EgészségÉletmódGasztro

Avokádómánia – Több fogy, mint narancs

Az elmúlt években a legnagyobb mértékben egyértelműen az avokádófogyasztás növekedett meg. Míg régen aranyáron mérték a zöldséget, addig mára már viszonylag olcsón meg lehet vásárolni. De, hogy valójában mennyire egészséges, környezetbarát ételről beszélünk, arról a továbbiakban beszélnék egy kicsit.

Egy hivatalos információ szerint, az elmúlt pár évben 25%-kal emelkedett meg az avokádó fogyasztása. Ez azt is jelenti, hogy mára többen fogyasztják ezt a zöldséget, mint például a narancsot vagy a mandarint. Véleményem szerint ez már inkább trend, mintsem tudatos egészséges táplálkozás.

Mindenek előtt fontosnak tartom, hogy írjak egy kicsit magáról az avokádóról. A zöldség négy féle matricát kaphat egyes üzletekben való polcrakerülés előtt, attól függően, hogy mennyire érett a gyümölcs. Van, amelyiknek még több hét kell a fogyaszthatóságig, van olyan, amelyiket 3-4 napon belül fel kell használni, mert szinte már túlérett. Egy gép vizsgálja az érettségi szintet. Ez a masina meghallgatja az avokádót, ami különböző hangot ad ki, attól függően, mennyire érett. Szinte már betegesen hangzik, de így van. Fontos, hogy az áruházláncok tudják, mennyi ideig lehet eltartani az adott árut.

Az avokádópiacon hatalmas a verseny. Míg a Tesco évek óta veszteséges, addig az Aldi és a Lidl bevételei megemelkedtek. Ehhez sokban hozzájárul a folyamatos trendek követése, jelen esetben az avokádóé. Számos vásárló kizárólag azért tér be ezekbe a hipermarketekbe, hogy vigyen haza pár szem zöldséget. Ezt a boltok is tudják, így folyamatos akciókkal próbálják idecsábítani a vevőket. A tematikus hetek keretein belül több alkalommal, akár fél áron lehet avokádót vásárolni. Mi ez, ha nem piaci verseny? Érdekes, hogy többségében ugyanazokon a heteken vannak leárazva egyes zöldségek vagy gyümölcsök mind a Lidl, mind az Aldi polcain.

Az avokádó új fajta harcot alakított ki, amelyet tulajdonképpen az előbb említett két lánc hozott létre. Nem mondja senki, se a tudomány, sem pedig én, hogy kizárólag az avokádó miatt ismertük meg tíz éve ezt a két üzletet, de annyi biztos, hogy mára már az esetek egy nagyobb részében avokádót mennek vásárolni a trendkövető fiatalok.

Hozzászólások