Bryan Lee O’Malley – Repeta

Az életünk pillanatok és hibák sorozatából áll. Némelyiket sikerül kijavítanunk, mások következményei viszont egy életen át kísértenek minket, és sosem tuduk továbblépni. Különbözőek vagyunk más és más problémákkal, de egy dolog biztosan közös mindannyiunkban: legszívesebben visszapörgetnénk az időt, és meg nem történtté tennénk az egészet, hogy aztán már csak egy rossz álomként tartsuk számon az elménk legmélyén.

– Úgy érted, megpróbáltál mindent jobbá tenni… és most nem tudsz leállni, míg nem lesz minden tökéletes?

Hibái kijavítása Katie-nek megadatott, még pedig egy notesz és egy gomba képében. Noha a város legsikeresebb éttermét vezeti és csupán karnyújtásnyira van második vállalkozásának megnyitásától, az élete neki sem tökéletes. Bonyolult a kapcsolata a Repetában dolgozó Andrew-val, az új munkahelye felújítása lassabban halad, mint hitte, exbarátján pedig még mindig nem tette túl magát, pedig a srác rendszeresen beül enni hozzájuk, és beszélgetést próbál kezdeményezni vele. Hiába kapja meg a gombát a szobájában időnként felbukkanó háziszellemtől, egy bizonyos pontig eszébe sem jut, hogy az élete lehetne másmilyen is, lehetne hibátlanabb. Amikor viszont több gombát talál, és minden baklövését megpróbálja eltusolni, fokozatosan elszabadul a káosz. Ráadásul a vele történtekről is egyedül félénk, kicsit különc alkalmazottjával, Hazellel beszélhet csak.

Akik olvasták a szerző kasszasikerét, a Scott Pilgrim-sorozatot, amiből film is készült, azoknak egészen biztosan Katie története is tetszeni fog, akár szívükbe zárták Scott-ot, akár nem. A Repeta ugyanolyan elborult, túlvilági és időnként bizarr, miközben a mélyben komoly kérdéseket boncolgat. Minden gomba megevésével főhősünk egy új valóságot, egy új életet és egy új ént alkot meg, míg el nem jut oda, hogy hiába nem ismer magára, változtatni már nem tud. Hiszen nemcsak, hogy a hibáink tesznek minket emberré, de a döntéseink formálják személyiségünket is.

Megéri kiegyenesíteni a csorbákat, ha ezzel saját fejlődésünknek szabunk gátat? Tényleg olyan elviselhetetlen egy-egy esemény következménye? Emberi könyv emberi dolgokról egy nem annyira emberi háziszellemekkel és egy univerzummal, ami végül valahogy mindent helyrehoz, amikor mi már nem bírjuk szuflával.

Hozzászólások