa kitart korábbi szerelme mellett, és nem mond le a férfiről a legnehezebb időkben sem. Mindig visszatalálnak egymáshoz, és kapaszkodnak a Herondale család iránt érzett megingathatatlan szeretetükbe.

Gyönyörű borító és illusztrált exkluzív kiadás!

Az árnypiac kísértetei Cassandra Clare más könyveihez hasonlóan lenyűgöző és hihetetlenül részletgazdag borítót kapott, amelyen Zakariás testvért láthatjuk, kezében a régi sétapálcájával és az elveszett Herondale családi medállal. Az árnypiac forgatagában áll, előtte pedig valószínűleg az egyik stand kínálata szerepel. A Könyvmolyképző Kiadó egy exkluzív kiadást is készített, amelyben minden novella előtt egy fekete-fehér illusztráció vár minket. Ezek az alkotások eredetileg az e-book formában külön-külön megjelent novellák borítói voltak.

Az árnypiac kísértetei egy izgalmas időutazásra invitál egy Néma testvérrel az Árnyvadász-univerzumban.

Jem Carstairs végre megkapta a saját történetét, amelyben számos kedvelt karakterrel találkozhattunk újra, és az utolsó novellák előrevetítették a várható jövőbeli konfliktusokat is. Nagyon izgalmas utat járhatunk be az elveszett Herondale-ek iránti kutatás során, és több újabb nézőpontból megismerhetjük Cassandra Clare fantasy világát. Talán a Bane krónikákhoz tudnám hasonlítani, bár annál jóval komolyabb hangvételű eseményekről olvashatunk ezúttal.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Cassandra Clare – Aranylánc

Hozzászólások