InterjúKönyvekKultúra

Az elfeledett könyvek megmentője-Interjú Farkas Péter könyvszobrásszal

Könyvmolynak lenni az egyik legjobb dolog a világon. A könyvtárba járás pedig a másik. Biztosan te is találkoztál már olyan könyvtári könyvekkel, amik finoman szólva sem a legjobb állapotúak voltak. Megtörik őket, összefirkálják, leöntik, kitépik belőlük a lapokat vagy éppen szamárfülhajtással jelölik meg hol tartanak a könyvben . Ezeknek már a hallatától is feláll a szőr a legtöbb könyvimádó hátán. Vajon létezik ilyen bűnökre egyáltalán mentség!?  Eláruljuk: létezik! Úgy hívják könyvszobrászat! De hogyan készül egy ilyen mű, mi is ez egyáltalán, vannak ennek a művészeti ágnak magyar képviselői is? Az alábbiakra és még sok minden másra választ kaphattok az alábbi, Farkas Péter könyvszobrásszal készült interjúnkból!

 

Gépészmérnökként végeztél. Honnan jött az ötlet, hogy könyvszobrászatba kezdj?

A véletlennek és az internetnek köszönhető. Éppen egyedi készítésű családi ajándék után kutattam a Pinteresten 3,5 éve, mikor belebotlottam egy Love feliratos könyvszoborba. Akkor tudtam, hogy egy ilyet szeretnék készíteni. Napokon keresztül, agyaltam, utánajártam, kísérleteztem míg elkészültem az első alkotással. Utána pedig baráti körben és családon belül nagy sikert aratott. Ekkor tudtam, hogy szeretnék még több hasonló alkotást elkészíteni. Azóta már több, mint 600 darab könyvszobor készült el.

A könyvszobrászat mellett a szakmádban is dolgozol?

 Igen, a lakhelyemen, Szekszárdon található autóipari cégnél  projekt manageri pozícióban.

Honnan merítesz ihletet egy-egy mű elkészítéséhez?

Az esetek nagy részében konkrét egyedi igények alapján készülnek el a könyvszobraim. Viszont vannak olyan darabok, amiket kiállításra szánok. Ezeknél egy koncepció szerint témák köré rendezem a mintákat. Pl: állatfigurák, feliratok, hobbi.

Kaptál már bizarr vagy fura kérést arra vonatkozóan, hogy mit formázz meg?

 A legfurcsább megkeresésnél a család kedvenc házinyuláról készült fénykép alapján kellett meghajtogassam a könyvszobrom. De készült már, kedvenc autó formája alapján is alkotásom.

Próbálkoztál már más művészeti ággal is?

A gépészmérnöki képzés során tanult 2D-s és 3D tervező programok használata mindig is a szívem csücske volt. Ezért kezdtem el 1,5 évvel ezelőtt fából készült dekorációs és ajándéktárgyakat tervezni. Ezeket lézervágással a megálmodott formára tudom kivágni és később dekorálni.

Vannak külföldi kapcsolataid? Esetleg figyelemmel kíséred külföldi könyvszobrászok munkáját?

 Több külföldi alkotóval is kapcsolatban állok. Sok alkotóval figyeljük egymás munkásságát, köszönhetően a különböző social media felületnek. Ezen kívül szép számmal teljesítettem már a külföldi vevőim által megálmodott könyvszobor elképzeléseket is.

Az országban csak páran foglalkoztok ezzel a művészeti ággal. Tartod esetleg velük a kapcsolatot? Adtok ötleteket egymásnak?

Pontosan nem tudom megmondani, hogy hányan vagyunk. Kb. 15-20 főről tudok jelenleg. Közülük van olyan aki  csak hobbi szinten csinálja, van aki üzleti lehetőségként is alkot. Ha nem is mindenkivel, de próbálom tartani a kapcsolatot. Tudunk egymástól tanulni, új technikákat vagy mintákat ellesni.

Milyen technikával készül egy ilyen szobor? 

 Az iskolás éveinkre, ha visszagondolunk mindenki emlékszik a füzete sarkán behajtott szamárfülre, alatta egy titkos üzenettel, vagy egy szép rajzzal. Ugyanilyen szamárfüleket hajtok én is minden könyvlapra milliméter pontossággal. Egyet a lap alján, a másikat pedig a tetején. Egy átlagos könyv esetén ez kb. 1000-1500 hajtást jelent.

