Geek

Az internet sötét oldalai

Insta, Facebook, hat különböző e-mail fiók, YouTube, még néhány hírportál és már azt hisszük, hogy miénk az internet összes webes felülete, nekünk már nincs újdonság. Azonban ez a néhány állandóan használt platform csak a jéghegy csúcsa. El sem hinnénk, hogy azok a felületek, amiket napi szinten használunk, az internet csupán 4%-át teszik ki. És hogy mi teszi ki a maradék 96%-ot? A keresők által elkerült webes felületek, vagyis a Deep és a Dark web.

Hogyan lehet elérni?

Ezeket a felületeket nem lehet úgy elérni, mint az egyszerű weboldalakat sőt, némelyekhez bonyolult kódsorok szükségesek. A Deep web felsőbb héjainak felleléséhez először is egy TOR (The Onion Router = A hagyma elosztó) nevű böngészőre van szükség. Ez ugyanolyan egyszerű böngésző, mint a legtöbbek által ismert Chrome vagy Firefox, annyi különbséggel, hogy itt az anonimitás, tehát a névtelenség biztosított, amennyiben a felhasználó érti a dolgát. Viszont a normál weblapok látogatása például visszakövethető lesz, vagy egy regisztráció is veszélyeztetheti az anonimitást, ha egy hozzá nem értő használja.

Az egyszerűen telepíthető Tor még önmagában nem tartalmaz semmit, az alap oldalakat ezen keresztül is elérhetjük. Az itt keresett oldalak webcímei általában kódsorokból állnak, amik kivétel nélkül mindig a .onion végződést kapják a .com vagy a .hu helyett.  A nevéből adódóan rétegekre bontható és minél több webcím kódját tudjuk, annál mélyebb rétegeket érinthetünk. Ha megvan a kódsor és a .onion végződés is, akkor kezdődhet a keresgélés. Az onion oldalak épp a sok titkosítás miatt nagyon lassúak, még ha nem is illegális tartalmakat szeretnénk nézni, akkor is számolnunk kell a betöltéssel járó rengeteg idővel.

Még az elején tisztázandó, hogy a Deep web elsősorban nem csak az illegális tartalmakat jelenti, hanem azokat a felületeket, amiket a keresők nem indexelnek. Ide tartoznak például az elnyomott országokban élő forradalmárok, akik ezeken a fórumokon keresztül tudják tartani a kapcsolatot a külvilággal. Tehát a Deep web nem feltétlenül rossz, attól függően ki mire használja. Sokan tévesztik össze az igazán sötét és illegális oldalakkal, a Dark webes felületekkel, amelyek az internet kb. 6%-át teszik ki.

Mi van a sötétben?

Szinte minden ami illegális, perverz és undorító, megtalálható a Dark webes felületeken. Olyan hihetetlen dolgokat lehet találni itt, amiket épp ésszel az ember fel sem fogna. A gyermekpornótól kezdve a szervkereskedelmen át a brutális gyilkosságokig bármit megtalálhatunk.

Az emberek nagy többsége nem tud ezekre a tartalmakra rákeresni, még a TOR-ral sem. Ezeket kizárólag azok tudják nézni, akik megkapták azt a bizonyos kódsort és egyáltalán eljutottak a mély héjakig. Olyannyira titkosítva vannak ezek a törvénytelen oldalak, hogy még a profi hackerek sem tudják feltörni.

Virágzik a drog és a fegyverkereskedelem, valamint ha bérgyilkost keresnénk, itt az sem lenne nehéz találni. Ezekért a Dark weben vásárolt “termékekért”, illetve szolgáltatásokért Bitcoinokkal, vagyis virtuális valutával lehet fizetni, ami szintén anonim módon működik. Tehát lenyomozni ezen keresztül sem lehet.

