Könyves dobozok

BOOK A SLOTH CLUB – magyar könyves meglepetésbodoz márciusban

Az interneten nagyon sok olyan dolog van, amik fel tudják ölelni a legtöbb érdeklődési kört, igazi szuvenírként funkcionálnak a kockáknak, a művészeknek, sőt még a könyvmolyoknak is. Valaki pedig egyszer kitalálta, hogy mi lenne, ha ezeknek az embereknek nem egyenként kéne összevásárolnia a sok marchendise-t, hanem témánként összetenne egy-egy csomagot és bizonyos időközönként feladná postán azoknak, akik egy bizonyos összeget kifizetnek érte. Ez lett a subscription box, olyan kis dobozok, amikben apró ajándékok vannak. Ha kutakodtok kicsit, biztos megtaláljátok a magatoknak valót. A gond egyedül annyi, hogy ezek külföldön voltak leginkább a népszerűek, amik a rajzos kellékek esetén még nem jelentenek akkora problémát, de egy könyves meglepetésdoboznál már több a gond, főleg azok számára, akik nem tudnak, vagy nem szeretnek angolul olvasni.
Néhány hónapja azonban megjelent a magyar horizonton a Book a sloth club, akik magyar könyves meglepetésdobozokat gyártanak. Még van mit tanulniuk, idővel belerázódnak ezeknek a dobozoknak a gyártásába. Nagyon sokan drukkolunk nekik és kíváncsian követjük figyelemmel, hogyan fejlődnek és jelennek meg náluk egyre több doboztípusok, ráadásul újabban már a hűségpontokat is bevezették.

 

Mikor megláttam a márciusi témát, ami az Ötórai tea, úgy éreztem itt az ideje, hogy beruházzak erre a hónapra közel hétezer forintért. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit hoznak ki ebből, milyen könyvet választanak és milyen termékeket mellékelnek hozzá.

Az első dolog, ami mindig a csomagolás fölött van, az egy szép kártya, amin rajta van a hónap témája, a hátoldalán pedig felsorolják a termékeket, amiket a doboz tartalmaz. Miután felhajtottam a doboz tetejét és a csomagolópapírt is, a következő dolgok tárultak a szemem elé, avagy ezeket a tárgyakat tartalmazta az én dobozom.

RieRou (@rie_rou) által megosztott bejegyzés,

Teás bögre

Az első és talán legegyértelműbb dolog, amit meglátunk, az egy bögre. Ki ne számított volna rá, hogy egy ilyen témával bizonyára kapunk valami szép dolgot, amiből megihatjuk a teánkat. A stílusa kreatív és letisztult, polcokat mintáz, amiken különböző konyhai dolgok sorakoznak. Szellős és egyszerű minta, ami sokaknak tetszhet. Amit azonban én külön kiemelnék a bögre javára, az a filter, ami gyárilag készítettek hozzá. Ha nem a filteres, hanem szálas teát szeretnénk inni, akkor találnunk kell egy megoldást arra, hogy a tealevelek és különböző dolgok ne úszkáljanak a teában és ne nyeljük le az itallal együtt. Így nem kell vacakolnunk különböző zacskókkal, hanem nagyon egyszerűek csak beleönthetjük a teát a filterbe, ami illeszkedik a bögre szájára, rátesszük a fedelet és várunk. Ezután csak le kell szedni a tetőt, kivenni a filtert és rátenni a felfordított fedélre. De ha másik bögréből szeretnénk inni a szálas teát, akkor se ijedjünk meg, mivel a következő tárgy a segítségünkre siet.

Lajháros teafilter

Aki szeret teázni, az már biztos találkozott műanyag filterekkel, amik a fent leírt problémát orvosolják. Hiszen ha szálas teát szeretnénk inni, akkor lehet hozzá külön filtert venni, ami olyan anyagból készül, mint a filteres teák tartója. Ám ha szeretjük a kreativitást, dizájnos dolgokat és nem akarunk állandóan két papír közé kanalazni tealeveleket, akkor mindenképp megéri beruházni egy ilyenre. Lám a BASC megadta nekünk, amire vágytunk egy lajhár formájú műanyag filter képében. Az állat alsó részét könnyedén le lehet szedni, mivel hajlékony gumiból van, beletölthetjük a teát, majd az állatka karjait használva a bögrénk belső felére akaszthatjuk. Az alsó felén lévő lyukaknak köszönhetően tud kiázni a tea. Aranyos és hasznos is!

