Könyvek

Bíró Béla: A művészettörténet kézikönyve

A cikk azoknak fog most szólni, akik szívesen kibővítenék a művtöris ismereteiket, ugyanis most egy olyan kiadványt szeretnék bemutatni, mely már nekem is a segítségemre volt a művészettörténetnek a tanulásában. Számomra már a kiadvány külseje is megkapó a lila színével. Igazán kézikönyvnek való a javából, hiszen mindig jó egy diáknak, ha kéznél van ez az útmutató.

A kötet szerzője Bíró Béla, a Római Magyar intézet egyik volt tagja. Ha belelapozunk láthatjuk, nemcsak szövegek, hanem rajzok és fotók is alkotják. Összesen 347 kép van benne magyarázattal. A kiadás leírja a művészettörténet korszakait, egyes stílusait és alkotóit, alkotásait. Szól még többek között a képző és iparművészetről, építészetről. Megtudhatjuk belőle például azt, hogyan néztek ki az őskori edények, mi a téglakötés, vagy akár nevezetesebb hazai épületeket is megismerhetünk általa.

Ezen a képen a klasszicizmusról, és a romanticizmus művészetéről is olvashatunk. Különösen kedvelem ebben a kötetben, hogy átlátható, részletes, és fotókkal tarkított. Igaz, sajnos nem színes képek vannak benne, de ez a példány ettől függetlenül lényegre törő. Minden benne van ami egy felelethez kellhet, ezért nem kell órákig keresgélnie az embernek ahhoz, hogy megtalálja azt amit keresett.

A katonai amfiteátrum a mai Budapesten

” Amfiteátrumok mindenütt épültek, ahol hosszabb volt a római uralom, hazánkban is több van… “

Szeretettel ajánlom ezt a 211 oldalas művészettörténeti kézikönyvet mindenkinek, aki régóta keresett egy ilyen könyvet, de még nem talált. Azoknak is a kezébe adnám akik nem kerestek ilyen kiadványt, de most már felkeltettem a kis bemutatóval a figyelmüket. Megéri ezt a könyvecskét megvenni, könyvtárból kivenni, vagy kölcsönkérni, ha művészettörténetről olvasgatnánk, vagy tanuláshoz kellene. Hiszen olyan emberről is tudok, aki ezt a könyvet használta segítségül az egyetemi szakdolgozatához.

Hozzászólások