Könyvek

Barbara Whest – A hallgatás mérge

Komoly fejtörést okozott nekem, hogy milyen szempontból közelítsem meg ezt a regényt, hiszen annyi mindenről szól és olyan sok dolgot tudnék mondani, amivel megérné foglalkozni a könyvnek a kapcsán. Szeretnék írni arról, hogy ne adjuk fel a vágyainkat, legyünk kitartóak, hiszen A hallgatás mérgének az írónője is ugyanott kezdte, ahol a legtöbben a blogger közösségben most tartanak. Ez a történet egyszerű fanfictionként indult, és lássatok csodát, az átdolgozott, tökéletesített könyvet már megtalálhatjátok a Libriben és az Alexandrában egy trilógia első köteteként. Csak úgy, mint a John meghal a végén írójának esetében, ez is egy sikertörténet.

A hallgatás mérgének a kapcsán tudnék még írni az erotikáról a könyvek esetében, vagy a sztárok életéről, esetleg szerelmi történetekről, vagy az önmagukban álló fanfictionökről. Mégis, én most egy viccelődős regény hátterében álló komolyságról fogok írni.

,,Kérlek, szerintem ő azt is tudja, hogyan szerezzük vissza a szüzességünket!”

A történet két főszereplővel és az ő szemszögeik váltogatásával operál. Megismerhetjük Harry Jonest, a világhírű énekest, a Blax együttes tagját. Harry fiatal és egy híres emberhez mérten nem él példamutató életet. Iszik, nőzik és ki tudja mennyi törvénybe ütköző dolgot művel még. Egy nap azonban fenekestől felfordul az élete, mikor részegen ül a volán mögé és balesetet okoz. A kocsiban ülő házaspár az életét veszti. Harry úgy ússza meg a börtönt, ahogy eddig is nagyjából mindig, hazudnak helyette. A menedzsere és a banda tagjai azt a tényt tárják a világ elé, hogy a baleset miatt egyedül maradt lány a kiskorú unokahúga, ezért ő kapja meg a gyámságot fölötte. Harry egy totyogós kislányra van felkészülve, de ahogy később kiderül, Sophia már 16 éves. És teljes szívéből gyűlöli Harryt, a szülei gyilkosát.

,,Elvettem a családját és az életét. Nem lophatom el a szívét is, nem lehetek ennyire önző…”

A történet elsősorban nem arról szól, hogy a két fiatal hogyan szeretnek egymásba, hanem sokkal inkább Sophia szüzességére és Harry hírnevével járó bonyodalmakra épül. A kapcsolatuk ugyanis egyáltalán nem egyszerű, hiszen akármennyire együtt akarnak lenni, óvatosnak kell lenni, mivel a világ úgy tudja, hogy unokatestvérek, ráadásul apa és (nevelt)lánya. A sok hazugsággal és hallgatással rengeteg gond jár, nem is beszélve Harry sötét múltjáról, ami végig áthatja a regényt.

Az írónő stílusa még nem tökéletes, egy csiszolatlan gyémánt, de nagyon jó úton halad afelé, hogy neves és népszerű legyen idővel. A sok poén és a banda tagjainak beszólásai fűszerezik meg igazán az oldalakat, nem egyszer nevethetünk fel hangosan a reakciókon és a fantasztikusan megírt párbeszédeken. Eleinte az események is komikusak, ám az idő elteltével egyre komolyodik a dolog. Új szereplők tűnnek fel és belép a fő konfliktus is. Féltékeny exek és anyák, fenyegetőzések. Aggódhatunk Harry és Sophia miatt, hogy mikor fog kiderülni a kettejük kapcsolata, már ha kiderül egyáltalán.

,,Olyan volt, akár egy napsugár, akivel jó lerészegedni.”

A humoros hangvétel hamar komolyabb lesz, mihelyst erotikára kerül a sor. Itt nincs helye szemérmességnek, az írónő mindent finom érzékletességgel tár elénk. Persze nem csapunk bele egyből a lecsóba, hiszen Sophia még ártatlan és ez egy különleges, tartózkodó fennhangot ad ennek a kendőzetlenségnek.

A karakterek ugyanúgy mókásak, mint olykor Whest írói stílusa. A két főszereplő megszólalásai nevettetőek. Habár a regény második felében egyre több komolyabb történésekkel találkozhatunk, néhány igazán mély gondolat is kimondásra kerül, amik akár felérhetnek bármelyik neves író szavaihoz. Ezek még engem is elmélkedésre késztettek és biztos vagyok, hogy minden könyvmoly megtalálja a maga kedvenc vonulatát ebben a regényben. Sőt, akinek az első rész után még kétségei vannak, azok ne csüggedjenek, mivel a következő kötetek már sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a fő problémára és az események is célszerűen fognak besűrűsödni.

Aki pedig szeretné jobban megismerni az írónőt, Barbara Whestet, ne habozzon elolvasni a vele készült interjúnkat.

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.