Könyvek

Back to School: regények a hangulatért

Sajnos már nincs sok vissza a nyárból, pedig biztos mindannyian tudnánk még pihenni, programokat gyártani. Ám sajnos sokat nem tudunk tenni a szeptember közeledése ellen, éppen ezért a legjobb módszer felkészülni testileg lelkileg a sulira. A mai cikkben éppen ezért néhány remek olvasmányt hoztunk nektek, amik meghozhatják a kedvetek az iskolához, hiszen a kaland ott is ott vár rád.

Szent Johanna Gimi

Leiner Laura mára már klasszikussá vált könyvsorozatát nehéz lenne lehagyni a listáról. A 8 rész egy egyszerű gimis lány naplóiból áll, Reni egész iskolai karrierjét megismerhetjük benne, az első naptól egészen az utolsóig. Sok mindennel találkozhatunk a részek alatt, mindennel, ami bárkit érinthet közülünk. Van itt szó (plátói) szerelemről, kapcsolatról, szakításról, iskolai stresszről, futó korszakokról. Biztosan találhatunk magunknak egy olyan karaktert, akivel könnyedén azonosulhatunk, ha nem éppen Reni maga az, akit a legközelebb érzünk magunkhoz.
Leiner Laura stílusa könnyedén ragad magával minden olvasót, a fejezetek gyorsan olvashatóak, s nem kell sok idő ahhoz, hogy kötődni és aggódni kezdjünk a karakterekért. A poén megnevettetnek, a szívszorító jelenetekbe pedig akár bele is könnyezhetünk.
Szeretném felhívni arra is a figyelmet, hogy ebben a sorozatban sorra kimarad a nyári szünet, a történéseket általában csak utólag ismerhetjük meg. Ebből is látszik, hogy sokszor az igazi dráma és az igazi pletykák a suli nélkül megrekednek. Na meg mi izgalom lenne az életünkben, ha nem kéne a kémia felelés miatt izgulnunk?

Egy különc srác feljegyzései

Az előző regényekhez képest a következő már nem olyan könnyed és témáiban is sokkal komolyabb dolgokat dolgoz fel. Ennek ellenére tudom ajánlani minden tinédzsernek, s ha az olvasás nem a te műfajod, az ebből a műből készült filmet még mindig megnézheted, hiszen elég jó feldolgozás lett.
A történet a főszereplőnk, Charlie viszi el a hátán, az ő leveleiből ismerhetjük meg őt, az érzéseit, a világszemléletét, és nem mellesleg a barátait és a tinédzserek világát. A legtöbb dologgal mi is szembesülünk Charlie-n keresztül, ami egy fiatalt mostanában érinthet, habár a történet talán kicsit divatjamúlt, tekintve hogy 1999-ben adták ki az eredeti nyelven. A 15 éves főszereplőnk igazi különcként indít a gimnáziumban, attól rettegve, hogy nem lesznek barátai, mégis akad neki egy kettő. Innen kezdődnek a bonyodalmak, szembesülhetünk minden gimnazista visszásságaival. Szóba kerülnek a szokásos hatalmi játszmák, a lassan kibontakozó testiség, szerelem, sőt még a drogok és a homoszexualitás is. Noha a hangulata melankolikus, diákoknak és a szüleiknek kötelező olvasmány.

Hogyan legyünk népszerűek

Meg Cabot könyve egy igazi klasszikus romantikus tiniregény a fiatal korosztály számára. Története csakannyira kihagyhatatlan, mint az írónő többi sikeres regénye, mint a Jinx vagy Az a balfék Tommy Sullivan. Történetei egyediek, mégis bennük van az a romantika és tinidráma, amit sokan keresünk.
A főszereplővel, Stephanie-val bizonyára sokan együtt tudunk érezni, hiszen nem tartozik a legszebb és legnépszerűbb lányok közé. Persze ennek megvannak az előnyei, hiszen két legjobb barátja Becca és Jason mindig mellette vannak. Ennek ellenére Steph nem rest bevetni a csodafegyverét, egy Hogyan legyünk népszerűek című könyvet a célja érdekében. Hiszen mit is akarhatna egy tinédzser a népszerűségnél jobban?
Meg Cabot nem hiába lett sikeres író, magával ragadó stílusa ebben a regényében sem hagy minket unatkozni. Kíváncsian követhetjük végig Steph útját a népszerűség felé, hogy végül egy igazi tanulsággal szembesüljünk. Eközben persze a romantika sem marad ki a történetből.