Beszéljünk most az igazán gyomorforgató dolgokról, hiszen a Bitcoinjainkat nem csak illegális “termékekre” költhetjük el. Állítólag létezik egy “Red Room” nevű szolgáltatás, aminek a lényege, hogy élő adásban megkínoznak egy elrabolt embert, lényegtelen, hogy az illető gyerek, vagy felnőtt. A nézők, akik a webcímért is valószínűleg komolyabb összeget fizethettek, Bitcoinokért eldönthetik, hogy a kínzott alanynak mi legyen a következő fájdalma. Ha például azt szeretné, hogy levágják a karját, akkor el kell utalnia a megfelelő értékű  Bitcoint és már élő adásban nézheti is a kívánt kínzást. Ennek a “szobának” a létezésében ugyan sokan kételkednek, sőt mivel ezekhez a streamekhez különösen nehéz (ismeretségek és komoly tudás nélkül szinte lehetetlen) hozzáférni, ezért képtelennek tartják, hogy a weboldalak lassúságával élő videókat lehessen közvetíteni, ráadásul nem is tartják jövedelmezőnek. Ennek ellenére a média is előszeretettel terjeszti a Red Room létezését, és hát a legtöbb pletykának van valami alapja, nem igaz?

A “felnőtt filmekhez” hasonló videók sem maradnak el. A gyerekpornó és nekrofília, a megalázós és erőszakos témák mellett még az állatok sem maradnak ki. Minden, amit csak el tudunk képzelni, itt biztos, hogy megtalálható. Chates fórumokon még akár képeket és videókat is lehet cserélgetni, ahol megbeszélik a látottakat és ők bizony nem sajnálkozva nézik a meztelen, megkötözött gyerekekről készült fotókat. Ezek a tartalmak természetesen teljes mértékben büntetendők, mind az elkészítésük, mind a továbbításuk.

Mégis kik használhatják a Dark webet?

“A beteg-perverz-őrült emberek!” – vágnánk rá legtöbben egyből a választ, de ez nem teljesen igaz. Természetesen szép számmal vannak jelen az imént leírt személyek, mivel gyakorlatilag miattuk van jelen ez a felület, hiszen amíg van kereslet, addig kínálat is mindig lesz. De hogy milyen emberek lehetnek? Először is, nagyon komoly gépfelszereltséggel kell, hogy rendelkezzenek és nagyon jó védelmi rendszerrel. Ha valaki egy Windows xp-vel próbálna a sötét oldalakon kutakodni, nemcsak hogy nem járna sikerrel, de még a számítógép is felmondaná a szolgálatot és pluszban még egy csomó vírusba is beletenyerelne. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen technológiával rendelkezik az illető, főleg, hogy ezek az oldalak rettentő lassúak. Szükséges a magas fokú hozzáértés is. Közel sem elég az informatikai alaptudás, sőt, sokszor még egy hacker tudása is kevésnek bizonyulhat. Rengeteg IP címen keresztül juthatnak el a kívánt tartalmak megtekintéséhez.

Nagyon sok időt is igényelnek a Dark webes felületek kutatásai. Akik használják, kb. négy órát alszanak, a maradék húszat pedig a gép előtt töltik – jobb esetben.

Ami viszont a legfontosabb, az az ismeretség. A bonyolult kódsorokhoz a felhasználók ismeretségeik révén juthatnak hozzá, vagy pedig a szükséges “útvonalakat” másoktól tudhatják meg.

Azonban a Dark webet sem csak rossz emberek használják. Nagy számmal vannak jelen olyan szűrők és hatósági emberek, akik beépülve pont az ilyen pedofilokat és illegális kereskedőket buktatják le. A Dark web sem feltétlenül rossz, ez is csak attól függ, hogy ki mire használja, úgy mint minden más webes felület esetében is.

Végül pedig egy idézet John Fitzgerald Kennedy-től

,,Nem azért vagyunk itt, hogy átkozzuk a sötétséget, hanem hogy meggyújtsuk azt a gyertyát, ami irányíthat bennünket a sötétségen keresztül egy biztonságos és józan jövőbe.”

Forrás: x x x x x

Hozzászólások