Könyvek

Borsa Brown – Légy(ott) Isztambulban

Borsa Brown szokásához híven a nyárra egy igazi utazós, romantikus kötettel rukkolt elő, ami valóban a forró napokra igazi csemege a stílus kedvelőnek. Borsa Brown könyvei mindig valamilyen izgalmas témát ölelnek körbe – maffia, arab világ, katonai élet –, de most új regénye által elutazhatunk Törökországig, egészen pontosan Isztambulba.

A Légy (ott) Isztambulban című kötet, Borsa legutóbbi, legújabb regénye, amellyel elkalauzol bennünket a Boszporusznál fekvő városba. A történetben Fanni, elvált budapesti nő. Férje megcsalta, egyedül maradt gyermekeivel. Munkájából adódóan már sokaknak segített, a saját magányán és szomorúságán azonban nem tudott változtatni. Exe ráadásul gyakran borsot tört az orra alá, a közös csemetékről pedig nem szívesen gondoskodik.

Egy pakolás alkalmával kezébe kerül egy levél, amit húsz évvel ezelőtt fogadott meg Isztambulban, az akkori szerelmével Ramizzal, hogy ha boldogtalanok, találkozni fognak a Kék Mecset előtt. Ez a levél, pedig pont aktuális, ráadásul augusztus közeleg. Rábeszéli barátnőjét, a szintén egyedülálló Nórát, hogy menjenek el a török városba, hátha Ramiz húsz év után ott fogja várni őt a mecsetnél. Nóra természetesen azonnal beleegyezik, így a két nő hamarosan már Isztambulban találja magát.

Fanni titkon azt reméli, hogy Ramiz is ott lesz a mecset előtt, akárcsak ő, a várostól pedig azt az életérzést várja, amit húsz évvel korábban is. Mivel boldogtalan, volt férje Gábor pedig mindenéből ki akarja forgatni, gonoszul bánik vele, ez az egy nyaralás jelenti számára a kikapcsolódást. Talpraesett, nagy dumás barátnője, Nóra pedig próbálja felnyitni Fanni szemét, hogy engedje el magát, ne gondoljon exére, sem a gyerekeire – akik mindvégig támogatták édesanyjukat –, érezzék jól magukat.

A baklava csak íz. Csak csók.

Őszintén szólva az eleje számomra egy kicsit nehezen ment. Elkezdtem, aztán letettem. Hozzátartozik a történethez, hogy rögtön előjegyeztettem a könyvet, amikor Borsa Brown bejelentette, és szinte elsők között foghattam a kezemben, mégis az első oldalakon nyögvenyelősen verekedtem át magam. Ugyanakkor a történet szempontjából jó tudni, Fanni min ment keresztül Gáborral a válása után. Bicskanyitogató volt a férfi viselkedése, ahogyan megcsalta, elhagyta, a vagyonából is igyekezett kiforgatni a két gyermekkel egyedül maradt nőt. Fanni ezalatt csak próbálta túlélni mindazt, amit a férfi tett vele. Ugyanakkor határozottan kiállt azért, hogy ő márpedig el fog utazni.

Az írónő remekül bemutatja a török életet, Isztambult, az ételeket, az utcákat, az embereket, a hangulatot.  Nóra és Fanni kirándulásainak útvonalát, az épületek jellemzőit. Az ember tényleg odaképzelte magát a zsúfolt városba. Emellett a két nő flörtölései, bénázásai nagyon viccesek voltak, sokszor felnevettem egyes jelenetek esetén, ez pedig nagyban dob a könyvön. A humor akkor is megmarad, amikor Fanni egy baleset okán megismerkedik egy török orvossal, Zidan Özdemirrel. Zidan elkápráztatja Fannit, és ez fordítva is igaz. Megismerteti vele milyen az, amikor egy férfi tisztel egy nőt, kérdez, a tenyerén hordozza, mégis vággyal, szenvedéllyel teli.

Szerelem első látásra

Borsa karaktereinek érzelmi állapotát teljesen át lehet érezni. Fanni szenved volt férje viselkedése miatt, igyekszik figyelni gyermekeire, lelkivilágukra, miközben ő teljesen feláldozza magát értük. Boldogtalan, magányos, vágyik valakire. Titkon bízik abban, hogy Ramiz felbukkan, de csak azt az életérzést szeretné visszakapni, amit húsz évvel ezelőtt tapasztalt Isztambulban. Nóra vagány és szókimondó stílusa pont illik ehhez a regényhez. Ő az a barátnő, aki a főhős szemét felnyitja, kiosztja, amikor annak szüksége van rá. Nóra az egyik kedvencem lett a könyvben, sokat megtudunk róla, hiszen mégiscsak Fannival utazott, kirándult. Gábor, az ex egy igazi szemét képében tetszeleg, a férfi akinek szüksége volt egy fiatal nőre, de azért még a feleségére féltékeny, hogy jól meri érezni magát.

Érzelmi hullámvasútra ül fel az, aki belekezd Fanni és Zidan történetébe.

Törökországban viszont hamar felgyorsulnak az események. Érzelmi hullámvasútra ül fel az, aki belekezd Fanni és az orvos Zidan történetébe. Ugyanakkor gyönyörű monológok találhatóak a kötetben, Zidan szavai nagyon mélyek, amibe belefacsarodik az ember szíve. Aki szereti a romantikus könyveket biztosan érteni fogja miről beszélek. Egy-egy oldalon a könnyeimmel kellett küzdenem, a könyvben ugyanis megismerhetjük Zidan történetét. Tragikus esemény vezetett oda, hogy ő orvos lett, majd fontos feladatot is magára vállalt.

Zidan és Fanni kapcsolata az első pillanattól kezdve nagyon meggyőző. Ugyan a véletlenek sorozata kellett ahhoz, hogy ők találkozzanak, mégis kezdettől fogva izzott körülöttük a levegő. Az isztambuli élet pedig még többet dob a köteten, hiszen Borsa Brown által kicsit mi is Törökországba utazhatunk. Megismerhetjük, hogyan élnek ott az emberek, miként kell alkudni a bazárban, milyen nevezetességeket láthatunk.

Ahogy a könyvben felpörögtek az események, faltam az oldalakat, szinte le sem tudtam tenni. Kíváncsi voltam mi lesz akkor, amikor közeledik a nő hazaútjának időpontja? Megoldják -e, hogy együtt legyenek?

Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti Borsa Brown könyveit, a romantikát, a humort és annak is, aki kicsit el akar utazni Isztambulba.

Hozzászólások