FilmekMédia

Az IMDB legjobban értékelt filmjei

Manapság mindenki tudja, hogyha filmről vagy épp sorozatról szeretne információkat, akkor azt az imdb.com-on biztosan megtalálja. Noha a legsikeresebb filmek és a legjobban értékelt alkotások listája kicsit sem hasonlít egymásra, azért érdemes megnézni, hogy melyek azok, amik bekerültek az első tíz helyre.

10. Harcosok klubja (1999) – 8,8-as értékelés

A Brad Pitt főszereplésével készült film bár sikernek indult, közel sem érte el azt a számot, amivel visszaszerzte volna azokat a milliókat, amik a forgatásba kerültek. A közel 63 millió dolláros büdzsével bár nem tartozik a költséges filmek közé, mégis alig a felét sikerült a mai napig visszahozni. Ennek ellenére 8,8-as értékelést ért el a portálon.

9. A Jó, a Rossz és a Csúf (1966) – 8,8-as értékelés

A mai fiatalság szerintem még a nevéről sem hallott az alkotásnak. A Jó, a Rossz és a Csúf még a hatvanas években készült 1,2 millió dollárból, aminek többszörösét, 6,1 millió dollárt hozott vissza. Ezt manapság egy mozi sem mondhatja el, hogy a ráfordított költségek ötszörösét sikerült összeszedni a nézők által.

8. A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003) – 8,9-es értékelés

A filmet ismertetnem sem kell. A harmadik és egyben utolsó Gyűrűk ura rész 94 millió dollárból készítették el, amit sikerült megtöbbszöröznie és összesen 377 millió dolláros bevételre szert tennie a mai napig. Bár az alkotás még mindig nincs a 9-es értékelésűek között, senki sem mondhatja, hogy nem volt sikeres.

7. Ponyvaregény (1994) – 8,9-es értékelés

John Travolta és Tim Roth szereplésével készült a ’90-es években a nagysikerű Ponyvaregény. Alig 8 millió dolláros forgatták le, ám majdnem 108 milliós nyereségével megtizenháromoszorozta a ráfordított költségeket. Nem semmi igaz? Bár még így is csak a 7. helyen szerepel a listán a 8,9-es értékelésével.

6. Schindler listája (1993) – 8,9-es értékelés

A komolyabb hangvételű háborús filmet szintén a kilencvenes években 22 millió dollárba került. Bár a 100 milliós bevételt a mai napig nem sikerült elérnie, nem is a nagyszerűsége, hanem inkább a drámaisága miatt ültetett le ennyi nézőt a képernyők elé. A 8,9-es értékelésével a 6. helyen végzett a listánkon.

5. Tizenkét dühös ember (1957) – – 8,9-es értékelés

Az alkotás a lista legöregebbje egyben. Az ötödik helyét valószínűleg ennek köszönheti és annak, hogy 350 ezer dollárból forgatták le és a bevételei ennek többszöröse. Pontos információk nem állnak rendelkezésre, de annyi biztos, hogy már több milliónál tart azóta. A 8,9-es értékelésével az 5. helyre sikerült feltornásznia magát.

4. A sötét lovag (2008) – 9-es értékelés

Az első 9-es értékelésű alkotás egyben a lista legfiatalabb jelöltjéhez repít minket. A sötét lovagra a legtöbbetek még emlékszik a többivel ellentétben. A forgatási büdzsét tekintve az egyik legdrágább is, hiszen több, mint 180 millió dollárból forgatták, bevétele pedig elérte az 530 millió dollárt. A főszerepben a nagysikerű Christian Bale látható és az azóta sajnos elhunyt Heath Ledger.

3. A Keresztapa II. (1974) – 9-es értékelés

Al Pacino egyik legsikeresebb alkotása a Keresztapa II, amelyet 13 millió dollárból vették fel, ám közel 600 milliót hozott a konyhára az évek során. Kétségkívül az egyik legtöbbet emlegetett moziról van szó, amely még a ’70-es évek közepén készült. 9-es értékelésével a dobogó harmadik fokára “állhat fel”.

2. A Keresztapa (1972) – 9,2-es értékelés

Mi lehet sikeresebb A Keresztapa II. részénél? Hát az első. A két évvel korábban készült alkotás meghuszonkétszerezte a forgatási költségeit. Bizony ám! 6 millió dollárból forgatták le és több, mint 130 milliós bevételnek örülhet a mai napig. Bár mindennek ellenére még mindig csak a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel, hiszen van még ennél jobb film is.

1. A remény rabjai (1994) – 9,2-es értékelés

Tim Robbins és Morgan Freeman azok, akiknek sikerült feljuttatni A remény rabjait az imdb-s lista legfelső fokára. A 9,2-es értékelés mellett azonban a ráfordítási költségek és a nyereség szinte ugyanaz a mai napig. 25 millió dollárból leforgatták, majd mindösszesen 3 milliót pakolt csak erre rá a közönség által.

Ezek alapján hihetné azt az ember, hogy, ami jó kritikát és értékelést kap, annak a bevétele is az egekben van. Ehhez képest azonban a legtöbb pénzt begyűjtő alkotások között olyan nevek szerepelnek, mint az Avatar, a Karib-tenger kalózai, a Titanic vagy épp a Harry Potter filmek. Tehát a siker sosem a nézettségen és a bevételeken múlik. Mondhatnám, hogy lásd a Szürke ötven árnyalatát, de most nem lehúzni akarom egyik filmet sem. Lényeg a lényeg, ne a kritikák és az értékelések alapján válasszatok filmet. Én például nem szeretem az Oscar-díjas alkotásokat. Sosem fogtak meg és túl nagy volt a hype körülöttük. Jobban kedvelem a kisebb hangvételű és ismeretlenebb sztorikat, amikben még van élet és nem csak a számítógépes utómunkát látom bennük.

Forrás: http://www.onhold.on.ca/
https://i.ytimg.com/
http://www.war-games.org.uk/

Hozzászólások