Filmek

Audrey Hepburn három klasszikus filmje

Az ’50-es 60-as évek egyik legszebb színésznőjéért rajongtak a férfiak, de azok is, akik a filmjeit kedvelték. A méltán tehetséges Audrey számára a Római vakáció című film hozta meg a sikert. Most olyan filmeket mutatunk be, amelyek kihagyhatatlanok a listáról.

Audrey Hepburn 1929. május 4-én született, Brüsszelben. A háborúban átélt élmények az egész életére hatással voltak. Audrey 1948-ban Londonba költözött és beiratkozott egy balettiskolába, ami mellett modellkedett és musicalekben is szerepet kapott.
Első főszerepe a Római vakációban volt, melyet aztán Oscar-díjjal jutalmaztak. Ennek sikere után sorra jöttek a szerepek, filmpartnerei közé sorolhatjuk többek között  Humphrey Bogartot, Fred Astaire-t, Cary Grantet és Gary Coopert.

Audrey kétszer ment férjhez, utolsó éveit élettársával Robert Wolders-el töltötte.  Az UNICEF utazó nagyköveti feladatait látta el filmes karrierje befejezése után. 1993-ban halt meg vastagbélrákban svájci otthonában.
Audrey Hepburn azóta is nők millióinak példaképe, véleményével, külsejével sokakat megihletett. Életében is hatalmas rajongás övezte, ami manapság is jellemző. Életéről 1999-ben film készült,  The Audrey Hepburn Story címmel, melyben a főszerepet Jennifer Love Hewitt játszotta.

Római vakáció

Anna hercegnő európai körútja alkalmával Rómába érkezik. A komornája folyamatosan a protokollra figyelmezteti, ezért semmiben sem térhet el, de az ablakon a vidámságot hallja Róma utcáiról. A kötöttségektől kiborul, orvosa nyugtató injekciót ad neki, de ő inkább megszökik. Álmosan kóborol, majd egy padon elalszik. Joe Bradley (Gregory Peck) amerikai újságíró talál rá, és bár eleinte ott akarja hagyni, végül hazaviszi.
Joe-nak a hercegnővel kellene interjút készítenie, de az időpontot lekési. A munkahelyén jelzik, hogy Anna beteg, emiatt maradt el, de Joe meggyőzi a főnökét, hogy exkluzív interjút tud készíteni a hercegnővel. Miután hazarohan, a nő nem árulja el ki ő és Joe sem vallja be, hogy újságíró. Eltöltenek egy közös napot együtt, miközben a férfi fotóriporter kollégája titokban lefotózza a nőt.
Azon a napon számtalan váratlan esemény történik velük, Joe és Anna egyre jobban megkedvelik egymást.

1953-ban bemutatott fekete-fehér, romantikus amerikai-olasz koprodukcióban készült film William Wyler rendezésében.

Háború és béke

Lev Tolsztoj regénye alapján 1956-ban készült film, Audrey Hepburn és Henry Fonda főszereplésével. Nyolc Oscar-díj jelölésből, egyet zsebelt be.

Napóleon idejében, Oroszországba érkezik Piérre Bezuhov, hogy meglássa régi barátját, a grófot. Ám nem kifejezetten Rosztov a látogatásának fő indoka, hanem lánya, aki iránt mély érzelmeket táplál. Natasha nagyon fiatal, így amikor Bezuhov apja meghal, örökösének pedig őt jelöli meg, rögtön megkéri a lány kezét. Natasha nemet mond, így a férfi másnál keres vigaszt. Jelenával aztán egybekelnek, de a nő csak a pénz miatt teszi. Folyamatosan megcsalja Bezuhov-ot. A férfi próbál újra közel kerülni Natasához, akinek két férfi is udvarol. Egyikükért komoly érzelmeket táplál, míg a másikról kiderül, hogy csaló. Natasha végül két szék közül a pad alá esik, Bezuhov, pedig próbálja meghódítani, de látva, hogy Natasha nem érdeklődik iránta, háborúba indul.

Álom luxuskivitelben

Holly New Yorkban él és a fiatal nők életét éli. Szívesen merül el az ékszerbolt kirakatában, és arról álmodozik, hogy ő is gazdag, nagyvilági nő lesz.  A jómódú férfiak imádják, de úgy érzi valami mégis hiányzik az életéből. A házba új lakó érkezik, ám Paul Varjak (George Peppard) rossz kulcsot kap, ezért Holly-hoz csenget, hogy telefonálhasson. Egy ismételt találkozáskor Holly-t hajtja a kíváncsi természete, de amikor kicsit túllő a célon, elnézést kér Paul-tól. Beszélgetésbe elegyednek, és kiderül, hogy a férfi író, valamint jelenleg is dolgozik egy könyvön.
Holly és Paul egyre közelebb kerülnek egymáshoz, miközben a nő továbbra is találkozgat a férfiakkal. Együtt több kényes és olykor megmosolyogtató szituációba kerülnek.

Truman Capote 1958-ban megjelent novellája szerint Blake Edwards készítette el a filmet.

 

Ti kedvelitek a színésznőt? 

Hozzászólások