Életmód

Az instagram tökéletesség

Mióta 2010-ben megalakult az instagram, egyre több felhasználó csatlakozott a közösséghez. Mára már a Facebookkal egy lapon emlegetik, hiszen bár a tagok száma jóval kevesebb, a két webhely aktív tagjainak száma közel azonos. A fiatalok felfedezték, hogy mennyi lehetőség rejlik az Instagramban, így ők egyre nagyobb aránnyal ismerkedtek meg ezzel a felülettel. Ezt követően folyamatosan megszaporodtak a hirdetések. Miután rengeteg youtuber, vlogger és blogger fedezte fel a kapcsolatépítés lehetőségét, így manapság szinte már minden második posztjuk a tökéletesen beállított hirdetésekről szól. Persze nem csak a marketinges fotók látványosan hibátlanok, hanem szinte az összes. Épp emiatt alakult ki egyfajta „Instagram tökéletesség”.

Sokan tisztában vannak azzal, hogy a legtöbb poszt feljavított állapotban kerül nyilvánosságra, mégis a legtöbb ember találkozott már azzal az érzéssel, amikor ő is olyan szép, tökéletes bőrű, hajú és ruházatú szeretne lenni, mint a közösségi média tagjai. A facebook idején is előkerült már ez a hamis hibátlanság, de mégis az instagram kapcsán teljesedett csak ki.

El kell fogadnunk, hogy itt csak a lehető legtökéletesebb fotókat teszik közzé. Ettől függetlenül nem eshetnek abba a hibába, hogy túlszerkesztik, hiszen az már túl feltűnő lenne és sok utálkozót gyűjtenének be. Ezek miatt azt hisszük, hogy nekik nincs rossz napjuk és kedvük, hiszen ezzel nem „terhelik” a követőket, az már túl átlagos lenne. Pedig a hitelesség még mindig fontos szempont, még a közösségi médiában is.

Ezeket háttérbe kell szorítanunk és saját magunkra kell koncentrálni. Fel kell tudni mérnünk, hogy ezekből a képekből mennyi a valóság, hiszen mi nem fogunk tudni nap, mint nap ugyanolyan tökéletes ruhában sportolni, izzadtság nélkül, de időnk sem lesz olyan fotóképes reggelit gyártani, hogy minden napunkat ezzel indítsuk az instagram profilunkon. Akinek erre ideje akad, az vagy ezzel foglalkozik, vagy rengeteg szabadideje van, mert mondjuk otthonról dolgozik vagy apa és anya miatt megengedheti magának. Egy átlagembernek ez szinte lehetetlen a szombati és vasárnapi napot kivéve.

Mit tehetünk a rossz érzéseink ellen?

Nézzük át, hogy kiket követünk! Fontos, hogy csak azok maradjanak a listán, akik pozitív gondolatokat ébresztenek bennünk. Nem szükséges olyan embereket nézegetni nap, mint nap, akik csak negatív érzetet keltenek. Az is rossznak számít, ha azt gondoljuk, hogy bárcsak nekünk is ilyen tökéletes hajunk, vagy körmünk lenne. Ez nem segít a pozitív gondolkodásban. Felejtsük el ezeket a profilokat és csak a jókat tartsuk meg. Ha már reggel muszáj végig pörgetni a falunkat, akkor legalább jól induljon a nap. Tehát, kövessétek ki azokat az embereket, akik frusztrálnak benneteket, akik által mindig csak javítani akarunk a dolgokon, holott már így is boldogok lehetnénk.

A tökéletesség miatti sértegetés lehetséges lenne?

Oda-vissza irányba működik. Ha valakinek van egy jól sikerült képe, azt ugyanúgy támadják, mintha a másik kirakna egy nem beállított fotót magáról, amin mondjuk lekopott a körömlakkja, vagy szétáll a haja. Ezek mind-mind támadási célpontok. El kell fogadni, hogy manapság ez már csak így lesz, és a jövőben egyre több bántalmazásnak eshetünk áldozatul. Persze csak, ha magunkra vesszük, hiszen ezzel segítjük ezeknek az embereknek az „elszaporodását”. Ne törődjünk vele, egyáltalán ne reagáljunk rá, mert az csak hosszabb vitákba keveri az embert. Ha megszólnak, mert épp fiús ruhát vettél fel aznap reggel, vagy van rajtad két kiló plusz, hagyd rájuk. Hidd el, nem lesz jobb, ha kiadod magadból. Meséld el valakinek, de ne vitázz! Töröld is ki ezeket a kommenteket, és éld tovább az életed!

Az eddig leírtak alapján több youtuber, vlogger és blogger hangoztatja, hogy nem fontos a tökéletesség. Ez még akár jó is lehet, viszont nagyon sok esetben azt látom, hogy mindezt egy tökéletes sminkkel, frizurával és háttérfénnyel teszik meg. Mondja meg nekem valaki, hogy ez hol lesz hiteles? Ha már kiállunk valami mellett, akkor mi is vállaljuk fel önmagunkban azt a dolgot. Jelen esetben azt, hogy senki sem tökéletes. Nincs tökéletes élet, barátság, házasság, otthon. Semmi sem lehet tökéletes. Jó érzéssel eltölthet, pár percig, óráig, napig azt hihetjük, hogy számunkra ez most a lehető legjobb, ám az sem lesz tökéletes. Nem azt mondom, hogy ne legyünk boldogok, csak ismerjük fel a valódiságot és legyünk reálisak.

Forrás: https://ninosy.com/
https://thegarciadiaries.com/

Hozzászólások