FilmekMédia

Autizmusról szóló filmek, amelyeket érdemes megnézni

Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár az eredete ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. 

A két legnagyobb típusa az Asperger-szindróma, amit Dr. Hans Asperger osztrák pszichiáter és gyermekorvos nevéhez kötünk. A másik Kanner-szindróma amit Dr. Leo Kanner amerikai gyermekorvos írta le először.

Az autizmusról számtalan film és könyv készült, hogy a társadalom jobban megérthesse  ezt a “betegséget”. Ilyen például Egy kisfiú című könyv, amiről már írtunk korábban és itt tekinthetitek meg.  Ennek ellenére az ilyen embereket még mindig kirekesztik, és úgy gondolják, hogy mások  Most pár olyan filmről olvashattok, ami bemutatja magát az autizmust és segít abban, hogy elfogadjuk az ezzel élő embereket.

Esőember (Rain Man) – Filmdráma

Egy 1988-as film, ami 4 Oscar-díjat nyert. A történetünk egyik főszereplője Charlie Babbit (Tom Cruise) aki nagyon szereti a pénzt költeni. Édesapja halála után nem örökölt mást, mint néhány rózsabokrot, és egy 40 éves autót. Csalódottsága csak fokozódik amikor kiderül, hogy van egy bátya, aki a hagyaték mintegy hárommillió dollárnyi részét kapja. Hamarosan fel is keresi abban a reményben, hogy a pénzből részesülhet. Ám Raymond Babbitt (Dustin Hoffman) a báty, az autizmusa miatt egy intézetben él. Raymond csak sportalsót hajlandó viselni, kívülről tudja Shakespeare összes művét, fél a repüléstől, 23.00-kor mindig le kell feküdnie és zseniális fejszámoló.  Közös útjuk során Charlie-nak meg kell tanulni önmaga- és testvére elfogadását, türelmet és megértést tanúsítani, ami sokszor nehéz számára. És, hogy végül mi történik a vagyonnal? Nézzétek meg és kiderül. 

Temple Grandin – Amerikai életrajzi film

Mick Jackson Emmy-díjas filmje. Temple Grandin (Claire Danes) képekben gondolkodik. A családja támogatásának és az akaraterejének hála, sikerült megreformálnia a nagyüzemi állattartást.  A saját tervezésű gépeit előszeretettel használják többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban. Nem csak a marhák fürdetését könnyíti meg, de még egészen a vágóhídig vezetésben is segítségre van. Rájött arra, hogy milyen módszerekkel érheti el, hogy a marhák megnyugodjanak, és mi az ami pánikot vált ki belőlük. Emellett az autizmus egyik legismertebb szószólója is. A film az ő életét és viszontagságait követi nyomon.

A nevem Khan (My name is Khan)

A főszereplő Rizván Khán (Sáhruh Khán) indiai muszlim fiú, akinek van egy öccse. Rizván különbözik a többi gyerektől; sok elromlott elektromos vagy mechanikus szerkezetet meg tud javítani. Rendkívül jó a memóriája, de különösen viselkedik. Nem szereti, ha az anyja megöleli, ismételgeti amit mások mondanak neki, és furcsán mozgatja a fejét.  Anyjuk halála után, Rizván öccse után megy, aki San Franciscóban lakik és segítségével munkát is kap. Ennek hála megismeri Mandírát, akinek az előző házasságából van egy kisfia. A kapcsolatukat később egy tragédia árnyékolja be, aminek következménye nem várt fordulatokat eredményez. És hogy mi az? Kukkants bele, ha kíváncsi vagy rá.

 

Az autizmussal együtt élő ember olyan mintha egy teljesen más világban élne, ahova nekünk nincs meghívónk. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nincsenek érzelmeik.  Most hozzátok fordulnék, láttátok a Jégszekrénybe zárva magyar dokumentum filmet?  Ha igen hogy tetszett?

 

Hozzászólások