Könyvek

Ambrus Attila és Berki Krisztián – Rosszfiúk Ázsiában

A tavalyi évben megjelent A Viszkis című film óta más szemmel nézem Ambrus Attilát. Az Antal Nimród által írt film annyira elnyerte a tetszésemet, hogy kíváncsi lettem, ki is igazándiból Attila. Pontosan ezért örültem a lehetőségnek, hogy az Alexandra kiadó lehetőséget biztosított arra, hogy elolvassam Ambrus Attila és Berki Krisztián közös könyvét, a Rosszfiúk Ázsiábant.

A kötet három részre tagolódik. Az első részben Attila és Krisztián igen sokféle dolgáról értesülhetnek az olvasók, ugyanis a két író párbeszédes formában mutatja be például azt, hogyan vélekedtek a névadó és hátteret biztosító Ázsia Expressz valóságshow további résztvevőiről, milyen tapasztalatok érték őket Ázsiában, arról, hogy miként élik vagy élték meg (pár)kapcsolataikat, illetve természetesen kapunk pár sztorit Ambrus Attila börtönben töltött éveiből. A második részben a két férfi naplószerűen mutatja be az Ázsia Expressz eseményeit. Itt egy kicsit mélyebben és hitelesebben olvashatunk arról, hogy valójában mi zajlik Berki és Ambrus belső világában, valamint hogy kik is ők valójában. A könyv végén pedig, a harmadik részben Silló István – Berki Krisztián legjobb barátja és üzlettársa – válaszol Karizs Tamás, a szerkesztő kérdéseire.

Amennyiben nem elég ez a három, különböző részekből álló információáradat a két macsóról, az első rész fejezeteinek végén lévő QR-kódok segítségével még több infót tudhatunk meg róluk. Ugyanis a kódokat beolvasva youtube videókat találhatunk, ahol bővebben kifejtik, hogy például mit jelentett Ambrus Attilának annó a pénz, vagy éppen azt, hogy milyen módokon szórakozott.

Nagyon tetszett a könyben az, hogy igen személyesre vették a figurát. Nem féltek kitárulkonzni az olvasóknak, ezáltal mi is jobban megismerhetjük a két rosszfiút. Attila elmeséli nekünk, hogy – amit már részben tudtunk A Viszkis c. filmből -, a szülei elváltak, édesapja pedig hogy a jóhírét fenntartsa, elperelte őt édesanyjától, ám mégsem ő nevelte, hanem nagyanyja, akinek halála után került a román árvaházba. Valamelyest hasonló történt Berkivel is, akinek édesanyja alkoholista volt, így szintén a nagymama játszott fontos szerepet a fiatal fiú életében.

Mindkettejük élete rosszul kezdődött, pedig a család szerepe nagyon fontos a gyermek fejlődésében. De emellett még számos információval gazdagodhatnak azok, akik kezükbe veszik ezt a könyvet, és szánnak egy kis időt arra, hogy előítéletek nélkül végigolvassák.

A legtöbben, kétségtelenül kíváncsiak lehetünk arra, hogy milyen volt a börtön Ambrusnak. Ahogy azt fentebb is írtam, erről is szó esik, így például megtudhatjuk, hogy honnan jött neki a muzulmán vallás, illetve azt is, hogy például miért volt szükség a csípőprotézisre. Mert Ambrus Attilának csípőprotézise van, és így sikerült megnyerniük az Ázsia Expresszt.

Berki Krisztián kapcsán gyakran hallani, hogy eladta a Fradit. Aki kíváncsi rá, mi járt akkortájt a férfi fejében, az is nézzen bele ebbe a könyvbe, hiszen itt van rá a háttérsztori. Illetve annak is, hogy miért hagyta el kislányának édesanyját.

Persze mindezek igen érdekesek, és jobbnál jobb sztorikat kapunk. Kifejezetten tetszik benne az a rész, amikor Ambrus Attila arról beszél, hogy milyen fogadtatása van az emberek körében, milyen érzés az, amikor fotózkodni szeretnének vele. Az, hogy szókimondóak és nem rejtik véka alá a véleményüket.

Nem értek mindenben egyet velük, és nem is kell. A könyv az ő látásmódjukat mutatja be, az ő gondolataikat és beszélgetéseiket, és ezek nagyon sokszor elgondolkodtatják az olvasót.

Ambrust csak említés szintjén tudtam kicsoda, filmje megjelenésééig. Berkit viszont, mint sokan mások, a TV-műsorokból valamilyen szinten ismertem, és mint ellenszenves figura, könyveltem el magamban. Ez a regény viszont valamelyest átformálta a nézetemet, mert nem a megszokott személyiséget láttam benne. Nem azokat az arcokat látjuk ebben a könyvben, akiket a képernyők az orrunk elé tolnak. Erre ad tanúbizonyságot Silló István is, ami remek lezárása a történetnek.

Összességében tehát nekem tetszett ez a kötet. Tetszett, hogy őszinte, hogy kíméletlen, hogy mertek véleményt alkotni másokról anélkül, hogy félnének a következményektől. Azért, mert hagyták, hogy megismerjük őket és beengedtek minket az ő saját privát szvérájukba.

Biztos mindenkinek van kérdése feléjük, amikre választ akarnak kapni. Nos, ebben a könyben nagyon sokmindenre választ kapunk. Arra, hogy Ambrus miért rabolt bankot, és hogy tudott visszailleszkedni a társadalomba. Berki miért viselkedik úgy, ahogy? Milyen tapasztalatok érték őket Ázsiában az emberek kapcsán, egyáltalán milyenek ott az itthoniakhoz képest?

Mindkét személy nagyon megosztó az emberek körében, mégis mindkét félnek merem ajánlani. Szórakoztató és felettébb érdekes lehet mindenkinek, pláne azoknak, akik picit lebzselni szeretnének mások életében, mert ezt Ambrusék megengedik ezzel a könyvvel.

Egy kávé társaságában olvasva pedig úgy érezhetjük, mintha mi is a párbeszéd részei lennénk.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?