Gyorstalpaló

Bevezetés a Bullet journal kultúrába avagy hogyan építs magadnak második agyat

Az ember előbb vagy utóbb eljut oda, hogy a rengeteg információt, amit napi szinten kap a külvilágtól, már nem tudja hol tárolni. Persze, léteznek a jegyzetfüzetek, papíralapú és telefonon használható is, és van, akinek működik is, hogy csak leírja és magánál hordja ezeket. Azonban ezek egy ponton szintén túltöltődnek, de legalábbis annyi adat kerül beléjük, amin lehetetlen átlátni, hacsak nem az a típus vagy, aki kiismeri magát a káoszban. Ezért jelen cikkünkben egy módszert mutatunk be, amelynek segítségével könnyen számon tarthatod a rendelkezésedre álló adatokat anélkül, hogy az kuszának tűnne. Üdvözlet a bullet journal világában!

Mi az a bullet journal?

A bullet journal, vagy ahogy elterjedtebb nevén hívjuk, bujo, egy Ryder Caroll által kifejlesztett rendszerezési metódus, ami először a korai 2010-es években bukkant fel. Röviden összefoglalva egy füzet, amiben teendőidet, jövőbeli eseményeidet és céljaidat írhatod le, majd dokumentálhatod ezeknek elvégzését, megvalósulását.

Ahogy később trend lett belőle, egyre többen adtak hozzá más dolgokat. Volt, aki külön oldalt tervezett az olyan könyvek, filmek számára, amiket az ismerősei ajánlottak neki. Más a havi illetve évi hangulatait akarta papírra vetni, esetleg lejegyezni a különböző weboldalakon használt jelszavait, telefonszámokat. Később inspiráló idézetek, olvasmányok vezetése, úgynevezett firka-oldalak és hálaoldalak lettek hozzáadva. Ahány ember, annyi féle, ha próbálnám sem tudnám mindet megemlíteni. Minimalistáktól kezdve a művészeken keresztül a rendszeretőkig bárki használhatja és személyre szabhatja.

Aki jelenleg fedezi fel a bullet journal világát, annak a közösségi médiákon megosztott képek és a videómegosztó oldalak találatai túlterhelőek lehetnek. Füzetmárkák, matricaszettek, díszes ragasztható szalagok, filc- és ceruzakészletek végtelen tárháza, oldalak, amik közül nem tudjuk, melyik fog hasznunkra válni, melyik nem. Lehet, hogy maximalista, perfekcionista vagy, és elsőre tökéletes bullet journalt akarsz felépíteni – készülj fel, hogy ez nemcsak hogy nem fog sikerülni, de valószínűleg meg is akadályozza, hogy igazán elkezd a naplóvezetést. Nem kell szépnek lennie; az eredeti bullet journal egy sima teendő- és eseménylista volt nagyjából öt jellel, amik alapján a használója megkülönböztethette, melyik feladatot, találkozót halasztotta el másnapra, melyiket végezte el, melyik maradt el valami miatt, ami felett a napló vezetőjének nem volt hatalma. Ennyi volt az egész. Nem biztos, hogy kell mindegyik oldal, mert talán te az a típus vagy, aki csak a diétáját akarja papírra vetni motivációként és hogy tudja, hol kezdte el a sportolást, hol tart most. Előfordulhat, hogy számon akarod tartani a feladataidat de a saját egészségedre is figyelni akarsz – ilyenkor az olyan oldalak, mint az idézetgyűjtő vagy a hangulatvezető feleslegesek lehetnek számodra.

Mire figyelj oda, ha belekezdesz

A legfontosabb dolog, hogy tudd, mit akarsz dokumentálni a naplóban. Ha kell, írj egy listát és ha akarod, rendezd sorba az oldalakat téma vagy fontosság szerint.

Jelöld ki, melyek azok az oldalak, amiket havonta ismételni akarsz, hiszen nem szükséges minden egyes oldalt újra és újra ismételned. A jelszavaid listáit elég egyszer leírnod és ugyanez igaz az ötletbörzére is – ha nem telt be, nem szükséges máris újat csinálni. Viszont ha havonta szeretnéd vezetni mondjuk azt, mennyi vizet iszol, vagy hónapokra és hetekre akarod lebontani a teendőidet mert úgy kevésbé kaotikus a listád, akkor azokra szánj némi időt az előző hónap végén.

Adj hozzá szabadon új dolgokat a naplóhoz! Csak az egészségeddel kapcsolatos dolgokat akartad vezetni, de csábító a gondolat, hogy mondjuk két ötletgyűjtőt – egyet a munkád, egyet a hobbid miatt – is létrehozz? Írd bele a tartalomjegyzékbe! A bullet journal trenddé válása miatt úgy érezhetjük, muszáj szépnek, rendezettnek és késznek lennie arra, hogy képeket osszunk meg, blogbejegyzést írjunk vagy videót csináljunk róla. Azonban ez elsősorban továbbra is csak egy napló. El kell fogadni, ha alkotás közben hibákat vétettél vagy ha egy-egy oldalról kiderült, hogy annyira nem kell. Ne tépd ki ezeket az üresen maradt oldalakat, hanem építsd fel a következő hónap listáját nélküle.

Adj magadnak időt. Előfordulhat, hogy a bullet journal, mint reflektálási módszer, nem neked való. Lehet, hogy számodra elég a feladataidat egy telefonos jegyzetbe írni és később törölni vagy mappába rendezni őket, és talán ezekkel a tényekkel tisztában is vagy, de ki szeretnéd próbálni a bullet journal használatát. Csak nyugodtan! De ne hozz döntést ennek az eredményéről egy hét, egy hónap után rögtön. Egy szokás sem alakul ki azonnal, ahogy az ilyen próbaidőszakokról sem tudhatjuk, hogy végződnek, pár nap után. Lehet, hogy a hangulatodtól, esetleg az életedben jelenlévő eseményektől és kihívásoktól függően több vagy kevesebb motivációd lesz naplót vezetni, és az is előfordulhat, hogy egy-egy ilyen kihívás után jó lesz visszaolvasni, visszanézni, hogyan teljesítettél, hogyan élted meg a magánéleti kríziseket. Talán ezek miatt végül úgy döntesz, folytatod a napló vezetését, de az is előfordulhat, hogy az ellenkezője lesz.

Végül, de nem utolsó sorban, ne félj szünetet tartani. Nem muszáj mindennap írnod a bullet journal-ödbe és az sem baj, ha egy hétig hozzá sem nyúlsz. Nem mindig lesz mit írnod, és ezzel együtt kell élni. A napló attól még segíthet. De nem kell tökéletesnek és frissnek lennie minden egyes nap, hiszen nem ezért lett kitalálva.

Noha a bujo trenddé válása korábban inkább hátrányként volt feltüntetve, megvan a maga haszna is. Annak, aki nem tudja, hogyan álljon neki, temérdek hazai és külföldi tartalom elérhető, mint útmutató Magyarországon a legnépszerűbb Viszkok Fruzsi csatornája, aki más életmóddal, rendszerezéssel és alkotással kapcsolatos módszer mellett a bujo világába is belemerült. Nemcsak, hogy elindította saját bullet journal márkáját, de rengeteg videója van, amiből az ember ihletet meríthet vagy kitalálhatja, hogyan akar nekiállni a bujo felépítéséhez. Hasonlóan hasznos, ámde nem annyira bullet journal-központú csatornák Judit ALKOT művésznőé illetve Oszlánszki Marcsi videói.

5+1 BuJo oldal mentális betegséggel küszködőknek

Hozzászólások