Segítég, YouTube-sztár lettem!

Marni Bates regényének főszereplője, Mackenzie a többi jellegzetes karakterrel ellentétben népszerűtlen ugyan, de nem is akar ezen változtatni. Igazi lúzer. A történet szerint remekül elvan a tanulással és két barátjával, csak hát az élet sosem ilyen egyszerű. Egy szerencsés-szerencsétlen véletlennek köszönhetően egy baklövését sikeresen levideózzák. Nem is a mai világban játszódna a regény, ha nem lenne érvényes az a szabály, miszerint ha valami nincs fent a YouTube-on az meg sem történt. Teljesen valóságos a szituáció, ahogy a Mackenzie-ről készült videó elterjed az interneten, s egy csapásra média sztárt csinál a lányból.
Ettől a regénytől nem kell elvárnunk semmi mély jelentést, vagy mögöttes tartalmat, illetve kifejezett tanulságot sem. Éppen annyi, amire számítunk, amikor elolvassuk a fülszövegét. Leginkább a csajoknak ajánlom, igazi kikapcsolódást, könnyed stílussal és szórakoztató humorral. A helyén van a romantikus szál is, amire sokan vágyunk és plusz jó pontként ez nem vonja el a figyelmet magáról a főszereplőről. Habár az igazi realitást ne ebben a könyvben keressük.

Anna és a francia csók

Stephanie Perkins a legközkedveltebb tini regények kliséjét spékelte meg egy kicsit. Annát, a főszereplőt nem csak egy új iskolába helyezte ki, hanem egyenesen egy másik országba, azon belül egyenesen Párizsba. A bentlakásos iskolában nincs könnyű dolga a lánynak, lassan sikerül csak beilleszkednie. Így talál magának barátokat, s nem mellesleg megismeri Etiénne-t is, a suli nagymenőjét, akivel csigatempóval kezd kialakulni a romantikus kapcsolata, noha a srác eleinte párkapcsolatban van. Ez pedig egyáltalán nem rossz, hiszen az, ahogyan Anna és Etiénne megismerik egymást, a másik rossz, és jó jellemvonásait, csak realisztikusabbá teszi a történetet és mélyebbé a kapcsolatukat. Ugyanúgy, ahogy a szerelmük egészen hihető, úgy mindkettejük személyisége élet közeli. Nem csak Anna, de Etiénne is tele van hibákkal, mind kívül s belül, igazán élmény egy olyan regényt olvasni, ahol a főszereplők kilépnek a közhelyburokból (pl Mr Álompasi), és úgy viselkednek, léteznek mint az igazi emberek. Ha igazán szerelemről szeretnétek olvasni, ez a könyv a nektek való, mind a három részével.

+1 Zabhegyező

Ha gyors jellemzést kéne adnom J. D. Salinger művéről, akkor azt mondanám, hogy ez a könyv a szüleink Egy különc srác feljegyzései-e.
A fent említett regényekkel ellentétben a Zabhegyező főszereplője egy tinédzser srác, Holden, akit ismét kirúgtak egy iskolából. A történet azt a három napját öleli fel, ahogy egy New York-i szállodában húzza meg magát a tanév végéig, mivel hazamenni nem mer.
A sok Young Adult regény után szokatlan lehet a Zabhegyező stílusa, mivel néhol kissé alpári, s leginkább vulgáris, a témája pedig nyomasztó és elgondolkoztató. Elolvasása utána attól függetlenül üli meg a gyomrod, hogy tetszett e. Holden ugyanis talán mindannyiunkban ott van, hiszen elkényeztetett, de még tanulni is lusta. Felnőtt akar lenni, de megveti a társadalmukat, s igazi szenvedését nem a magány, hanem a céltalanság okozza. Csakúgy, mint az Egy különc srác feljegyzéseiben, itt szintén találkozhatunk – egy előző – fiatalság jellemzőivel, minden olyan dologgal, ami megfordul egy tinédzserben és annak környezetében – érzelmek, szexualitás, drogok és a többiek.
A Zabhegyező igazi kultúrkönyv lett az évek múlásával. Nem csak neked tesz jót, hanem a tanáraid is értékelni fogják.

Ti mit tennétek még a listára?

 

képek forrása: moly.hu

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.