Kultúra

Bonjour Paris!

Mindenkinek más jut  eszébe ha meghallja, hogy Franciaország. Szerelmeseknek a franciaágy, könyvmolyoknak  Antoine De Saint-Exupéry, a klasszikus zene kedvelőinek Frédéric Chopin aki bár lengyel származású volt, de élete nagy részét Párizsban élte. Esetleg a közkedvelt kivégzési eszköz, a  guillotine.

Azonban Franciaország nem csak ebből áll, fővárosa Párizs igen népszerű hely például a  lánykérésekre.

Látnivalók közül elsősorban az Eiffel tornyot említem, ami a világ leglátogatottabb fizetős emlékműve, évente közel 7 millió turista látogatja meg. A nevét Gustave Eiffelről kapta aki nem csak az Eiffe-tornyot tervezte és építette, de a ő tervezte a budapesti Nyugati pályaudvar épületét is.  A torony egy megosztó téma a franciáknál, vannak akik szeretik, ők általában  “Öreg hölgy”-nek becézik, de akadnak olyanok is, akik kimondottan utalják és “Csúfság”-nak hívják.

Emellett számos kiaknázatlan kikapcsolódási lehetőség bújik még meg Franciaország városaiban. Ilyen a Marseille Notre Dame, amit már ismerhetünk a Notre Dame-i toronyőr meséből, amelyet 1996-ban mutattak be Amerikában.

Viszont ha ennyi még nem győzött meg arról, hogy ez az ország felkerüljön a bakancslistádra akkor talán a gasztronómiája felkelti az érdeklődésed.

A franciák étkezése általánosságban kalóriaszegényebb, mint a hagyományos magyar konyha. Azonban a francia gasztronómia különlegessége, hogy régióként váltogatják egymást, külön étkezési szokása van az Északi és a Keleti régióknak. Azonban Franciaországban bárhol is járjunk, előszerettel kínálgatják a specialitásukat, többek között a csigát, vagy épp a sajtkülönlegességüket borral.

Ha valaki meglátogatja az országot, mindenféleképpen sétáljon egyet a Jardin des Tuileries parkban, ami gyönyörű virágaival és látványos szobraival kápráztat el minket. Pissarro teljes képsorozatot alkotott róla A Tuilériák kertje néven. Festményei a parkot ábrázolja, különböző év és napszaknak megfelelően. Emellett a film világáról se feledkezzünk meg és a remek színészeivel. Louis de Funes neve sokaknak ismerős lehet, de biztos nem kell bemutatni a méltán híres Gérard Depardieu sem. Számos filmben nevettetek meg minket, ilyen a Lütyő felügyelő vagy az Asterix és Obelix.

 

https://www.pariscityvision.com/en/paris/landmarks/eiffel-tower/eiffel-tower-lights

https://www.nbcnews.com/news/world/breathtaking-light-show-notre-dame-cathedral-commemorates-wwi-n819171

http://ohnotheydidnt.livejournal.com/74656051.html?page=3&cut_expand=1

https://www.eluniverso.com/tendencias/2017/03/18/nota/6094009/platos-franceses-protagonizaran-encuentro-local

Hozzászólások