Angol tea

Ha eddig féltél volna, hogy mennyi kellék és nincs alapanyag, akkor hagyd abba az aggódást! A BASC nem hagyott volna minket ellátmány nélkül. A következő tárgy, ami a szemünk elé kerül, egy kis fém doboz, ami egy angol piros buszt mintáz, és már a tetején látjuk, hogy mi lehet ez. English breakfast tea. Megkóstoltam és én mint teafanatikus, őszintén mondhatom, hogy ez egy igazán minőségi feketetea. A nem gyakorlott teaivóknak kesernyés, fanyar ízt nyújthat, ne féljetek ízesíteni valamivel. Csak úgy angolosan öntsetek hozzá tejet. Vagy még mindig ott van a hagyományos citrom, cukor illetve méz kombó. Ám van itt még valami, ami segíthet a tea keserű ízének javításában.

Kandiscukor pálca

Egy pálca végén érdekes, színes kristálynak tűnő dolgok díszelegnek. Én első ránézésre nem tudtam mi ez, de azt igen, hogy nagyon szép, így elképzelhető, hogy nem is fogom elhasználni. Ez a kandiscukor, vagy jegeccukor, ami a cukor lassú kikristályosodásával lesz ilyen alakú. Nem véletlen emlékeztethet a geódákra, főleg ezzel a szép színezéssel. Használatát illetően nem csak a polcra lehet kitenni és csodálni, de a teádba, kávédba mártogathatod, hogy ezzel édesítsd az italt.

Walker angol kekszek

Mikor végre kézbe veszed a könyved és a bögréd, még mindig lehet hiány érzeted. Megvan a szórakozás, megvan hozzá az ital, de hol a majszolni való? Még ez is van a dobozban. Két keksz van külön-külön becsomagolva és már a külsejéből látszik, és sejthető, hogy tökéletesen illeni fog a teához és könyvünkhöz. Még nem kóstoltam meg egyiket sem, de alig várom.

Teás fürdőbomba

Már tényleg megvan minden az ideális délutánhoz. Ám meg lehet még dobni ezt az élményt egy kellemes fürdővel, amihez elhasználhatsz egy fürdőbombát. Ez a része igazi zsákbamacska volt, a fürdőbomba illata dobozonként változott. Lehetett kamillás, vagy levendulás is, az azonban biztos, hogy sajnos nem egy internetről megszokott fürdőbombás élményre kell számítani. Az insta napokban látott habzó színkavalkáddal ellentétben egy olyan fürdőt kapunk, amilyenre számíthatunk a tea téma miatt. A fürdőbomba lassan oldódik fel, koppan kádban a víz alatt és egy pezsgőtablettához hasonlóan kezd feloldódni. A vizet nem színezi meg túl erősen, habár ha így tenne, már nem az az érzésünk lenne, hogy egy kádnyi teában ücsörgünk. S most hogy megvan minden, tea, keksz és nyugtató fürdő, már csak egy dolog maradt hátra.

A könyv

A végére hagytam a csomag lényegét, ami a gerincét képezi az egész doboznak és amihez hozzá lett válogatva az összes kiegészítő. Ahogy az ajándék könyvjelző is mondja ,,Az esős napokat otthon kell tölteni egy teával és egy jó könyvvel”. Habár én amondó vagyok nincs szükség ehhez esőre, a legtöbbünknek bizonyára mindegyik napra ez a vágya. Most pedig már a jó könyv is adott, ami három író tollából származik; Brody Ashton, Cynthia Hand, Jodi Meadows. A cím: Lady Jane. A történet főszereplője és címadója Jane Grey, aki korának egyik legműveltebb, legintelligensebb hölgye volt, majd egy darabig angol és ír királynő. Ne ijedjetek meg, ez nem egy unalmas történelmi regénynek készült, hiszen valamilyen mágia üti fel a fejét benne egy érdekes, alakváltóról szóló szállal. Nem mellesleg az összeesküvés, ami a történet kirobbantó rugója, még ezen kívül két részen át szórakoztathat minket, mivel egy trilógia első részéről van szó.

Kinek hogy tetszett a márciusi BASC doboz? Ti mit gondoltok erről a kezdeményezésről?

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.