Könyvek

Blake Crouch – Menekülj

Idén megjelent Vlake Crouch eredetileg 2011-es regénye, a Menekülj. Mivel a szerzőt sokan az újkori Stephen Kingnek is szokták nevezni, ezért nagyon-nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mégis mit tud ez az ember. A könyveit sorban jelentetik meg hazánkban is, így lássuk is, mit tud legújabb kötete, amelyben egy igazi hajszát követhetünk nyomon!

A történet cselekménye eléggé egyszerű. Hirtelen, egyik napról a másikra Amerikában tömegmészárlásba kezdenek. Üldözni kezdik az embereket, akiket látszólag válogatás nélkül gyilkolnak meg és küldenek a másvilágra. Egy rádiós adás keretein belül Jack Colclough filológus professzor nevét is bemondják, így feleségével úgy döntenek, menekülőre fogják két gyermekükkel együtt. A család Albuquerque-ből indul meg Kanadába, ahol táborokat állítottak fel azok számára, akiknek sikerül kiszabadulniuk a lángokból álló államokból. Az út során ugyanis mindenütt ott vannak az elborult elmével rendelkezők és vadásznak. Tömegesével gyújtják fel a városokat, gyűjtik be és végzik ki az embereket. Vajon a Colclough családnak sikerül megmenekülnie?

A Menekülj igen érdekesen indul. Az első 1-2 fejezetet nem tudtam elhelyezni, hogy ez mégis mi szeretne lenni, de aztán elég hamar beindultak az események. Colclough család már az elejétől fogva veszélyben van, ahogyan utaznak egyik városból a másikba, folyamatosan érkeznek az ingerek. Már magából, Albuquerque-ből kijutni is nehezen sikerül nekik, így már az első harminc oldalt odaszögezi az embert a könyv elé.

Már az első pillanattól kezdve izgulhatunk a szereplőkért.

Nagyon érdekes Crouch stílusa, ugyanis egyáltalán nem jellemző rá a leírás, a párbeszédek viszont már annál inkább. Az egyes részek rövidek, olykor csak egy-egy bekezdést tartalmaznak, ezek által a cselekmény nagyon pörgős. Egyik akcióból a másikba csöppenünk, egy pillanatig sem hagyja leülepedni az eseményeket. A feszültség végig kíséri az egész könyvet, amit csak tetéz azaz érzés, hogy itt nem csupán egy emberért, hanem egy egész család túléléséért szurkolunk, ahol a felnőttek mellett két kiskorú gyermek is szerepet kapott.

Különösen tetszett az, hogy nem egy tökéletes családról van szó, akik jólétben és örömben bővelkednek. Dee szeretőt tart és a férjével már nem is alszanak egy ágyban a mészárlások kezdetekor. A családjuk tehát kezd apró darabjaira hullani, mégis úgy döntenek, együtt indulnak útnak. Gyönyörű volt látni, ahogyan újra egyesülnek.

Egyszerre küzdöttek az életükért és a családjukért.

A szülők elszakadtak egymástól, ráadásul ott van egy kamasz lány is, aki a serdülőkor miatt szintén elkezdett távolodni a szüleitől. Ezalatt a hajsza alatt azonban meg kell tanulniuk önmagukról és a családjukról is gondoskodni. Rá kell jönniük arra, hogy nem a tárgyak az értékek, hanem az életük és a szeretteik a tét. Meg kell tanulniuk újra szeretni egymást és küzdeni egymásért.

Kezdetben nehéz volt megszokni ezt a párbeszédes jelleget és a leírások hiányát, azonban hamar hozzászokik az ember. Habár azt sajnáltam, hogy emiatt alig tudtunk meg valamit a szereplőkről – például, hogy miért hűlt ki a házasságuk, vagy hogy miért töketlen Jack –, ugyanakkor ez adta azt az igazán pörgős érzetet. A Menekülj olvasása alatt végig felállt a szőr a karomon, az emberek kegyetlenkedéseitől.

Aki szereti a thrillereket, a pörgős, igazán eseménydús könyveket, a posztapokaliptikus sztorikat, annak ez nagyon fog tetszeni. Szerintem meg kell szokni Blake Crouch stílusát, ugyanakkor abszolút megértem, hogy miért hasonlítgatják Kinghez, ugyanis igazán hátborzongató, mégis nagyszerű történetet sikerült alkotnia.

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Alix E. Harrow – Tízezer ajtó

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?