Könyvek

B. Czakó Andrea – Pitypangtánc

Nemrég írtunk Budai Lotti A nyugati szerető című regényéről, és máris egy újabb történelmi romantikus könyvvel folytattuk a sort. B. Czakó Andrea kötete, a Pitypangtánc után őszintén mondom, hogy késztetést érzek arra, hogy megvásároljam az írónő korábbi köteteit is, ugyanis rég olvastam ennyire jó történetet. Hosszú idő óta ez volt az első olyan olvasmány, amit még hajnali háromkor is a kezemben szorongattam.

A regény a Monarchia bukása utáni időket tárja elénk. Főszereplőnk Szereday Ernesztina, aki Enyickén lakik nagymamájával, Wesselényi grófnővel, aki elég szabad neveltetésben részesíti unokáját. Tanórái után az ifjú lány a szabadban tölti idejét, lovagol, íjászkodik és a vándorcigányokkal múlatja az időt. Sőt, legjobb barátai is közülük valóak. Tinát ezek miatt, valamint viselkedése miatt előszeretettel csúfolták ördögfiókának.

Egy napon azonban Tina olyasmit lát, amit nem lett volna szabad egy fiatal kislánynak. Játszadozásai közben véletlenül szemtanúja lesz a lányok körében elhíresült Szapáry grófúr egyik hódításának. Elcsábít egy fiatal menyasszonyt, szemérmetlenségüket pedig az ifjú lány barátaival végig figyelemmel követi. Szapáry Félix tette olyannyira megragad Tinában, hogy még évekkel később is tisztán emlékszik minden pillanatára, és erős kihatással is lesz a férfiakkal való viszonyára.

Évekkel később, mikor Tina Budapestre érkezik, összetalálkozik Szapáry gróffal, ám rá kell jönniük, hogy kölcsönös vonzalmat éreznek egymás iránt. A probléma csupán csak annyi, hogy a fiatal Szereday Ernesztina nem képes elfelejteni Félix múltbéli afférját.

Viszont a lánynak nem csak a férfi udvarlásával kell megbirkóznia. Tinát édesapja eltaszította magától, ezzel megalázva a lányát. Tina azonban nem hagyja annyiban, fejébe veszi,  hogy kideríti miért tartja őt bűnnek az édesapja, mi volt az ő titka, amit még szíve szerint a halálba is elvinne. Mikor a lány végre sikerrel jár, olyan titokra derül fény, amire álmában sem gondolt volna, mindemellett pedig kedvesét is elveszíti, ezzel megindítva a fájdalom áradatát a szívében, mindezt úton a második világháborúba sodródó Magyarországon.

Már maga ez a szerelmi szál is roppant érdekesen van megírva, Tina és Félix kapcsolata még akkor is fogva tartott, miközben az olvasást éppen szüneteltettem, de ami legfőképpen tetszett, az az, hogy a történet milyen nagyszerűen illeszkedik bele az első világháború utáni időszakba. Nemcsak a leírásokkal, hanem a karakterek a jellemeikkel is passzolnak a történethez, na meg ott vannak az első autómobilok, a villamosok, és a repülés.

Teljesen elvarázsolt a történet, ahogy megismerkedtem az akkori etikettel, mi számított illetlenségnek, milyen szokásaik voltak az embereknek. Illetve az, hogy a háború milyen hatással volt a népre mind a fővárosban, mind pedig a távolabbi vidékeken olyan volt, amit nem tanultam meg anno az iskolában. Tina és Félix magával ragadott, az írónő elérte, hogy a két főszereplő által a kor szerelmesévé váljak.

A cselekmény bár lassan indult el, minden percét élveztem. Izgalommal olvastam Tina gyermekkorát, az akkori csínytevéseket, majd később az évődését, a problémáit és gyászát. Kész érzelmi hullámvasút volt a könyv, ahogy nyomon követtük a két fiatal, de főleg Tina sorsát.

Nagyon tetszett a karakterek fejlődése és az, ahogy az írónő kettejük történetét már egészen fiatal koruk óta alakította. Mindketten, de főleg Tina rengeteg mindenen átment, erősek voltak és kitartottak egymás mellett, dacára a nyakukban levő háborúnak és az emberek ármánykodásának. Kiváltképp Félix fejlődése ragadta meg a figyelmem és nyűgözött le. Az, hogy mennyi időt és energiát fektetett abba, hogy megtürtőztesse magát és elérje, hogy a fiatal Szereday lány megkedvelje őt és elnyerje a bizalmát. Sok könyvben elkövetik azt a hibát, hogy a szereplő az egyik pillanatról a másikra változik, viszont B. Czakó Andrea ezt remekül megoldotta. Félixet még a könyv felénél is pofon tudtam volna vágni és ez nagyon tetszett, nem éreztem így a regényben semmi erőltetett vonalat vagy jelenséget.

Összességében a Pitypangtánc egy zseniális történet, ami magával ragadja az olvasó egész lényét. Széttöri majd újra összerakja a lelkivilágunkat. Egy csodálatos, szívbemarkoló kötet, amit nem lehet kihagyni!

Az Álomgyár Kiadónak köszönjük szépen a recenziós példányt!

http://www.ahmagazin.com/konyvek/rebecca-fleet-mult-%e2%80%8bkolcsonbe/

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?