Média

Andy Vajna – a producer

2019. január 20-án elhunyt hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, több főbb vállalat feje, filmügyi kormánybiztos. Személyét, magánéletét sokan támadták, támadják a mai napig. Politikai befolyása illetve a média felvásárlása miatt a lakosság többször fejezte ki nemtetszését. Magánélete Vajna Tímeával a bulvársajtó kedvelt témája, hiszen a producer és a nő között 38 év korkülönbség volt.
Mi most azonban a munkásságáról, a magyar filmipar fellendítéséről emlékeznénk meg.

Andy Vajna 1944. augusztus 1-jén született, Vajna András György néven. 1956-ban menekült el az országból. Egy ideig Kanadában élt, a családjával csak később tudta felvenni újra a kapcsolatot Los Angelesben. Tanulmányait a Kaliforniai Egyetemen végezte, amelyet azonban nem fejezett be. Mozi üzemeltetésébe és parókagyártásba is belekezdett.  1970-es években megismerkedett egy libanoni származású üzletemberrel akivel céget alapított  amely később mamutvállalattá alakult, s 1982-ben megalapította az Amerikai Filmpiackutató Társulást, melynek elnöke ő maga volt.

Producerként hatalmas tekintélyt vívott ki magának, hiszen nevéhez számos hollywoodi világsiker fűződik. Itt van például a Terminátor, melynek forgatása alatt Arnold Schwarzeneggerrel szoros baráti viszony alakult ki. A két férfi a producer haláláig tartotta a kapcsolatot egymással, gyakran jeles eseményekkor tiszteletüket tették a másiknál. Vajna nevéhez fűződnek továbbá a Rambo-filmek, amelyben Sylvester Stallonéval dolgozott együtt. Továbbá a Vörös zsaru, Tökéletes katona, Die Hard – Az élet mindig drága, A skarlát betű, Vasmadarak 2., Elemi ösztön részek is az ő munkásságához köthetők.

A magyarsága miatt igyekezett kapcsolatot tartani az itthoni színészekkel, rendezőkkel is, majd az ő közreműködésével az Evita című filmet Magyarországon forgatták. 1996-ban A miniszter félrelép című filmen dolgozott, de az ő nevéhez fűződik a Szabadság szerelem is, amely az ’56-os forradalom ideje alatt játszódik.  Nem véletlen, hogy a  legmagasabb nézőszámot ez évig,  Andy Vajna, A miniszter félrelép című filmje hozta.
Dolgozott együtt továbbá Antony Hopkinsszal, Robert De Niroval, Demi Moore-al, Sharon Stone-al, Michael Douglasszal is.

Célja azonban az volt, hogy a magyar filmipart a világ élvonalába emelje. A kormánybiztosi munkálatai alatt ez sikerült is, hiszen a Saul fia Oscar-díjat és Golden Globe-ot nyert, továbbá sikereket értek el a Kincsem, A testről és lélekről illetve a Mindenki című filmek is.

Sosem felejtette el honnan jött, igyekezett a magyaroknak visszaadni valamit, fontos volt számára a hely ahol született. Andy Vajna nevéhez számos cég tartozik, azonban filmjei kapcsán méltóképp megemlékezhetnek róla az emberek, rajongók. A producer 74 évesen hunyt el, Budapesten.

 

Hozzászólások