Könyvek

Budai Lotti – A ​nyugati szerető (A szamuráj lánya 1.)

Budai Lotti egyik korábbi regényéről, a Shirzan szerelméről már olvashattatok a honlapon. Ezúttal viszont A szamuráj lánya sorozat első kötetét olvastuk el, ami egészen Japánig kalauzol el bennünket, ahol megismerkedhetünk a kultúrával és a 19. század beli mentalitással és történelmi eseményekkel.

Történetünk főszereplője Ta-Mija, Joritomo Aszuakura szamuráj lánya, aki a helyi tartományúr fiával készül összeházasodni. Egy napon azonban összetalálkozik Antony Pearsonnal, egy angol kereskedővel, akivel romantikus szálak fűzik össze. Míg Mija az Aszuakura birtokon tartózkodik, szerelmével titkos viszonyt folytatnak, ám hamarosan lelepleződnek. Antony életét a lány vőlegénye, Hóri Nabesima menti meg, minek következtében a szamuráj lánya örök hálával és elköteleződéssel adózik előtte.

Hóri és Mija végül összeházasodnak, boldog és harmonikus házasságban élnek egészen addig, míg egy tisztogatás végig nem söpör az országon azok körében, akik a tartomány vezetőjét, a sógunt alkalmatlannak tartották pozíciójára. Japánt ugyanis elkezdték felkeresni az európaiak és az amerikaiak, hogy kereskedjenek a szigetországgal, ám ők annyira el voltak határolva a többi országtól, hogy féltek az újonnan érkező idegenektől, az új kultúrától amit láttak, a fegyverektől és a gőzhajóktól. Meggyőződésük volt, hogy a kereskedőkkel nem szabad megegyezni, ki kell űzni őket az országból, míg a sógunnak más nézőpontja volt. A tisztogatás eléri Nabesima kastélyát, ezzel kiírtva az egész családot a szolgálókkal és szamurájaikkal együtt. A vérengzést egyedül Mija éli túl, aki bosszút esküszik a súgunnak és azoknak, akik ezt tették szeretteivel. Egy új élet reményében Edóba, a mai Tokióba utazik, ám a sors nem feltétlenül kegyes hozzá és olyan szörnyűségeken kell keresztül mennie, amit kevesen bírnánk.

,,Minden nő megérdemli, hogy legalább egyszer átélje az igazi, mindent elsöprő szerelem beteljesülését.”

Budai Lotti már az Ágyas és úrnő sorozatával bizonyította, hogy milyen jól el tud készíteni egy történelmi romantikus regényt. A szamuráj lányával viszont felülmúlta előző köteteit. A könyv végig izgalmas, cselekménydús és fordulatokkal teli volt. Mikor végre lenyugodtak a kedélyek, nyugalmasabb vizekre eveztünk és azt hittük most már béke van, jön egy kis romantika vagy kúltúraismeret, esetleg egy kis elmélkedés, az írónő újra felborzolta a kedélyeket.

Lotti kifejezetten rajong a különböző kultúrákért, ezért ahogyan azt már megszokhattuk, kulturális elemeket is belevegyített a történetbe. Valós, történelmi eseményeket és helyszíneket használ, japán kifejezésekkel tarkítja a történetet, melyeknek magyarázatát lábjegyzetbe, vagy a történetbe ékelve találjuk. Így tudhatjuk meg mi az a cunori, a tokonoma, a daimjo, bakufu vagy a korábban említett Ansei-tisztogatás is. Elképesztő ez a korhitelesség és az, hogy kikapcsolódva tanulunk mi is egy másik kultúráról, országról, magáról a történelemről.

Ta-Mija karaktere lenyűgözőre sikeredett. Nagyon tetszett benne, hogy a japán szokások, attitűdök mennyire jelen vannak benne (és a többi karakterben is), mennyire fontosnak tartja az értékeket, a családot és a vallást. Még a legnehezebb pillanatokban is képes józanul és önzetlenül cselekedni, amire nem biztos, hogy minden ember képes lenne.

Összességében A szamuráj lányának első része egyszerre tanít és szórakoztat bennünket, és ezért olyan fantasztikusak Budai Lotti regényei. Egy izgalmas, kalandos és sokszor szívszorító regény, amely teljesen elvarázsolja az olvasót. Ez egy olyan kötet, aminek olvasása közben teljes mértékben átszellemülhetünk és mi is a 19. századbeli japánba kerülünk, megismerve azt. A szigorú szabályaikat, értékrendjüket és kultúrájukat.

Akik szerették Lotti korábbi könyveit, kedvelik a történelmi regényeket, a japán kultúrát vagy csupán csak a romantikus sztorikat, mindenképpen szerezzék be ezt a kötetet. A nyugati szerető mélyen megrázza az embert, de ezzel együtt teljesen megigézi és magával rántja kalandokkal teli világába.

Az előolvasási lehetőségért köszönet az Álomgyár Kiadónak!

http://www.ahmagazin.com/konyvek/hidasi-judit-elveszve/

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?