Könyvek

Anders Roslund – Szép álmokat

A skandináv krimi egyre népszerűbb hazánkban is, amelynek terjesztéséből a 21. Század Kiadó is kiveszi a részét, legnagyobb örömünkre. Idén például a Szép álmokat címet viselő megdöbbentően nyomasztó, ugyanakkor elképesztően izgalmas könyvet jelentették meg, ami egy pedofilhálózat utáni nyomozásról szól.

A történetről

A történet középpontjában a Kopp-koppból ismert Ewert Grens és Piet Hoffmann áll. Ewert Grens egy három évvel ezelőtti esetbe csöppen, ahol egy eltűnt kislányt szeretnének a szülei halottnak nyilvánítattni. A bűnügyi felügyelő azonban ezt nem szeretné elfogadni, így saját szakállára nyomozni kezd az ügyben. Legnagyobb meglepetésére a bűnözés egyik olyan világába csöppen, amelyben még nincsen tapasztalata, ez pedig a dark web.

Ewert Grens ettől függetlenül nem adja fel, teljesen belemerül a pedofilhálózatokba, a gyermekbántalmazásba és a családon belüli erőszakba, ráadásul olyan dolgokra bukkan, amikre talán még ő sem volt felkészülve. A bűnözők lebuktatásához pedig ezúttal is felkéri régi ismerősét, a titkosügynök Piet Hoffmannt. Vajon sikerül előkeríteniük a nyomozást beindító kislányt?

Lassan építkező, ugyanakkor lendületes, kegyetlen történet.

Fontos kiemelnem, hogy bár ez A névtelen lányok sorozat második része, mégis úgy gondolom, teljesen kényelmesen olvasható önmagában is, mivel a két bűneset teljesen független egymástól. Az egyedüli ami összekapcsolja a két könyvet, az Ewert Grens és Piet Hoffmann. A közöttük levő kapcsolatot és konfliktust azonban úgy-ahogy ez a könyv is elmagyarázza, így aki csak ehhez kap kedvet, szerintem nyugodtan lásson hozzá.

A Kopp-kopphoz képest a Szép álmokat ráadásul egyáltalán nem politikai vonatkozású, a regény csak és kizárólag a pedofíliával, illetve az erőszak témájával foglalkozik, mélyen beleásva magát. A történet megterhelő az ember számára, hiszen a szerző ezúttal is alaposan beleásta magát a témába, így olyan képeket is vetíthet elénk, amelyeket egy érzelmes ember elképesztően borzalmasnak találhat – mert hogy az is. Ugyanakkor nagyon ügyelt arra is, hogy ne válasszon túl durva elemeket és ne legyen túlzottan sokkoló az egész.

Anders Roslund még arra is fordított időt, hogy megpróbálja megértetni a pedofilok észjárását.

Habár elég beteg egy világot tár elénk Roslund, mégis izgalmas és olvasmányos a könyv. Lehet, pont ennek a témának köszönhetően. Az olvasása során időnként azért folytattam a történetet, mert tudni akartam, megbűnhődnek-e az elkövetők. Vajon a nyomozó páros ezúttal is sikerrel jár? Mindazonáltal tagadhatatlan, hogy a gördülékeny olvasást az is elősegítette, hogy a fejezetek rövidek, pörgősek és számtalan információ van beléjük elrejtve.

Grens ugyanis nagyszerű karakter, aki ízig-vérig nyomozó. Kitűnően hallgat az ösztöneire, tökös és nem fél kockáztatni, ez pedig nagyon szerethetővé teszi. Ehhez pedig az is hozzájárul, hogy ebben a kötetben nagyon sokat kapunk az ő háttértörténetéből. Ebben a kötetben többször visszatér a múltjához, a fájdalmához, hogy miért is ragaszkodik annyira a munkahelyén található kanapéjához. Sokkal emberközelibbé hozta nekünk most Roslund.

Ha nem félsz a komoly témáktól, a kegyetlen valóságtól, ami valóban itt bujkál köztünk, akkor olvasd el a Szép álmokat című krimit. Garantáltan megérint, felkavar és gondolkodásra fog késztetni. A könyv ráadásul valóban minőségi, hiszen a mondatok szépek, a fejezetek jól tagoltak és nincsenek benne eltúlzott drámák, hatásvadász jelenetek. A szerző ezúttal is hagyatkozott a való élethez, és pont ettől ijesztő.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Köves Gábor – Végszónak sem rossz

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?