Könyvek

Az új trend: a Lagom

Az e heti cikk nem egy márkát fog boncolgatni, nem valamilyen termék bemutatásáról fogsz szólni,  hanem egy  életstílusról, ami megtanít a mértéktartó boldog életre. Napjainkban egyre felkapottabbak azok a könyvek, amelyek egyfajta követendő mintát adnak a kezünkbe a kiegyensúlyozottság elérése érdekében. Abban bízunk, hogy ha szóról-szóra betartjuk ezeket az írásban megkapott utasításokat, szabályokat, akkor egykettőre az életünk is  180 fokos fordulatot vesz. Linnea Dunne: Lagom című könyvével pár hete ismerkedtem meg egy design outlet oldalán, ahol rögtön szemet szúrt az ízléses borító, és a fülszöveg elolvasása után úgy döntöttem beszerzem a könyvet hátha tud olyat közölni velem, ami a témában még ismeretlen számomra.

Mindörökké Lagom:

A könyv 7 fejezetre bontható, ezekben a részekben fejti ki a szerző a svéd életfilozófiát, amely “boldoggá” tesz. A könyv rögtön az elején tisztázza mit is takar a lagom, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ezt a svéd szót mi is a magunkénak tudhassuk, anélkül, hogy különösebb magyarázatra szorulna ez a kifejezés. A lagom annyit tesz, hogy “nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”. A fogalom lefordítása után jogosan gondolkodhatunk el azon, hogy valóban egy kicsattanóan boldog életvitel receptjét adja e a kezünkbe Dunne. A svédekről első körben mindenkinek az IKEA, a svéd masszázs, fast fashion vonalat képviselő H&M és az idilli jólét jut az eszébe. A 7 plusz egy bevezető egységben külön ismertetőket kapunk a svéd kultúráról, a munkáról, a hétköznapokról, a divatról, az étkezésről, a környezethez való viszonyukról és külön fejezet jut a lagom-nak is. A könyv  tippeket ad nekünk abban, hogy hogyan tudunk egy funkcionalista szemlélettel létezni, miért fontosak a szabadban töltött percek és hogyan kell kialakítani a saját kis zöld területünket otthon és a szomszédainkkal összejárni hétvégenként egy-egy piknik erejéig.

Ezt a könyvet inkább annak tudnám ajánlani, aki szereti a könnyed olvasmányokat  sok képpel,  és egy kicsit is foglalkoztatja a svédek világa, ugyanis amellett, hogy bepillantást nyerhetünk a napi szokásaikba számos fogalommal is megismertet a könyv., amivel nem hiszem, hogy találkozom másképp. Megtudhatjuk mit is jelent a fika (kávészünet), mit jelent a loppis-trend (a városon kívüli időtöltés), a friluftsliv (a szabadban végzett szabadidős rekreációs tevékenység). Azt tudtátok, hogy Svédországban az apukák is részesülnek szülés utáni szabadságban és így a két szülő együtt van 3 hónapig a kisgyermekkel?  Hallottatok már a Friskis&Svettis nevű szervezetről? Ez a sportszervezet, több mint félmillió tagot számlál, rengeteg önkéntessel, céljuk pedig az, hogy minél több embert megmozgassanak.  A mozgalom már több nagyvárost is érint, például Londont, Párizst, Brüsszelt. A sportlov (sportszünet) keretein belül a svédek tartják Európában a komoly támogatottságot élvező yukigassent is, ami a Japánból eredő hógolyózás versenyét foglalja magába. Annyira népszerű ez a sportág, hogy az észak-svéd Luleåban bajnokságot is tartanak. Svédországot a félzsíros tej országának  is hívják, nem csoda, hiszen mindenben mértéktartóak, ami nem azt jelenti, hogy nem élveznék az életet kellőképp, csak mindezt úgy teszik, hogy nem bújnak ki azon nézeteik közül, amelyek 100%-osan a lagomhoz tartoznak. Ők is tartanak hétvégenként nagy ünnepléseket, jókat esznek-isznak és nem feltétlenül a legegészségesebb falatok kerülnek az asztalra, mégis az egyensúlyra mindig figyelnek.

Összegezve elmondható, hogy a könyv eléggé gyakorlatias, helyenként redundáns, de a svéd szemléletmódot 100% -ban átadja. Rengeteg olyan rész van a könyvben, ahol úgy éreztem, hogy igen én eddig is e szerint a norma szerint igyekeztem élni és ezeket a szabályokat tartani. Kellemes volt egy új kultúrába belecsöppenni és kedvet kaptam ennek a szálnak a továbbfűzéséhez ezért hamarosan érkezem a svéd divatot pedzegető témákkal is. Amennyiben ti is szeretnétek beszerezni a könyvet, akkor most látogassatok el a Libri oldalára, ahol akciót is találtok. Az olvasmányt angol nyelven is beszerezhetitek a Dubliners üzletében, rengeteg hasonló témájú könyvvel együtt.

Ti hallottatok már a Lagom életstílusról?

Hozzászólások