AHdvent

AHdvent 14. nap – Mit tehetsz a sötét és hideg idő ellen?

A tél folyamán a nappalok egyre rövidebbek, délután már sokszor sötétben vagyunk a munkahelyen vagy az iskolában és beköszöntött a hideg idő is. Ami pedig még talán ennél is rosszabb, ha otthon ülünk home office-ban vagy netalántán karanténban. De vajon mit tehetünk, hogy ne érezzük magunkat olyan fullasztóan ebben a sötét és borongós napokban?

Játssz valamit!

Nagyszerű időtöltés lehet például a családdal együtt összeülni és játszani egy kicsit. Manapság már annyiféle társasjáték létezik, hogy biztosan találtok valami olyasmit, amit akár még a legfinnyásabb családtag is örömmel játszhat. Ha csak ketten vagytok, a sakk vagy a Jenga tökéletes lehet, ha pedig többen egy kis kártyajáték – dublo, franciakártya –, esetleg TABU, Activity, Catan telepesei vagy Monopoly, hogy a klasszikusoknál maradjunk, tökéletes lehet. Ha pedig nyitottak vagytok valami újra, szeretitek a filmeket vagy sorozatokat már számtalan Harry Potter és Trónok Harca társasjáték elérhető a különböző webshopokban.

De nem muszáj egyáltalán a családi körökben maradni, hiszen már online is lehet a barátokkal, vagy akár egyedül játszani. Nemrég jelent meg például a Shadowlands, az új WoW kiegészítő, akár ezzel is el lehet ütni az időt a délután folyamán és máris egy izgalmas világba kalauzolhatod magadat.

Vedd fel a sportcipőt!

Ha már a játék szóba jött, akkor akár sportolhatsz a hideg idő ellenére is. Ha valamire, akkor arra mindenképpen jó volt a karantén, hogy számos sportoló és edző oktató videókat tett közzé az emberek számára. Legyen az teljes testsúlyos edzés, súlyzós vagy éppen kardió, ma már bármire rá lehet keresni. Szívből tudom ajánlani például Szászhegyessy Zita programját, de jó kis tornák vannak Kovács Rami youtube csatornáján és Koloszár Enikőén is.

Nézzél filmet vagy sorozatot!

A Jóbarátok például újra a fénykorát éli, számtalan kiegészítő, smink és könyv jelent meg most a témában, így akár jó időtöltés lehet az is, hogy újrakezd vagy akár először betekints Rachel, Ross, Phoebe, Chandler, Monika és Joe felnőtté válását. Egy jó kis forró csoki, netán tea és máris indulhat a bekuckózós este, ráadásul a Netflix és az HBO GO is ad valamennyi ingyenes időszakot, így aki nem szeretne előfizetni valamelyik szolgáltatóra, hét napig minimum ingyen élvezheti az online filmezést reklámok nélkül.

Olvass el egy könyvet!

Ha már hideg idő, akkor nemrég összegyűjtöttünk nektek pár karácsonyi témájú könyvet, ráadásul nem is keveset! Szó volt már itt az öt legolvasottabb karácsonyi könyvről, könyvújdonságok, sőt még a General Press Kiadó karácsonyi könyveiről is. De ha nem szeretnél leragadni a témánál, most számtalan webshopban kedvezmények vannak, akár újra olvashatod egy régi kedvencedet is vagy ha olyan mániákus gyűjtögető vagy mint én, a polcod olvasatlan köteteinek is nekikezdhetsz.

Tanulj meg új recepteket!

Nagyon jó időtöltés lehet a sütés-főzés, manapság pedig már minden recept elérhető akár online is. Nézelődj az interneten, inspirálódj akár könyvekből, filmekből és sorozatokból és indulhat is a konyhai művészet! Mi például nagyon szeretjük az Alexandra Kiadónál nemrég megjelent Hogyan legyünk profi kenyérsütők című kötetét, amiből számtalan praktikát tudtunk meríteni az itthon maradt napokra.

Viszont ha már karácsony, akár kipróbálhatunk egy-két mézeskalács receptet, hókiflit vagy vagy bejglit. Tavaly például hét nagyon jó kis receptet adtunk erre az időszakra, akár azok közül is kipróbálhattok valamit, hogy igazán jó legyen ne csak a hangulat, de az illat is a lakásban.

Takaríts és szortírozz!

A legjobb program lehet – oké, lehet a legellenszenvesebb is – egy kicsit rendbe tenni magunk körül a teret. Ilyenkor letakaríthatjuk az ablakokat, kimoshatjuk a hűtőt és a mosogatógépet, szortírozhatjuk a konyhaszekrények tartalmát sőt, még a ruháinkat is kiválogathatjuk, hogy mi az amit még hordunk és mi az, amit már évek óta nem vettünk magunkra. Ez alapvetően nem egy kedvelt időtöltés, viszont a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része, így jobb érzés minél hamarabb letudni őket.

Dekoráld ki a házat!

Végezetül pedig, ha sikerült mindent szépen lepucolni és portalanítani, akkor előszedhetjük a karácsonyi dekorációkat. A girlandok és fényfüzérek kibogozása, szaloncukrok feltűzdelése, a gömbök és egyéb díszek kihelyezése, sőt még a karácsonyi díszek bevásárlásának is olyan jó hangulata van, hogy garantáltan elűzi a rosszkedvet. Ha pedig egy extra elfoglaltságot szeretnél, akkor nagyon jól néznek ki a házilag elkészített díszek és hópelyhek, amik soha nem mennek ki a divatból.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?