Könyvek

Amber Smith – Amilyen ​akkor voltam

Amber Smith regénye, az Amilyen akkor voltam teljesen véletlenül került a szemem elé. Egy ideje olvasási válságban szenvedtem, egyszerűen semmi sem kötötte le a figyelmem, ezért is örültem annyira, hogy a kiadó egyik ajánlója erről a könyvről szólt. A kötet igen komoly témával kecsegtetett, ami több, mint 100 milliós TikTok nézettséget generált. Kíváncsivá váltam, hogy mégis mit tudhat ez a regény?

Miről szól az Amilyen akkor voltam?

Az Amilyen akkor voltam nem egy könnyed témát feldolgozó regény. Nem finomkodik és nem köntörfalaz, egyből in medias res belekezd a történetbe. Eden, a főszereplő lány otthon van, az ágyában fekszik és próbálja feldolgozni a tényt, hogy a bátyja legjobb barátja megerőszakolta. Otthon, a saját szobájában és ágyában. A korábban visszafogott, jól nevelt, ugyanakkor naív kislány, aki szemüveges volt és egyszerű ruhákba öltözködött, úgy dönt, nem lesz többé szürke kisegér, akivel bárki bármit megtehet. Elkezd hát változtatni magán és nem visszatekinteni a múltra.

Hamarosan teljesen kifordul önmagából és teljes fordulatot vesz az élete. Elkezd cigarettázni, új ruhákat vásárolni és a viselkedése is gyökeresen átalakul. Mindez annak köszönhető, hogy nem érzi úgy, hogy bárkivel is megoszthatja a vele történteket.

Miért érezzük úgy, hogy nem kérhetünk segítséget?

Amber Smith tökéletesen bemutatja azt, hogy a mai világban sajnos sokan érezzük úgy, hogyha valami problémánk van, azt egyedül kell megoldanunk, nem számíthatunk senkire. Nem merünk másokhoz fordulni a problémáinkkal és segítséget kérni. Ez, manapság már nem csak a fiatalokkal, de sokszor a felnőttekkel is így van. Magunkba fordulunk és önmagunkat emésztjük. Úgy érezzük kevesek vagyunk – esetlegesen, hogy nem érünk semmit. És itt nem csak az a probléma, hogy bizonytalanok vagyunk, hanem az is, hogy úgy érezzük, nem bízhatunk senkiben. Nincsen olyan személy az életünkben, aki elfogadna minket akkor, ha minden titkunkat megosztanánk vele. Aki szeretne akkor is, ha kiderülne, nem vagyunk tökéletesek.

Eden úgy érzi, a szülei nem szeretik őt annyira, mint amennyire a bátyját. Hogy a család jobban szereti Kevint, testvérének legjobb barátját, mint őt. Hisz, a bántalmazó, és a családja viselkedése is csak megerősíti azt, amit a fiú állít. Így, inkább magában tartja annak a borzalmas estének titkait. Habár szívem szerint megráztam volna a lányt, hogy térjen észhez és mondja már el valakinek mi folyik itt, átgondolva a szituációt, lehet megértem. Hiába élnek egy fedél alatt, Eden szülei mégsem igazán látnak tovább az orruknál, és mindenki a maga dolgával foglalkozik. Az édesanyja csak mondja-mondja a magáét, végig sem hallgatja a lányát. Az édesapa mintha ott sem lenne és a bátyja csak Kevinnel foglalkozik és nem veszi komolyan húgát. Számon kérhetjük egy fiatal lánytól a hallgatást, akit figyelmen kívül hagynak? Azt, hogy megváltozik és eltávolodik a családtól? Nem hiszem.

Négy évig követhetjük nyomon az eset feldolgozását.

Az eset gimnázium első évében történt, így a kötet során minden tanévet szépen sorjába veszünk és végig kísérjük Edent az egész iskolán. Első évben csak megpróbálja meghúzni magát, azonban ez nem vezet célra és megpróbálkozik valami teljesen mással. Befelé fordul és szép lassan eltaszítja magától az embereket és önpusztító életmódba kezd. Egyszerűen megszakadt a szívem olvasás közben. Annyira drukkoltam, hogy azon pár ember közül valakivel, akit közelebb engedett magához megossza az őt ért fájdalmakat! Annyi alkalma lett volna rá!

Nagy erőssége a könyvnek, hogy nyersen és őszintén szólítja meg az olvasót.

Több szempont miatt éreztem úgy, hogy ez egy zseniális regény. Egyrészt nagyon tetszett az írásmódja, ugyanis egyáltalán nem éreztem azt, hogy ez egy tömény könyv lenne. Habár a témája kemény, ugyanakkor Amber Smith nagyon olvasmányosan ír, minek köszönhetően a lapok nagyon gyorsan fogytak. És bár kicsivel több, mint 380 oldal, emiatt mégis nagyon gyorsan lehet vele haladni. Pontosan emiatt gondolom azt, hogy ez valóban kiváló kötet lehet a tiniknek, hiszen olyan formátumban beszél egy kamaszlány túléléséről, egy ilyen súlyos trauma feldolgozásáról, ami a fiatalabb korosztály számára abszolút lebilincselő.

Egyszerűen, köntörfalazás nélkül olvashatunk Eden gondolatairól. Megismerjük a fiatal lány vívódásait, döntéseinek okát. Végigkövethetjük az útkeresését, hogy hogyan élte túl a poklot, miközben nagyon sokmindent megtudhatunk arról, hogy milyen nehézségeket élhet át egy tinédzser az iskolában. Hogy mit indíthat útjára az ember egy pletykával. Mit okozhat egy apró ferdítés. Mit okozhatnak másoknak egy-egy beszólással, poénnak szánt gonoszkodással.

Hamarosan érkezik a folytatás is?

Az Amilyen akkor voltam Kéri Andrea fordításában olvasható, a Magnólia kiadó jóvoltából. Jó hír azoknak, akiknek tetszett ez a BookTok könyv, hogy a tavalyi évben Amber Smith a tavalyi évben megírta a kötet folytatását is, így remélhetőleg hamarosan az is olvasható lesz.

A recenziós példányért köszönet az Magnólia kiadónak!

R. F. Kuang – Sárga

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?