Várható a közeljövőben kiállításod?

 Jelenleg egy „futó” kiállításom van, ami 2018. május végéig tekinthető meg. Ez Dunaújvárosban a Magyar Papírmúzeumban található. A tárlaton összesen 42 alkotásom tekinthető meg, köztük az 5 cm magasságú mini könyvbe készült szív formával.

Láttam, hogy fent vagy az egyik legnagyobb kézműves oldalon, a Meskán. Mennyire kelendőek a műveid?

  A meska oldal lehetőséget ad a kézműves alkotóknak, hogy a termékeiket szélesebb körben bemutathassák és eladhassák. A kezdetektől fogva jelen vagyok ezen a felületen (www.wolfabric.meska.hu), ahol több száz alkotásom talált már gazdára.  Főként egyedi igényekkel (dátum, név, különleges forma) fordulnak hozzám a megrendelőim, amiket szívesen teljesítek.

Mennyi időbe telik elkészíteni egy-egy ilyen szobrot?

  Az elkészülési idő nagyban függ a könyv méretétől és a minta bonyolultságától.  Három fő fázisa van az alkotásnak: tervezés, hajtogatás, dekorálás. Az egyszerűbbek pár óra alatt elkészülnek, míg az összetettebbek akár több napot is igényelnek.

Van szponzorod vagy támogatód?

Kimondott szponzorom nincsen. Viszont több ismerőstől kaptam olyan könyveket, amik számukra már feleslegessé váltak. Számomra ezek jó kiindulási alapot biztosítanak. Két évvel ezelőtt egy pécsi könyvtár felszámolás során sikerült több száz jó állapotú könyvhöz hozzájussak.

Ha lenne rá lehetőséged, foglalkoznál főállásban a könyvszobrászattal?

  Igen, többször megfordult már a fejemben.

Gondoltál már arra, hogy átadd valakinek a tudásod?

Több sikeres workshopot is tartottam már, ahol a résztvevők a saját egyedi könyvüket készíthették el. Pár óra leforgása alatt mindenki el tudta sajátítani a technikát. Ezt követően pedig büszkén és boldogan mutatták meg a családtagoknak a művüket.

Ezen kívül pedig hajtogatási leírásokat, mintákat külföldi piacon értékesítek. Ezek alapján a gyakorlott könyvszobrászok el tudnak készíteni egy komplett hajtogatott könyvet.

Mit üzennél azoknak akik gondolkoznak azon, hogy ilyenféle művészkedésbe kezdjenek?

 Mérjék fel mekkora türelmük van, és mennyi szabad idejük. Ez a kettő elengedhetetlen hozzá. Viszont alkotás közben az ember el tud mélyülni a saját gondolataiban, és ki tud teljesen kapcsolni.

Nem sajnálod a könyveket? 

Mivel nem vágom, vagy marom a könyveket, hanem csak hajtom, így nem teszem őket tönkre. A polcon porosodó könyveknek adok egy második esélyt, hogy a polcnak vagy a lakásnak a dísze lehessen. Én inkább megmentésként tekintek egy könyv elkészítésénél.

Van jelentősége annak, hogy milyen könyveket használsz fel?

 Fontos a megfelelő könyv kiválasztásánál a kemény borító, ez biztosítja a stabilitást. További az oldalszám és a könyv magasság az egésznek az alfája és omegája.

A könyv tartalmát tekintve igyekszem szem előtt tartani, hogy legyen köze az elkészülő mintához. Egyik élő példa: Poirot könyvbe – bajusz minta.

Akármilyen méretű könyvből tudsz alkotni, vagy van valami méretkorlát?

 Az eddigi legkisebb könyv 5 cm, a legnagyobb pedig 59 cm magas volt. Oldalszámban pedig 1100 oldal volt a maximum. Mind a kettő elég nagy kihívás elé állított.

 

Mint a fenti példából is láthatjuk szinte bármiből készülhet műalkotás, legyen az megunt könyv, kavics, drót vagy akár gumiabroncs. Érdemes tehát nekünk is próbálkoznunk bármilyen furának vagy kivitelezhetetlennek tűnik egy-egy ötletünk, mert ki tudja? Még az is elképzelhető, hogy új művészeti ágat teremtünk vele!

Farkas Péter saját képei

Hozzászólások